Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
makový koláč
ZDROJ: Pexels.com
sdílet:
4/5 Počet hodnocení: 52
Do hodiny Snadné 20 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5805 kcal
Bílkoviny 108 g
Sacharidy 726 g
Tuky 340 g
Vláknina 120 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tenhle skvělý zákusek zvládne i začátečník levou zadní! Přesto je to trochu záludný dezrt – ochutnáte-li jej, musíte mít opravdu silnou vůli, abyste včas přestali!

Postup

1

Rozpalte troubu na 180–200 °C. Smíchejte oba druhy mouky, mák, cukr a sodu a rozdělte přibližně na tři díly. Plech o velikosti 20 × 30 cm vymastěte a vysypte moukou nebo, ještě lépe, pokryjte pečicím papírem.

2

Na připravený plech vysypte jeden díl suché směsi. Na něj rozložte polovinu oloupaných, nahrubo nastrouhaných jablek a posypte je vanilinovým cukrem a skořicí. Pak jablka zcela překryjte dalším dílem sypké směsi.

3

Na směs pak rozložte zbytek nastrouhaných jablek a opět je posypte skořicí a vanilinovým cukrem. Poslední vrstvou bude zbytek sypké směsi. Povrch se nesnažte uhlazovat – sypká směs se s jablky krásně prolne sama.

4

V mikrovlnné troubě nebo na sporáku opatrně rozpusťte máslo (můžete je nahradit herou, ale máslo je samozřejmě nejlepší). Rozpuštěným tukem pak důkladně zalijte koláč a pečte ho, dokud na povrchu nezezlátne; trvá to přibližně půl hodiny.

Související články

Komentáře

10.01.2017 10:08

Naprosto úžasný koláč, přesto radím těm, kteří milují mák, nepečte ho! Sníte ho "natotata":-)

15.12.2008 15:09
Piekla som včera podla receptu, na plech som dala radšej papier na pečenie. Nevedela som si predstaviť tie vrstvy, treba ich tam dať rovnomerne a napriek receptu som povrch trošku uhladila, aby sa rozpustené maslo potom na vrch vpilo. Je to šťavnatý koláč, chutil. Prekvapivo sa cely koláč "usporiada" sám pri pečení.
19.11.2008 17:57
Zdravím, vážne se ty ingredince sypou na plech? Neumím si to moc představit, udrží se ten koláč kompaktní, když nebude mít "pevné hranice"?
19.09.2008 19:02
Koláč je výborný i bez šlehačky! Příště bych dala i více jablek, nějak mi na druhou vrstvu nestačily :-)
12.09.2008 13:14
tak tento koláč jsem hned vyzkoušela, jelikož začína doba letních jalblek a neustale dostávám jablka od přátel a pect jeden jablečný zavin za druhým mě opravdu nebaví a hlavně už mi to ani nechutná, pač už jsem zkoušle ruzné kombinace se švestkama, tvarohem a makem, myslím si že tento koláč bude také dobrý, když se místo jablek požijí švestky či hrušky. Né vždy máme po ruce jablka.
11.09.2008 07:17
Lze místo máku použít kupovanou makovou směs?
11.09.2008 10:12
řekla bych ,že záleží na složení té směsi - podle toho, jestli je tam cukr nebo ne.
12.09.2008 17:02
Já tenhle koláč pekla před chvílí, dala jsem tam hotovou, kupovanou makovou směs, byl v ní cukr, tak jsem tam ubrala o něco málo cukru z receptu.

Apetit magazín