0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jarní matcha dort s malinami

Jarní matcha dort s malinami

Hodnocení receptu
4.4 / 5. Počet hodnocení: 14
Více než hodinu Snadné

Suroviny

Korpus:
 
250g hladké mouky
250g másla
250g cukru krupice
5 vajíček
100ml mléka
3 rovné lžičky práškového matcha čaje
1 a půl lžičky kypřícího prášku
 
Vnitřek dortu:
 
250g malin
 
Krém:
 
500g mascarpone
250ml smetany ke šlehání
cca 100g cukru (moučkový nebo krupicový)
1/3 vnitřku vanilkového lusku
 
Zdobení:
na vršek:
 
2 lžičky matcha čaje
nebo
100g nasekaných pistácií
nebo 
maliny
 
na stěny:
 
koření s květy ( já jsem použil koření od sonnentor ''všechno nejmilejší'')
nebo
lyofilizované maliny (sušené mrazem)
 
 
 

 

 

Všechny ingredience si připravíme 20 minut dopředu, aby měli pokojou teplotu. Troubu předehřejeme na 175°C. Formu o průměru 26cm vyložíme pečicím papírem (i boky, na ně si pomožte vymazáním formy máslem). Mouku, matcha čaj a kypřicí prášek promícháme v míse, aby se vše spojilo. Vedle, máslo s cukrem šleháme ručním mixérem do té doby než se z toho stane lehce nadýchaný. U vajíček oddělíme žloutky a bílky, žloutky po jednom přidáváme do másla s cukrem mezitím co budeme dále šlehat. Přidáme mléko a naposled mixujeme. Bílky odložíme vedle, poté je použijeme do krému z mascarpone. Nyní prosijeme sypké ingredience a mícháme jen stěrkou/vařečkou. Těsto vylijeme do formy, a pečeme cca 45 minut, pokud by po zkotrolování špejlí nebylo hotové nechte déle. Propečený korpus poté vyndáme a necháme vychladnout.

Mezitím co korpus chladne poklidíme, a můžeme připravit krém.

Mascarpone vyšleháme s cukrem, pridáme vnitřek vanilkového lusku a pomalu za neustálého šlehání přiléváme smetanu. Šleháme dokud bude krém hezky tuhý na to abychom s nim mohli potírat dort.

Korpus rovnoměrně rozdělíme buďto vlnitým nožem nebo strunovým kráječem na 3 stejně velké díly. Pokud vrchní díl máte příliš vyboulený, můžete buď zaměnit s jinou rovnou vrstvou , nebo oříznout do roviny. Na první korpus naneste vrstvu krému, cca 2  lžíce nemusíte se bát. Na krém poházíme polovinu malin, druhý korpus lehce přimáčkneme a postupujeme stejně, i potom u poslední vrstvy. Dort celý potřeme krémem i ze stran. 

Na strany dortu můžete dát jak nadrcené lyofilizované maliny, tak koření s květy jako jsem použil já. Dodají konci dortu příjemnou chuť a krásně dort zvýrazní. Na vršek máte zase více možností, já jsem posypal matchou, ale kdo by chtěl jinou chuť, může posypat nasekanými pistáciemi, nebo čímkoliv co vás napadne.  Nakonec můžeme dort vyzdobit jarními květy, znovu malinami, nebo nechat.

Nechte si chutnat :)

 

 

Apetit magazín

KVÍZ: Jídla, která by měl znát každý dobrý kuchař
  • Kvízy

KVÍZ: Jídla, která by měl znát každý dobrý kuchař

Můžete umět vařit dokonale českou kuchyni, ale skvělého kuchaře z vás udělá až cesta kolem světa. Na tu se nemusíte vydat žádným dopravním prostředkem, koření a exotické ingredience vás přenesou kam jen budete chtít! Zkuste si náš kvíz, ať...
Strouhanka panko: tajemství křupavých řízků
  • Suroviny

Strouhanka panko: tajemství křupavých řízků

Milujete dokonale křupavé řízky, zatím se vám však nepovedlo přesně takové usmažit? Zkuste na jejich obalení použít panko strouhanku a uvidíte, že k té klasické se už nejspíš nevrátíte. V čem je rozdíl a jak si ji snadno a levně připravit...

Obchod Apetit