Hodnocení receptu
Průměr: 3.3 (44)
Do hodiny Snadné 20 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5805 kcal
Bílkoviny 108 g
Cukr 726 g
Tuky 340 g
Vláknina 120 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Tenhle skvělý zákusek zvládne i začátečník levou zadní! Přesto je to trochu záludný dezrt – ochutnáte-li jej, musíte mít opravdu silnou vůli, abyste včas přestali!

Suroviny

Na koláč
mouka pšeničná polohrubá 200 g
mouka pšeničná hladká 200 g
mák mletý 300 g
moučkový cukr 200 g
jedlá soda 1 ČL
jablka 1 kg
vanilkový cukr 1 bal
skořice
mletá
máslo 250 g
Na ozdobu
smetana ke šlehání
ušlehaná
ořechy
na hrubo

1Rozpalte troubu na 180–200 °C. Smíchejte oba druhy mouky, mák, cukr a sodu a rozdělte přibližně na tři díly. Plech o velikosti 20 × 30 cm vymastěte a vysypte moukou nebo, ještě lépe, pokryjte pečicím papírem.

2Na připravený plech vysypte jeden díl suché směsi. Na něj rozložte polovinu oloupaných, nahrubo nastrouhaných jablek a posypte je vanilinovým cukrem a skořicí. Pak jablka zcela překryjte dalším dílem sypké směsi.

3Na směs pak rozložte zbytek nastrouhaných jablek a opět je posypte skořicí a vanilinovým cukrem. Poslední vrstvou bude zbytek sypké směsi. Povrch se nesnažte uhlazovat – sypká směs se s jablky krásně prolne sama.

4V mikrovlnné troubě nebo na sporáku opatrně rozpusťte máslo (můžete je nahradit herou, ale máslo je samozřejmě nejlepší). Rozpuštěným tukem pak důkladně zalijte koláč a pečte ho, dokud na povrchu nezezlátne; trvá to přibližně půl hodiny.

Apetit magazín

  • Jak na to

9 tipů na sytější letní salát

V době horkých letních dnů jsou saláty osvěžující součástí našeho jídelníčku. Salát ale nemusí být jen talíř plný zeleniny, který připomíná spíše lehký předkrm. S pár triky se může s přehledem stát hlavním chodem. Co do salátu přidat, aby...
  • Tipy a triky

Okurky nakládačky: od pěstování k nakládání

Mezi tradiční delikatesy patří nakládané okurky. Ať už se chystáte na vlastní úrodu nebo si pro okurky raději zajdete na trh, podívejte se na naše tipy, jak se vybavit na domácí nakládání a na co si dát pozor. Nezapomněli jsme ani na...
Komerční sdělení
  • Koktejl

K létu patří piknik a bublinky!

I ty, Brute? Pod označením Brut Nature se skrývají sekty, které mají 0-3 gramů cukru na litr. Zpravidla to znamená, že do vína nebyl přidán žádný cukr. Extra Brut jsou zase sekty s obsahem zbytkového cukru 0-6 g na litr. A vína označen...

Obchod Apetit