Hedvábný koláč s kuřecími játry

Hedvábný koláč s kuřecími játry

Hodnocení receptu
Průměr: 2.6 ()
Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4357 kcal
Bílkoviny 106 g
Sacharidy 199 g
Tuky 327 g
Vláknina 36 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
Hebká náplň z kuřecích jater vytváří příjemný kontrast ke křupavému korpusu. Nezapomenutelný předkrm slavnostního menu.

Suroviny

mouka pšeničná hladká 250 g
tymián 2 ČL
sušený
máslo 140 g
zchladlé, na kostičk
žloutek 1 ks
mléko 1 PL
sůl
pepř
čerstvě mletý
Na náplň
játra kuřecí 140 g
nakrájená
smetana 140 ml
40%
vejce 1 ks
brandy 1 PL
víno červené 2 ČL
česnek 1 stroužek
na plátky
šalotka 1 ks
nahrubo
tymián
pár lístků
muškátový květ 1 špetka
K podávání
cibule karamelizovaná 6 PL
lze nahradit čatní
lískové oříšky 50 g
nasucho opražené, lehce rozdrcené
salát 3 hrst
rukola, polníček
olivový olej 6 PL
lze nahradit olejem z lískových oříšků
balzamikový ocet 2 PL
3 ks
fík rozčtvrcené
1 Do nádoby robotu dejte mouku, sušený tymián, máslo a půl lžičky soli a promíchejte na hmotu připomínající drobenku. Přidejte žloutek a mléko a propracujte na soudržnétěsto. Zabalte ho do potravinářské fólie a dejte aspoň na hodinu do lednice.

2 Vychlazené těsto na lehce pomoučněné pracovní ploše vyválejte tak, abyste jím mohli vyložit dno i boky obdélníkové zapékací formy (nejlépe se zvlněnými okraji) o rozměrech zhruba 11 x 33 centimetrů. Když se těsto někde protrhne, zakryjte ho odřezkem; všechny ostatní odřezky uschovejte v ledničce. Formu s těstem přetáhněte potravinářskou fólií a dejte ještě na dvacet minut do lednice nebo mrazáku.

3 Mezitím připravte náplň. Všechny potřebné suroviny dejte do nádoby robotu, přidejte půl lžičky soli, opepřete a rozmixujte dohladka. Poté propasírujte přes síto do mísy a dejte stranou.

4 Troubu rozpalte na 200 °C. Formu s těstem překryjte papírem na pečení, zatěžkejte suchými fazolemi a pečte čtvrt hodiny. Vyndejte z trouby, odstraňte fazole i papír, případné díry nebo nerovnosti v těstě překryjte odřezky a dejte na další čtvrthodinu předpéct do trouby tak, aby těsto krásně zezlátlo. Troubu stáhněte na 120 °C. Do předpečeného korpusu naneste játrovou směs a koláč ihned vraťte zpět do trouby. Pečte dvacet minut. Nechte vychladnout.

5 Koláč nakrájejte na šest dílů, každý dejte na talíř, vedle naaranžujte cibulku, pár oříšků, doplňte salátovými lístky a vše pokapejte olejem a octem. Nakonec ozdobte fíky.

Apetit magazín

K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít
  • Novinky a zajímavosti

K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít

Podzim je obdobím dýní. Nejenže jsou oblíbenou podzimní dekorací, a to zejména na Halloween, ale v kuchyni z nich můžete připravit spoustu výtečných pokrmů. Uvařit si můžete skvělou dýňovou polévku, omáčku, dýni lze zavařit nebo zapéct v...
5 tipů jak nejlépe uskladnit ořechy
  • Jak na to

5 tipů jak nejlépe uskladnit ořechy

Jádra suchých skořápkových plodů si při správném uskladnění zachovají svou chuť i barvu. Vyvarujte se plísni i žluknutí důkladným usušením, naložením do medu nebo vyzkoušejte zavaření jader v mikrovlnné troubě. ...
5 skvělých způsobů, jak dochutit dýni
  • Novinky a zajímavosti

5 skvělých způsobů, jak dochutit dýni

Dýně je opravdovou esencí podzimu. Jemná chuť její dužiny může v jídle působit někdy lehce nevýrazně. Čím ji doplnit, aby opravdu zazářila? ...

Obchod Apetit