
Kapustičky s klikvou, ořechy a modrým sýrem
Advent spojený s přípravami na svátky bývá náročným obdobím jak pro nervy, tak i pro žaludek. Odlehčit jídelníček proto není vůbec od věci. Dejte si tenhle teplý salát plný barev, vitaminů a vlákniny.
Ingredience
- 2 lžíce olivového oleje
- mořská sůl a čerstvě mletý pepř
- cca 400 g růžičkové kapusty, může, ale nemusí být rozpůlená (podle velikosti)
- cca 3 hrsti čerstvé klikvy velkoplodé (amerických brusinek)
- 1 lžíce javorového sirupu nebo medu
- 1 lžíce balzamikového octa
- 100 g ječných krup nebo jiných krup či obilek (váha před vařením), předem uvařených al dente (viz Něco navíc)
- 50–100 g sýra s modrou plísní, rozdrobeného
- cca 50 g pekanových či vlašských ořechů
Příprava jídla
1 Na středním ohni v pánvi na oleji opékejte osolené a opepřené kapustičky dozlatova asi 7–9 minut. Zhruba po 3 minutách opékání přidejte do pánve klikvy. Po opečení přilijte javorový sirup nebo med a ocet. Promíchejte, ochutnejte, podle potřeby dolaďte. Odstavte.
2 Vsypte vařené zrní, promíchejte a přesuňte do mísy. Posypte sýrem a ořechy a ihned podávejte.
NĚCO NAVÍC
Kroupy nebo celé obilky (zrní) si můžete navařit ve větším množství a uložit do mrazáku, podobně jako třeba fazole nebo rýži. Pak už je jenom prohřejte – třeba tak, že je prolijete dostatečným množstvím vroucí vody nebo je do ní namočíte a pak důkladně scedíte.
Přidat komentář
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.
Komentáře
mavav@seznam.cz
9. Leden 2019 09:52