0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Klobásníky
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5 / 5. Počet hodnocení: 2
Více než hodinu Snadné Na cca 15 kusů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5787 kcal
Bílkoviny 254 g
Sacharidy 495 g
Tuky 337 g
Vláknina 36 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Místo jednotlivých porcí můžete z těsta připravit dva nebo tři tenké záviny. Klobásníky chutnají zatepla i studené.

Suroviny

droždí čerstvé 1 kostka
42 g
krupicový cukr 1 ČL
mléko 250 ml
mouka pšeničná polohrubá 360 g
mouka pšeničná hladká 140 g
sůl 1 ČL
rostlinný olej 180 ml
žloutek 3 ks
tuk
na vymazání pekáče
vejce 1 ks
na potření
mák celý
na posypání
Na náplň
mrkev 1 ks
sůl
pepř
čerstvě mletý
rohlíky 1 ks
mléko 8 PL
vepřové maso mleté 500 g
vejce 1 ks
česnek 2 stroužky
utřené se solí
kopřiva 1 hrst
spařená, vymačkaná a pokrájená

Postup

1

Droždí rozmělněte se lžičkou cukru, 50 ml vlažného mléka a 2 lžícemi mouky. Dobře rozmíchejte a nechte vzejít kvásek. Do mísy prosejte oba druhy mouky, osolte a promíchejte. Uprostřed mouky vytlačte důlek a vlijte do něj kvásek. Poté přilijte olej s rozšlehanými žloutky a zbylé mléko, vše dohromady zpracujte na těsto a nechte na teplém místě asi hodinu vykynout. 

2

Mezitím oloupejte mrkev, nakrájejte na kostičky a krátce povařte v osolené vodě, sceďte, propláchněte studenou vodou a nechte okapat. Rohlík nakrájejte na plátky a zalijte mlékem.

3

Vychlazené mleté maso osolte, postupně do něho ručně zapracujte namočený rohlík
a vejce. Přidejte mrkev, utřený česnek a kopřivy, pepř a pořádně rukou míchejte, až se všechno spojí v jednolitou hmotu.

4

Z vykynutého těsta vytvořte váleček a pokrájejte ho na cca 15 kousků. Každý kousek zploštěte na placku a do každé zabalte kuličku z odpovídajícího dílu mletého masa.

5

Zabalené klobásníky narovnejte do tukem vymazaného pekáče či 2 menších spojem dolů. Povrch potřete prošlehaným vejcem a posypte mákem. Předehřejte troubu na 180°C.

6

Klobásníky vložte do vyhřáté trouby a pečte asi 45 minut dozlatova. Podávejte samotné nebo se směsí salátových lístků.

NĚCO NAVÍC
Klobásníky lze upéct také jako drobné chuťovky, třeba pro koledníky. V tom případě jich ze stejné dávky vytvarujte 30 kousků. Skládejte je na plech a pečte 30–35 minut.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/4

Apetit magazín

KVÍZ: krajové speciality
  • Kvízy

KVÍZ: krajové speciality

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...
Komerční sdělení
Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!
  • Lidé a jídlo

Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!

Sladká, příjemně nadýchaná a křupavá svačinka, která se doslova rozpustí na jazyku a vy si ji nejlépe vychutnáte v kombinaci s oblíbenou kávou nebo čajem. Takové chvíle moc nestojí, o to důležitější a povznášející v životě jsou. Užijte si...
KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?

Chcete uvařit guláš nebo roštěnky k nedělnímu obědu? Tušíte, jestli se na vývar lépe hodí přední nebo zadní hovězí či které použít do rajské? S naším kvízem můžete zjistit, jak si s hovězím rozumíte. ...
Komerční sdělení
Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Aperitivo Italiano je chvíle vyhrazená rodině, přátelům a ochutnávání. Nesmí chybět tyčinky grissini, krekry, sušená rajčata, olivy a samozřejmě sklenička osvěžujícího aperitivu, který doladí party atmosféru a připraví chuťové buňky na...

Obchod Apetit