0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
3.4 / 5. Počet hodnocení: 45
Do hodiny Snadné 20 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5805 kcal
Bílkoviny 108 g
Sacharidy 726 g
Tuky 340 g
Vláknina 120 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tenhle skvělý zákusek zvládne i začátečník levou zadní! Přesto je to trochu záludný dezrt – ochutnáte-li jej, musíte mít opravdu silnou vůli, abyste včas přestali!

Suroviny

Na koláč
mouka pšeničná polohrubá 200 g
mouka pšeničná hladká 200 g
mák mletý 300 g
moučkový cukr 200 g
jedlá soda 1 ČL
jablko 1 kg
vanilkový cukr 1 bal
skořice
mletá
máslo 250 g
Na ozdobu
smetana ke šlehání
ušlehaná
ořechy
na hrubo

1Rozpalte troubu na 180–200 °C. Smíchejte oba druhy mouky, mák, cukr a sodu a rozdělte přibližně na tři díly. Plech o velikosti 20 × 30 cm vymastěte a vysypte moukou nebo, ještě lépe, pokryjte pečicím papírem.

2Na připravený plech vysypte jeden díl suché směsi. Na něj rozložte polovinu oloupaných, nahrubo nastrouhaných jablek a posypte je vanilinovým cukrem a skořicí. Pak jablka zcela překryjte dalším dílem sypké směsi.

3Na směs pak rozložte zbytek nastrouhaných jablek a opět je posypte skořicí a vanilinovým cukrem. Poslední vrstvou bude zbytek sypké směsi. Povrch se nesnažte uhlazovat – sypká směs se s jablky krásně prolne sama.

4V mikrovlnné troubě nebo na sporáku opatrně rozpusťte máslo (můžete je nahradit herou, ale máslo je samozřejmě nejlepší). Rozpuštěným tukem pak důkladně zalijte koláč a pečte ho, dokud na povrchu nezezlátne; trvá to přibližně půl hodiny.

Komentáře

Anonym

Lze místo máku použít kupovanou makovou směs?

Anonym

řekla bych ,že záleží na složení té směsi - podle toho, jestli je tam cukr nebo ne.

Anonym

Já tenhle koláč pekla před chvílí, dala jsem tam hotovou, kupovanou makovou směs, byl v ní cukr, tak jsem tam ubrala o něco málo cukru z receptu.

Anonym

tak tento koláč jsem hned vyzkoušela, jelikož začína doba letních jalblek a neustale dostávám jablka od přátel a pect jeden jablečný zavin za druhým mě opravdu nebaví a hlavně už mi to ani nechutná, pač už jsem zkoušle ruzné kombinace se švestkama, tvarohem a makem, myslím si že tento koláč bude také dobrý, když se místo jablek požijí švestky či hrušky. Né vždy máme po ruce jablka.

Anonym

Koláč je výborný i bez šlehačky! Příště bych dala i více jablek, nějak mi na druhou vrstvu nestačily :-)

Lucie Bártlová

Zdravím, vážne se ty ingredince sypou na plech? Neumím si to moc představit, udrží se ten koláč kompaktní, když nebude mít "pevné hranice"?

Silvia Ružičová

Piekla som včera podla receptu, na plech som dala radšej papier na pečenie. Nevedela som si predstaviť tie vrstvy, treba ich tam dať rovnomerne a napriek receptu som povrch trošku uhladila, aby sa rozpustené maslo potom na vrch vpilo. Je to šťavnatý koláč, chutil. Prekvapivo sa cely koláč "usporiada" sám pri pečení.

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je jádro domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak připravit nejdokonalejší rýžový nákyp
  • Tipy a triky

Jak připravit nejdokonalejší rýžový nákyp

Pomůžeme vám zahnat vzpomínku na nepopulární nákyp ze školní jídelny. Rýžový nákyp podle našeho návodu je krásně vláčný a nadýchaný. Zkrátka takový, že ho klidně můžete servírovat jako dezert, když přijde návštěva. ...

Obchod Apetit