Játrová omáčka – možná trochu opomíjená, ale k pečenému hovězímu masu se skvěle hodí. A možná vám jednoduchá játrovka zachutná tolik, že jí budete jíst s knedlíkem samotnou. Recept na játrovou omáčku obsahuje jen pár ingrediencí, přičemž základem jsou játra, ať už vepřové, hovězí či telecí.
Suroviny
játra vepřová
100
g
nebo telecí či hovězí
vývar hovězí
600
ml
nové koření
2
kuličky
pepř mletý
3
kuličky
hřebíček
1
ks
máslo
30
g
sůl
Postup
1
100 g vepřových, telecích či hovězích jater naškrabejte najemno nožem nebo nasekejte v robotu. Vložte do rendlíku, zalijte 600 ml hovězího vývaru, přidejte 2 kuličky nového koření, 3 kuličky černého pepře a 1 hřebíček. Nesolte! Vařte asi hodinu.
2
Mezitím si připravte zlatavou jíšku ze 30 g másla a 30 g hladké mouky a 2–3 lžícemi omáčku zahustěte.
3
Podle potřeby osolte, případně přeceďte. Podávejte horké.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- 10x klasická omáčka(10 receptů )
- Menu české kuchyně, polévky, knedlíky, maso, zabijačkové hody, moučníky(41 receptů )
- Omáčky, ke kterým ani maso nepotřebujete(25 receptů )