Suroviny
Postup
Všechny ingredience si připravíme 20 minut dopředu, aby měli pokojou teplotu. Troubu předehřejeme na 175°C. Formu o průměru 26cm vyložíme pečicím papírem (i boky, na ně si pomožte vymazáním formy máslem).
Mouku, matcha čaj a kypřicí prášek promícháme v míse, aby se vše spojilo. Vedle, máslo s cukrem šleháme ručním mixérem do té doby než se z toho stane lehce nadýchaný.
U vajíček oddělíme žloutky a bílky, žloutky po jednom přidáváme do másla s cukrem mezitím co budeme dále šlehat. Přidáme mléko a naposled mixujeme. Bílky odložíme vedle, poté je použijeme do krému z mascarpone.
Nyní prosijeme sypké ingredience a mícháme jen stěrkou/vařečkou. Těsto vylijeme do formy, a pečeme cca 45 minut, pokud by po zkotrolování špejlí nebylo hotové nechte déle. Propečený korpus poté vyndáme a necháme vychladnout.
Mezitím co korpus chladne poklidíme, a můžeme připravit krém.
Mascarpone vyšleháme s cukrem, pridáme vnitřek vanilkového lusku a pomalu za neustálého šlehání přiléváme smetanu. Šleháme dokud bude krém hezky tuhý na to abychom s nim mohli potírat dort.
Korpus rovnoměrně rozdělíme buďto vlnitým nožem nebo strunovým kráječem na 3 stejně velké díly. Pokud vrchní díl máte příliš vyboulený, můžete buď zaměnit s jinou rovnou vrstvou , nebo oříznout do roviny. Na první korpus naneste vrstvu krému, cca 2 lžíce nemusíte se bát. Na krém poházíme polovinu malin, druhý korpus lehce přimáčkneme a postupujeme stejně, i potom u poslední vrstvy. Dort celý potřeme krémem i ze stran.
Na strany dortu můžete dát jak nadrcené lyofilizované maliny, tak koření s květy jako jsem použil já. Dodají konci dortu příjemnou chuť a krásně dort zvýrazní. Na vršek máte zase více možností, já jsem posypal matchou, ale kdo by chtěl jinou chuť, může posypat nasekanými pistáciemi, nebo čímkoliv co vás napadne. Nakonec můžeme dort vyzdobit jarními květy, znovu malinami, nebo nechat.
Nechte si chutnat :)