
Kedlubnové řízky s bylinkovou polentou a mrkvičkami
Kedlubna jako řízek? Ano! A je vážně skvělá. V redakci všechny dozlatova usmažené kousky zmizely bleskovou rychlostí...
Ingredience
- 1 velké nebo 2 malá vejce + sůl
- 4 lžíce hladké mouky
- 50 g parmazánu, nastrouhaného najemno
- olivový nebo jiný olej na smažení cca 300 g kedluben, oloupaných, nakrájených na cca 1,5 cm plátky bylinky na ozdobení podle chuti
- 20 g másla
- 1 lžíce hnědého cukru
- 2,5 lžíce citronové šťávy
- 50 ml vody
- 1 malý svazek drobnější mrkve, nať zkrácená na cca 3 cm, podle potřeby oloupané či oškrabané, silnější podélně rozpůlené
- sůl
- 1 lžička najemno nastrouhané citronové kůry
- 100 ml mléka
- 150 ml zeleninového vývaru (či vody)
- 1/2 lžičky soli
- 60 g polenty (může být i instantní)
- 70 g tučného tvarohu z vaničky utřených se 2 lžícemi smetany ke šlehání
- po hrsti nasekané petrželky, pažitky a kopru
NA CITRONOVÉ MRKVIČKY
NA POLENTU
Příprava jídla
1 Začněte mrkvičkami. Máslo rozpusťte v mělkém rendlíku. Přidejte cukr, citronovou šťávu a 50ml vody. Na mírném ohni krátce povařte, aby se cukr rozpustil. Přidejte mrkve a mírně osolte. Přiklopte a na mírném ohni duste 15–20 minut, měly by být tak akorát al dente. Asi 1–2 minuty před koncem posypte citronovou kůrou.
2 Na polentu svařte mléko s vývarem nebo vodou a 1/2 lžičky soli. Vsypte polentu a za občasného míchání 10 minut vařte na mírném ohni (jestli máte instantní, udělejte ji podle návodu na obalu). Do horké polenty vmíchejte tvaroh a krátce prohřejte. Vmíchejte bylinky a odstavte, ale uchovejte teplé.
3 Na řízky prošlehejte vejce v hlubokém talíři a mírně osolte, vmíchejte polovinu mouky a nastrouhaný sýr. Na jiný talíř nasypte zbývající mouku.
4 V nepřilnavé pánvi rozehřejte olej. Plátky kedlubny obraťte vždy v mouce a pak je obalte v sýrovém těstíčku. Ihned pomalu smažte na pánvi na středním ohni z každé strany dozlatova. Krátce osušte na papírové utěrce. Podávejte s mrkví a polentou, ozdobené bylinkami.
Přidat komentář