0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Přesnídávkové polévky, které můžete zařadit do nízkotučného jídelníčku

Přesnídávkové polévky, které můžete zařadit do nízkotučného jídelníčku
ZDROJ: ImageProfessionals

Na podzim jsou ideální hutné polévky, které zahřejí a zasytí zároveň. Takové polévky většinou obsahují hodně tuku, nejčastějši v podobě smetany nebo jíšky. Pokud z nějakého důvodu omezujete ve svém jídelníčku tuky, inspirujte se našimi recepty na polévky, které jsou syté, a obejdou se bez něj.

Pokud milujete polévky a zároveň se omezujete tuk, dodržujte tato pravidla:

  • Zapomeňte na zahušťování jíškou, která se smaží a bez tuku se neobejde. K zahuštění polévky použijte raději nastrouhanou bramboru, rozmačkanou zeleninu nebo pohankovou či hrachovou.
  • Smetany použijte jen kapku, na zjemnění.
  • Polévku doplňte o vejce nebo sýr, které ji obohatí o sytivé bílkoviny. Servírovat polévku můžete se lžicí jogurtu.
  • Aby byla polévka sytější a výživově pestřejší, můžete do ní přidat trochu těstovin, jáhly, pohanku, ovesné vločky nebo rýži

Dýňová

  • Vaření dýňové polévky nedá moc práce, dýně varem dokonale změkne, jde ji snadno rozmačkat a skvěle si rozumí s výraznými chutěmi. Když použijete dýni hokkaido, nemusíte ji před vařením loupat, stačí ji omýt.
  • Využijte sezóny a připravte si výtečnou polévku, která například s červenou čočkou, kari kořením či kari pastou, dýňovými semínky a ořechovým olejem!

Dýně obsahuje vitamíny A a C, které podporují funkci imunitního systém, což je na podzim žádoucí. Je bohatá také na draslík, vlákninu i antioxidanty, díky čemuž napomáhá správnému trávení a pozitivně působí na činnost srdce. Dýně je tedy ideální surovinou pro nízkotučnou dietu.

Brokolicová

  • Krémová brokolicová polévka je velmi jednoduchá na přípravu. Potřebovat budete brokolici, brambory, cibuli a vývar. Rozmixovanou můžete dochutit olivovým olejem, bylinkami a směsí semínek, které tělu dodají další prospěšné látky.

Brokolice je bohatá na důležitou vlákninu, obsahuje vitamíny C, D, kyselinu listovou a důležité minerální látky jako je draslík a vápník. Pokud brokolici častěji zařadíte do jídelníčku, posílíte svůj imunitní systém. Brokolice je velmi oblíbenou surovinou na vaření při redukci hmotnosti.

Minestrone

Minestrone je italská hustá zeleninová polévka. Mezi hlavní ingredience patří rajčata, fazole, cibule, celer a mrkev, ostatní už závisí na vaší fantazii. Díky různým druhům zeleniny a luštěnin je skvělým zdrojem živin. 

Čočková

Čočka je levnou, přitom nutričně bohatou surovinou. Je zdrojem železa, vlákniny a sacharidů, má nízky obsah tuku. Co se živin týče, mezi jednotlivými druhy čočky není významný rozdíl, liší se spíše chuť a způsob úpravy. Nejčastěji v obchodech narazíte na čočku

  • hnědou - nejznámější druh, je nejlevnější a při tepelné úpravě se mírně rozvaří
  • zelenou - známá také jako francouzská, po uvaření zůstane krásně pevná, má oříškovou chuť
  • červenou - je nejrychleji hotová, nemusí se namáčet, má jemnou, nasládlou chuť
  • černou - zvaná beluga, má jemně oříškovou chuť, nemusí se namáčet a po uvaření zůstane pevná

Do polévek se nejvíce hodí čočka zelená a červená. Vyzkoušejte naši italskou verzi čočkové polévky plnou zeleniny.

Pórková

  • Pórek je levná a celoročně dostupná zelenina. Chutí připomíná cibuli, ale je jemnější, proto se hodí i pro ty, kterým silné cibulové aroma vadí.
  • Pórek po tepelné úpravě získá jemně nasládlou chuť, pro polévku ideální.

Pórek obsahuje draslík, vápník, vitamíny C a B, a vlákninu. Za zmínku stojí jeho obsah pektinu (rozpustné vlákniny), který dodává pocit plnosti. Po pórkové polévce vám tedy jen tak nevyvhládne!

Zelná

  • Zelí patří mezi levné a velkoobjemové suroviny, do polévky lze použít jak čerstvé, tak kysané. Kysané zelí dodá polévce skvělý říz.
  • Do klasicky zelňačky patří klobása, zahušťuje se moukou nebo se do ní přidává smetana. V nízkotučné (přesto vydatné variatně) polévku nezahušťujte a vyhněte se smetaně i uzenině. Skvělá je zelňačka se sušenými houbami a kroupami.  

Zelí je skvělou surovinou pro nízkutučné vaření. Je nutričné bohaté, a to zejména na vlákninu, vitamíny A, C, E, K, kyselinu listovou, minerály jako vápník a draslík a důležité antioxidanty. Díky těmto látkám pozitivné působí na činnost střev.

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč