Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Klobásníky
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5/5 Počet hodnocení: 4
Více než hodinu Snadné Na cca 15 kusů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5787 kcal
Bílkoviny 254 g
Sacharidy 495 g
Tuky 337 g
Vláknina 36 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Místo jednotlivých porcí můžete z těsta připravit dva nebo tři tenké záviny. Klobásníky chutnají zatepla i studené.

Suroviny

droždí čerstvé 1 kostka
42 g
mléko 250 ml
sůl 1 ČL
rostlinný olej 180 ml
tuk
na vymazání pekáče
vejce 1 ks
na potření
mák celý
na posypání
Na náplň
mrkev 1 ks
sůl
pepř
čerstvě mletý
vejce 1 ks
česnek 2 stroužky
utřené se solí
kopřiva 1 hrst
spařená, vymačkaná a pokrájená

Postup

1

Droždí rozmělněte se lžičkou cukru, 50 ml vlažného mléka a 2 lžícemi mouky. Dobře rozmíchejte a nechte vzejít kvásek. Do mísy prosejte oba druhy mouky, osolte a promíchejte. Uprostřed mouky vytlačte důlek a vlijte do něj kvásek. Poté přilijte olej s rozšlehanými žloutky a zbylé mléko, vše dohromady zpracujte na těsto a nechte na teplém místě asi hodinu vykynout. 

2

Mezitím oloupejte mrkev, nakrájejte na kostičky a krátce povařte v osolené vodě, sceďte, propláchněte studenou vodou a nechte okapat. Rohlík nakrájejte na plátky a zalijte mlékem.

3

Vychlazené mleté maso osolte, postupně do něho ručně zapracujte namočený rohlík
a vejce. Přidejte mrkev, utřený česnek a kopřivy, pepř a pořádně rukou míchejte, až se všechno spojí v jednolitou hmotu.

4

Z vykynutého těsta vytvořte váleček a pokrájejte ho na cca 15 kousků. Každý kousek zploštěte na placku a do každé zabalte kuličku z odpovídajícího dílu mletého masa.

5

Zabalené klobásníky narovnejte do tukem vymazaného pekáče či 2 menších spojem dolů. Povrch potřete prošlehaným vejcem a posypte mákem. Předehřejte troubu na 180°C.

6

Klobásníky vložte do vyhřáté trouby a pečte asi 45 minut dozlatova. Podávejte samotné nebo se směsí salátových lístků.

NĚCO NAVÍC
Klobásníky lze upéct také jako drobné chuťovky, třeba pro koledníky. V tom případě jich ze stejné dávky vytvarujte 30 kousků. Skládejte je na plech a pečte 30–35 minut.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/4

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...