Místo jednotlivých porcí můžete z těsta připravit dva nebo tři tenké záviny. Klobásníky chutnají zatepla i studené.
Suroviny
Postup
Droždí rozmělněte se lžičkou cukru, 50 ml vlažného mléka a 2 lžícemi mouky. Dobře rozmíchejte a nechte vzejít kvásek. Do mísy prosejte oba druhy mouky, osolte a promíchejte. Uprostřed mouky vytlačte důlek a vlijte do něj kvásek. Poté přilijte olej s rozšlehanými žloutky a zbylé mléko, vše dohromady zpracujte na těsto a nechte na teplém místě asi hodinu vykynout.
Mezitím oloupejte mrkev, nakrájejte na kostičky a krátce povařte v osolené vodě, sceďte, propláchněte studenou vodou a nechte okapat. Rohlík nakrájejte na plátky a zalijte mlékem.
Vychlazené mleté maso osolte, postupně do něho ručně zapracujte namočený rohlík
a vejce. Přidejte mrkev, utřený česnek a kopřivy, pepř a pořádně rukou míchejte, až se všechno spojí v jednolitou hmotu.
Z vykynutého těsta vytvořte váleček a pokrájejte ho na cca 15 kousků. Každý kousek zploštěte na placku a do každé zabalte kuličku z odpovídajícího dílu mletého masa.
Zabalené klobásníky narovnejte do tukem vymazaného pekáče či 2 menších spojem dolů. Povrch potřete prošlehaným vejcem a posypte mákem. Předehřejte troubu na 180°C.
Klobásníky vložte do vyhřáté trouby a pečte asi 45 minut dozlatova. Podávejte samotné nebo se směsí salátových lístků.
NĚCO NAVÍC
Klobásníky lze upéct také jako drobné chuťovky, třeba pro koledníky. V tom případě jich ze stejné dávky vytvarujte 30 kousků. Skládejte je na plech a pečte 30–35 minut.