Křupavý fenykl je do salátů jako stvořený! Naše verze je navíc otevřená dalším nápadům – zkuste přidat třeba olivy, jemný, nebo naopak pikantní sýr, případně opražené ořechy, které podpoří křupavost salátu.
Suroviny
1. Všechny ingredience na zálivku spolu prošlehejte v misce lžící. Cibuli trochu pomačkejte proti stěnám misky, aby se uvolnila aromatická šťáva.
2. Avokáda rozpulte a vyjměte z nich pecku; obě poloviny oloupejte a nakrájejte na osminky. Vsypte do mísy spolu s fenyklem, rajčaty a zelenými lístky; zalijte dresinkem. Zlehka promíchejte, navršte na talíře a ihned podávejte.
KNOW-HOW
Fenyklové hoblinky vypadají nesmírně efektně – přitom je vytvoříte velmi snadno! Šéfkuchaři používají tzv. mandolínu (na odkrojování plátků parmazánu), ale dobře to jde i ostrým nožem nebo škrabkou na zeleninu.
Zdraví prospěšný fenykl
- Unikátní kombinací látek quercetinu a rutinu zabraňuje vytváření krevních sraženin, a tím předchází srdečním záchvatům.
- Jeden větší kus má jen 17 kcal; zato je báječným zdrojem vlákniny, draslíku a kyseliny listové.
- Žvýkání fenyklových semínek po jídle zamezí nepříjemnému pachu z úst.