0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Hedvábný koláč s kuřecími játry

Hedvábný koláč s kuřecími játry

2.5 / 5. Počet hodnocení: 8
Více než hodinu Snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4600 kcal
Bílkoviny 109 g
Sacharidy 253 g
Tuky 327 g
Vláknina 45 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Hebká náplň z kuřecích jater vytváří příjemný kontrast ke křupavému korpusu. Nezapomenutelný předkrm slavnostního menu.

Suroviny

mouka pšeničná hladká 250 g
tymián 2 ČL
sušený
máslo 140 g
zchladlé, na kostičk
žloutek 1 ks
mléko 1 PL
sůl
pepř
čerstvě mletý
Na náplň
játra kuřecí 140 g
nakrájená
smetana 140 ml
40%
vejce 1 ks
brandy 1 PL
víno červené 2 ČL
česnek 1 stroužek
na plátky
šalotka 1 ks
nahrubo
tymián
pár lístků
muškátový květ 1 špetka
K podávání
cibule karamelizovaná 6 PL
lze nahradit čatní
lískové oříšky 50 g
nasucho opražené, lehce rozdrcené
salát 3 hrsti
rukola, polníček
olivový olej 6 PL
lze nahradit olejem z lískových oříšků
balzamikový ocet 2 PL
fíky 3 ks
rozčtvrcené

1 Do nádoby robotu dejte mouku, sušený tymián, máslo a půl lžičky soli a promíchejte na hmotu připomínající drobenku. Přidejte žloutek a mléko a propracujte na soudržnétěsto. Zabalte ho do potravinářské fólie a dejte aspoň na hodinu do lednice.

2 Vychlazené těsto na lehce pomoučněné pracovní ploše vyválejte tak, abyste jím mohli vyložit dno i boky obdélníkové zapékací formy (nejlépe se zvlněnými okraji) o rozměrech zhruba 11 x 33 centimetrů. Když se těsto někde protrhne, zakryjte ho odřezkem; všechny ostatní odřezky uschovejte v ledničce. Formu s těstem přetáhněte potravinářskou fólií a dejte ještě na dvacet minut do lednice nebo mrazáku.

3 Mezitím připravte náplň. Všechny potřebné suroviny dejte do nádoby robotu, přidejte půl lžičky soli, opepřete a rozmixujte dohladka. Poté propasírujte přes síto do mísy a dejte stranou.

4 Troubu rozpalte na 200 °C. Formu s těstem překryjte papírem na pečení, zatěžkejte suchými fazolemi a pečte čtvrt hodiny. Vyndejte z trouby, odstraňte fazole i papír, případné díry nebo nerovnosti v těstě překryjte odřezky a dejte na další čtvrthodinu předpéct do trouby tak, aby těsto krásně zezlátlo. Troubu stáhněte na 120 °C. Do předpečeného korpusu naneste játrovou směs a koláč ihned vraťte zpět do trouby. Pečte dvacet minut. Nechte vychladnout.

5 Koláč nakrájejte na šest dílů, každý dejte na talíř, vedle naaranžujte cibulku, pár oříšků, doplňte salátovými lístky a vše pokapejte olejem a octem. Nakonec ozdobte fíky.

 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/12

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Chystej večer, snídej ráno: 5 nápadů na snídani v předstihu
  • Tipy a triky

Chystej večer, snídej ráno: 5 nápadů na snídani v předstihu

Možná si ráno rádi přispíte, možná máte začátek svého dne rozpočítaný na vteřiny. Snídani ale odbýt nemusíte. I ve spěchu můžete dobře a plnohodnotně jíst, stačí se předem připravit. Lahodné smoothie, křupavé sendviče, báječné...
Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?
  • Lidé a jídlo

Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?

Kuchařky vždy byly oblíbeným knižním žánrem. V knihkupectvích najdeme širokou nabídku českých i zahraničních autorů a to i přes to, že receptů je plný internet. Do dnešní podoby se nějaký čas vyvíjely. Víte, jak vypadaly socialistické...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit