Hebká náplň z kuřecích jater vytváří příjemný kontrast ke křupavému korpusu. Nezapomenutelný předkrm slavnostního menu.
Suroviny
1 Do nádoby robotu dejte mouku, sušený tymián, máslo a půl lžičky soli a promíchejte na hmotu připomínající drobenku. Přidejte žloutek a mléko a propracujte na soudržnétěsto. Zabalte ho do potravinářské fólie a dejte aspoň na hodinu do lednice.
2 Vychlazené těsto na lehce pomoučněné pracovní ploše vyválejte tak, abyste jím mohli vyložit dno i boky obdélníkové zapékací formy (nejlépe se zvlněnými okraji) o rozměrech zhruba 11 x 33 centimetrů. Když se těsto někde protrhne, zakryjte ho odřezkem; všechny ostatní odřezky uschovejte v ledničce. Formu s těstem přetáhněte potravinářskou fólií a dejte ještě na dvacet minut do lednice nebo mrazáku.
3 Mezitím připravte náplň. Všechny potřebné suroviny dejte do nádoby robotu, přidejte půl lžičky soli, opepřete a rozmixujte dohladka. Poté propasírujte přes síto do mísy a dejte stranou.
4 Troubu rozpalte na 200 °C. Formu s těstem překryjte papírem na pečení, zatěžkejte suchými fazolemi a pečte čtvrt hodiny. Vyndejte z trouby, odstraňte fazole i papír, případné díry nebo nerovnosti v těstě překryjte odřezky a dejte na další čtvrthodinu předpéct do trouby tak, aby těsto krásně zezlátlo. Troubu stáhněte na 120 °C. Do předpečeného korpusu naneste játrovou směs a koláč ihned vraťte zpět do trouby. Pečte dvacet minut. Nechte vychladnout.
5 Koláč nakrájejte na šest dílů, každý dejte na talíř, vedle naaranžujte cibulku, pár oříšků, doplňte salátovými lístky a vše pokapejte olejem a octem. Nakonec ozdobte fíky.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Slavnostní menu bez ryby: Vánoce bez kapra(6 receptů)
- Kolekce 30 skvělých českých i zahraničních receptů s játry(30 receptů)