Hodnocení receptu
Průměr: 3.3 (44)
Do hodiny Snadné 20 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5805 kcal
Bílkoviny 108 g
Sacharidy 726 g
Tuky 340 g
Vláknina 120 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tenhle skvělý zákusek zvládne i začátečník levou zadní! Přesto je to trochu záludný dezrt – ochutnáte-li jej, musíte mít opravdu silnou vůli, abyste včas přestali!

Suroviny

Na koláč
mouka pšeničná polohrubá 200 g
mouka pšeničná hladká 200 g
mák mletý 300 g
moučkový cukr 200 g
jedlá soda 1 ČL
jablka 1 kg
vanilkový cukr 1 bal
skořice
mletá
máslo 250 g
Na ozdobu
smetana ke šlehání
ušlehaná
ořechy
na hrubo

1Rozpalte troubu na 180–200 °C. Smíchejte oba druhy mouky, mák, cukr a sodu a rozdělte přibližně na tři díly. Plech o velikosti 20 × 30 cm vymastěte a vysypte moukou nebo, ještě lépe, pokryjte pečicím papírem.

2Na připravený plech vysypte jeden díl suché směsi. Na něj rozložte polovinu oloupaných, nahrubo nastrouhaných jablek a posypte je vanilinovým cukrem a skořicí. Pak jablka zcela překryjte dalším dílem sypké směsi.

3Na směs pak rozložte zbytek nastrouhaných jablek a opět je posypte skořicí a vanilinovým cukrem. Poslední vrstvou bude zbytek sypké směsi. Povrch se nesnažte uhlazovat – sypká směs se s jablky krásně prolne sama.

4V mikrovlnné troubě nebo na sporáku opatrně rozpusťte máslo (můžete je nahradit herou, ale máslo je samozřejmě nejlepší). Rozpuštěným tukem pak důkladně zalijte koláč a pečte ho, dokud na povrchu nezezlátne; trvá to přibližně půl hodiny.

Komentáře

Anonym

Lze místo máku použít kupovanou makovou směs?

Anonym

řekla bych ,že záleží na složení té směsi - podle toho, jestli je tam cukr nebo ne.

Anonym

Já tenhle koláč pekla před chvílí, dala jsem tam hotovou, kupovanou makovou směs, byl v ní cukr, tak jsem tam ubrala o něco málo cukru z receptu.

Anonym

tak tento koláč jsem hned vyzkoušela, jelikož začína doba letních jalblek a neustale dostávám jablka od přátel a pect jeden jablečný zavin za druhým mě opravdu nebaví a hlavně už mi to ani nechutná, pač už jsem zkoušle ruzné kombinace se švestkama, tvarohem a makem, myslím si že tento koláč bude také dobrý, když se místo jablek požijí švestky či hrušky. Né vždy máme po ruce jablka.

Anonym

Koláč je výborný i bez šlehačky! Příště bych dala i více jablek, nějak mi na druhou vrstvu nestačily :-)

Lucie Bártlová

Zdravím, vážne se ty ingredince sypou na plech? Neumím si to moc představit, udrží se ten koláč kompaktní, když nebude mít "pevné hranice"?

Silvia Ružičová

Piekla som včera podla receptu, na plech som dala radšej papier na pečenie. Nevedela som si predstaviť tie vrstvy, treba ich tam dať rovnomerne a napriek receptu som povrch trošku uhladila, aby sa rozpustené maslo potom na vrch vpilo. Je to šťavnatý koláč, chutil. Prekvapivo sa cely koláč "usporiada" sám pri pečení.

Apetit magazín

Kolik hořčic znáte?
  • Novinky a zajímavosti

Kolik hořčic znáte?

Může být hustá i tekutá, jasně žlutá či nahnědlá, jemná, sladká i pikantní. Hořčice je všestranné dochucovadlo, které se vyrábí z mletých hořčičných semínek, vody, cukru, soli a octa. Možná vás překvapí, že je jedním z nejrozšířenějších...
9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa
  • Lidé a jídlo

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa

Horký čaj, svařený mošt, cappuccino… to jsou dobře známé, tradiční a oblíbené horké nápoje. Máte chuť zahřát se v mrazivé zimě něčím neotřelým? Co takhle salep, atole nebo sarabba? Seznamte se s méně známými nápoji, které se pijí v jiných...
10 nejšílenějších restaurací na světě
  • Novinky a zajímavosti

10 nejšílenějších restaurací na světě

Lidé obvykle chodí do restaurací proto, aby si odpočinuli, aby z obyčejného oběda nebo večeře udělali společenskou záležitost. Někteří restauratéři ovšem nepojali svou restauraci jako příjemné a osvobozující místo, kde se lidé mohou dobře...
17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří
  • Jak na to

17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří

Správná omáčka promění obyčejnou rybu v delikatesu jako z nejlepší restaurace. Přitom vám obvykle nezabere víc jak pár minut času. Vyzkoušejte naše omáčky, které se prakticky nedají pokazit a hodí se k různým druhům rybího masa. Teplé nebo...

Obchod Apetit