0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Hedvábný koláč s kuřecími játry

Hedvábný koláč s kuřecími játry

2.6 / 5. Počet hodnocení: 9
Více než hodinu Snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4600 kcal
Bílkoviny 109 g
Sacharidy 253 g
Tuky 327 g
Vláknina 45 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Hebká náplň z kuřecích jater vytváří příjemný kontrast ke křupavému korpusu. Nezapomenutelný předkrm slavnostního menu.

Suroviny

mouka pšeničná hladká 250 g
tymián 2 ČL
sušený
máslo 140 g
zchladlé, na kostičk
žloutek 1 ks
mléko 1 PL
sůl
pepř
čerstvě mletý
Na náplň
nakrájená
smetana 140 ml
40%
vejce 1 ks
česnek 1 stroužek
na plátky
šalotka 1 ks
nahrubo
tymián
pár lístků
muškátový květ 1 špetka
K podávání
cibule karamelizovaná 6 PL
lze nahradit čatní
lískové oříšky 50 g
nasucho opražené, lehce rozdrcené
salát 3 hrsti
rukola, polníček
olivový olej 6 PL
lze nahradit olejem z lískových oříšků
balzamikový ocet 2 PL
fíky 3 ks
rozčtvrcené

1 Do nádoby robotu dejte mouku, sušený tymián, máslo a půl lžičky soli a promíchejte na hmotu připomínající drobenku. Přidejte žloutek a mléko a propracujte na soudržnétěsto. Zabalte ho do potravinářské fólie a dejte aspoň na hodinu do lednice.

2 Vychlazené těsto na lehce pomoučněné pracovní ploše vyválejte tak, abyste jím mohli vyložit dno i boky obdélníkové zapékací formy (nejlépe se zvlněnými okraji) o rozměrech zhruba 11 x 33 centimetrů. Když se těsto někde protrhne, zakryjte ho odřezkem; všechny ostatní odřezky uschovejte v ledničce. Formu s těstem přetáhněte potravinářskou fólií a dejte ještě na dvacet minut do lednice nebo mrazáku.

3 Mezitím připravte náplň. Všechny potřebné suroviny dejte do nádoby robotu, přidejte půl lžičky soli, opepřete a rozmixujte dohladka. Poté propasírujte přes síto do mísy a dejte stranou.

4 Troubu rozpalte na 200 °C. Formu s těstem překryjte papírem na pečení, zatěžkejte suchými fazolemi a pečte čtvrt hodiny. Vyndejte z trouby, odstraňte fazole i papír, případné díry nebo nerovnosti v těstě překryjte odřezky a dejte na další čtvrthodinu předpéct do trouby tak, aby těsto krásně zezlátlo. Troubu stáhněte na 120 °C. Do předpečeného korpusu naneste játrovou směs a koláč ihned vraťte zpět do trouby. Pečte dvacet minut. Nechte vychladnout.

5 Koláč nakrájejte na šest dílů, každý dejte na talíř, vedle naaranžujte cibulku, pár oříšků, doplňte salátovými lístky a vše pokapejte olejem a octem. Nakonec ozdobte fíky.

 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/12

Apetit magazín

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...
Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je dokonalou surovinou pro každou omáčku, polévku a velkou část dalších pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale můžete připravit velké množství a po dávkách ho zamrazit....

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč