Jarní matcha dort s malinami

Jarní matcha dort s malinami

Hodnocení receptu
Průměr: 4.4 ()
Více než hodinu Snadné

Suroviny

Korpus:
 
250g hladké mouky
250g másla
250g cukru krupice
5 vajíček
100ml mléka
3 rovné lžičky práškového matcha čaje
1 a půl lžičky kypřícího prášku
 
Vnitřek dortu:
 
250g malin
 
Krém:
 
500g mascarpone
250ml smetany ke šlehání
cca 100g cukru (moučkový nebo krupicový)
1/3 vnitřku vanilkového lusku
 
Zdobení:
na vršek:
 
2 lžičky matcha čaje
nebo
100g nasekaných pistácií
nebo 
maliny
 
na stěny:
 
koření s květy ( já jsem použil koření od sonnentor ''všechno nejmilejší'')
nebo
lyofilizované maliny (sušené mrazem)
 
 
 

 

 

Všechny ingredience si připravíme 20 minut dopředu, aby měli pokojou teplotu. Troubu předehřejeme na 175°C. Formu o průměru 26cm vyložíme pečicím papírem (i boky, na ně si pomožte vymazáním formy máslem). Mouku, matcha čaj a kypřicí prášek promícháme v míse, aby se vše spojilo. Vedle, máslo s cukrem šleháme ručním mixérem do té doby než se z toho stane lehce nadýchaný. U vajíček oddělíme žloutky a bílky, žloutky po jednom přidáváme do másla s cukrem mezitím co budeme dále šlehat. Přidáme mléko a naposled mixujeme. Bílky odložíme vedle, poté je použijeme do krému z mascarpone. Nyní prosijeme sypké ingredience a mícháme jen stěrkou/vařečkou. Těsto vylijeme do formy, a pečeme cca 45 minut, pokud by po zkotrolování špejlí nebylo hotové nechte déle. Propečený korpus poté vyndáme a necháme vychladnout.

Mezitím co korpus chladne poklidíme, a můžeme připravit krém.

Mascarpone vyšleháme s cukrem, pridáme vnitřek vanilkového lusku a pomalu za neustálého šlehání přiléváme smetanu. Šleháme dokud bude krém hezky tuhý na to abychom s nim mohli potírat dort.

Korpus rovnoměrně rozdělíme buďto vlnitým nožem nebo strunovým kráječem na 3 stejně velké díly. Pokud vrchní díl máte příliš vyboulený, můžete buď zaměnit s jinou rovnou vrstvou , nebo oříznout do roviny. Na první korpus naneste vrstvu krému, cca 2  lžíce nemusíte se bát. Na krém poházíme polovinu malin, druhý korpus lehce přimáčkneme a postupujeme stejně, i potom u poslední vrstvy. Dort celý potřeme krémem i ze stran. 

Na strany dortu můžete dát jak nadrcené lyofilizované maliny, tak koření s květy jako jsem použil já. Dodají konci dortu příjemnou chuť a krásně dort zvýrazní. Na vršek máte zase více možností, já jsem posypal matchou, ale kdo by chtěl jinou chuť, může posypat nasekanými pistáciemi, nebo čímkoliv co vás napadne.  Nakonec můžeme dort vyzdobit jarními květy, znovu malinami, nebo nechat.

Nechte si chutnat :)

 

 

Apetit magazín

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa
  • Lidé a jídlo

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa

Horký čaj, svařený mošt, cappuccino… to jsou dobře známé, tradiční a oblíbené horké nápoje. Máte chuť zahřát se v mrazivé zimě něčím neotřelým? Co takhle salep, atole nebo sarabba? Seznamte se s méně známými nápoji, které se pijí v jiných...
10 nejšílenějších restaurací na světě
  • Novinky a zajímavosti

10 nejšílenějších restaurací na světě

Lidé obvykle chodí do restaurací proto, aby si odpočinuli, aby z obyčejného oběda nebo večeře udělali společenskou záležitost. Někteří restauratéři ovšem nepojali svou restauraci jako příjemné a osvobozující místo, kde se lidé mohou dobře...
17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří
  • Jak na to

17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří

Správná omáčka promění obyčejnou rybu v delikatesu jako z nejlepší restaurace. Přitom vám obvykle nezabere víc jak pár minut času. Vyzkoušejte naše omáčky, které se prakticky nedají pokazit a hodí se k různým druhům rybího masa. Teplé nebo...
5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách
  • Suroviny

5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách

Sušený žlutý hrách patří mezi luštěninami k Popelkám. Kdysi významná surovina se dnes ocitla na okraji zájmu, přitom je levný, vydatný a svou jemnou chutí i krémovou strukturou zazáří v mnoha pokrmech. Dejte mu šanci, pochutnáte si. ...
5 kroků, jak připravovat luštěniny
  • Novinky a zajímavosti

5 kroků, jak připravovat luštěniny

Správná příprava luštěnin není obtížná. Pro jejich dobrou stravitelnost je důležité, abyste je dostatečně namáčeli a dlouho vařili. Sestavili jsme 5 přehledných kroků, které vás přípravou luštěnin názorně provedou. ...

Obchod Apetit