Tenhle skvělý zákusek zvládne i začátečník levou zadní! Přesto je to trochu záludný dezrt – ochutnáte-li jej, musíte mít opravdu silnou vůli, abyste včas přestali!
Suroviny
Postup
Rozpalte troubu na 180–200 °C. Smíchejte oba druhy mouky, mák, cukr a sodu a rozdělte přibližně na tři díly. Plech o velikosti 20 × 30 cm vymastěte a vysypte moukou nebo, ještě lépe, pokryjte pečicím papírem.
Na připravený plech vysypte jeden díl suché směsi. Na něj rozložte polovinu oloupaných, nahrubo nastrouhaných jablek a posypte je vanilinovým cukrem a skořicí. Pak jablka zcela překryjte dalším dílem sypké směsi.
Na směs pak rozložte zbytek nastrouhaných jablek a opět je posypte skořicí a vanilinovým cukrem. Poslední vrstvou bude zbytek sypké směsi. Povrch se nesnažte uhlazovat – sypká směs se s jablky krásně prolne sama.
V mikrovlnné troubě nebo na sporáku opatrně rozpusťte máslo (můžete je nahradit herou, ale máslo je samozřejmě nejlepší). Rozpuštěným tukem pak důkladně zalijte koláč a pečte ho, dokud na povrchu nezezlátne; trvá to přibližně půl hodiny.
Komentáře
Naprosto úžasný koláč, přesto radím těm, kteří milují mák, nepečte ho! Sníte ho "natotata":-)