0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jednoduchý fenyklový salát s chilli omáčkou

Jednoduchý fenyklový salát s chilli omáčkou

2.6 / 5. Počet hodnocení: 8
Do 30 minut 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1223 kcal
Bílkoviny 13 g
Sacharidy 43 g
Tuky 101 g
Vláknina 26 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Křupavý fenykl je do salátů jako stvořený! Naše verze je navíc otevřená dalším nápadům – zkuste přidat třeba olivy, jemný, nebo naopak pikantní sýr, případně opražené ořechy, které podpoří křupavost salátu.

Suroviny

Na salát
avokádo 2 ks
fenykl 4 ks
4 malé nebo 2 velké, očištěné, jemné plátky
rajčata cherry hrst
přepůlená
řeřicha 1 svazek
lze nahradit jinými drobými zelenými lístky
Na zálivku
cibule červená 2 PL
najemno
česnek 2 stroužky
rozdrcené
olivový olej 4 PL
chilli omáčka 2 PL
sladká
limetová šťáva 2 PL

1.  Všechny ingredience na zálivku spolu prošlehejte v misce lžící. Cibuli trochu pomačkejte proti stěnám misky, aby se uvolnila aromatická šťáva.
2.  Avokáda rozpulte a vyjměte z nich pecku; obě poloviny oloupejte a nakrájejte na osminky. Vsypte do mísy spolu s fenyklem, rajčaty a zelenými lístky; zalijte dresinkem. Zlehka promíchejte, navršte na talíře a ihned podávejte.

KNOW-HOW
Fenyklové hoblinky vypadají nesmírně efektně – přitom je vytvoříte velmi snadno! Šéfkuchaři používají tzv. mandolínu (na odkrojování plátků parmazánu), ale dobře to jde i ostrým nožem nebo škrabkou na zeleninu.

Zdraví prospěšný fenykl 

  • Unikátní kombinací látek quercetinu a rutinu zabraňuje vytváření krevních sraženin, a tím předchází srdečním záchvatům.
  • Jeden větší kus má jen 17 kcal; zato je báječným zdrojem vlákniny, draslíku a kyseliny listové.
  • Žvýkání fenyklových semínek po jídle zamezí nepříjemnému pachu z úst.

 

Apetit magazín

Jak připravit pravé italské tiramisu?
  • Tipy a triky

Jak připravit pravé italské tiramisu?

Připravte si domácí tiramisu jako z italské cukrárny: lehké, smetanově krémové, vonící kávou… Podělíme se s vámi o rady, tipy i recepty, aby vás svou chutí autentický a božský dezert přenesl až do Itálie. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?
  • Lidé a jídlo

Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?

Kuchařky vždy byly oblíbeným knižním žánrem. V knihkupectvích najdeme širokou nabídku českých i zahraničních autorů a to i přes to, že receptů je plný internet. Do dnešní podoby se nějaký čas vyvíjely. Víte, jak vypadaly socialistické...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit