Do hodiny
Velmi snadné
Na podzim jsou ideální hutné polévky, které zahřejí a zasytí zároveň. Takové polévky většinou obsahují hodně tuku, nejčastějši v podobě smetany nebo jíšky. Pokud z nějakého důvodu omezujete ve svém jídelníčku tuky, inspirujte se našimi recepty na polévky, které jsou syté, a obejdou se bez něj.
Pokud milujete polévky a zároveň se omezujete tuk, dodržujte tato pravidla:
Dýně obsahuje vitamíny A a C, které podporují funkci imunitního systém, což je na podzim žádoucí. Je bohatá také na draslík, vlákninu i antioxidanty, díky čemuž napomáhá správnému trávení a pozitivně působí na činnost srdce. Dýně je tedy ideální surovinou pro nízkotučnou dietu.
Brokolice je bohatá na důležitou vlákninu, obsahuje vitamíny C, D, kyselinu listovou a důležité minerální látky jako je draslík a vápník. Pokud brokolici častěji zařadíte do jídelníčku, posílíte svůj imunitní systém. Brokolice je velmi oblíbenou surovinou na vaření při redukci hmotnosti.
Minestrone je italská hustá zeleninová polévka. Mezi hlavní ingredience patří rajčata, fazole, cibule, celer a mrkev, ostatní už závisí na vaší fantazii. Díky různým druhům zeleniny a luštěnin je skvělým zdrojem živin.
Čočka je levnou, přitom nutričně bohatou surovinou. Je zdrojem železa, vlákniny a sacharidů, má nízky obsah tuku. Co se živin týče, mezi jednotlivými druhy čočky není významný rozdíl, liší se spíše chuť a způsob úpravy. Nejčastěji v obchodech narazíte na čočku
Do polévek se nejvíce hodí čočka zelená a červená. Vyzkoušejte naši italskou verzi čočkové polévky plnou zeleniny.
Pórek obsahuje draslík, vápník, vitamíny C a B, a vlákninu. Za zmínku stojí jeho obsah pektinu (rozpustné vlákniny), který dodává pocit plnosti. Po pórkové polévce vám tedy jen tak nevyvhládne!
Zelí je skvělou surovinou pro nízkutučné vaření. Je nutričné bohaté, a to zejména na vlákninu, vitamíny A, C, E, K, kyselinu listovou, minerály jako vápník a draslík a důležité antioxidanty. Díky těmto látkám pozitivné působí na činnost střev.
Zdroj: Apetit