Křehké košíčky s krémovou náplní zmizí ze stolu vždycky jako první. Tyto jsou plněné oříškovým krémem s kapkou alkoholu.
Suroviny
mouka pšeničná hladká
250
g
prosátá
moučkový cukr
70
g
máslo
120
g
změklé, pokrájené
máslo
na vymazání formiček
vejce
1
ks
citronová kůra
z půlky biocitronu
mandle
60
g
mleté
Na náplň
piškoty
180
g
mleté
lískové oříšky
150
g
mleté
kakao
45
g
holandského typu
moučkový cukr
150
g
smetana
380
ml
pokojové teploty
višňovice
4
PL
Na polevu a zdobení
čokoláda
1
60%, nalámaná
máslo
125
g
pekanové ořechy
rozpůlené, na ozdobu
1 Mouku prosijte na vál, přidejte cukr, obložte kousky másla a doprostřed vlijte vejce. Přidejte citronovou kůru a mandle a vypracujte pružné a hladké těsto. Zabalte ho do potravinářské fólie a nechte přes noc odležet v ledničce.
2 Následující den vymažte formičky na košíčky máslem. Do každé dejte kousek těsta a prsty ho roztlačte do všech záhybů i po dně. Pečte při 180 °C asi osm minut dozlatova. Vyklopte, nechte vychladnout.
3 Připravte náplň. Spojte všechny potřebné suroviny ve hmotu, která se dá tvarovat rukou. Naplňte košíčky. Na polevu v rendlíku rozehřejte máslo, přidejte čokoládu a míchejte dohladka. Polijte košíčky a ozdobte je půlkou pekanového ořechu (případně předem nasucho opraženého v pánvi).
2 Následující den vymažte formičky na košíčky máslem. Do každé dejte kousek těsta a prsty ho roztlačte do všech záhybů i po dně. Pečte při 180 °C asi osm minut dozlatova. Vyklopte, nechte vychladnout.
3 Připravte náplň. Spojte všechny potřebné suroviny ve hmotu, která se dá tvarovat rukou. Naplňte košíčky. Na polevu v rendlíku rozehřejte máslo, přidejte čokoládu a míchejte dohladka. Polijte košíčky a ozdobte je půlkou pekanového ořechu (případně předem nasucho opraženého v pánvi).