0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.3 / 5. Počet hodnocení: 12
Více než hodinu Snadné na 30 kuliček

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2780 kcal
Bílkoviny 36 g
Sacharidy 197 g
Tuky 200 g
Vláknina 69 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Než si napustíte vanu, zadržte! Tyhle kuličky nejsou na koupání ve vodě, nýbrž ve vroucím mléce – stačí hrnek, a máte božský horký drink.

Suroviny

smetana ke šlehání 200 ml
tmavá čokoláda 300 g
70%
krupicový cukr 60 g
kardamom 2 tobolky
vanilkový lusk 1 ks
skořice 2 svitky
moučkový cukr
na obalení

1 Smetanu svařte s kořením a cukrem a nechte hodinu odstát, aby se vůně a chuť koření dostala do smetany.

2 Čokoládu nalámejte do misky na drobno, znovu zahřejte smetanu a přes cedník ji vlijte na čokoládu. Míchejte do rozpuštění a po zchladnutí dejte hmotu do lednice. Asi po 40 minutách by měla ganache (čti ganáš) neboli čokoládovo-smetanová hmota ztuhnout.

3 Do misky nebo hlubokého talíře nasypte moučkový cukr a z hmoty odebírejte lžící hromádky. Po jedné je vhazujte do moučkového cukru, vyválejte do tvaru koule a nechte ztuhnout v lednici. V chladu a temnu vydrží asi dva týdny.

NĚCO NAVÍC
  • Koule, které budete chtít použít pro horkou čokoládu, vyrobte raději drobné, aby se v horkém mléce rozpustily.
     
  • Nefandíte chuti kardamomu nebo skořice? Tak vyrobte koule s pomerančem: část čokolády hořké nahraďte pomerančovou a přidejte nastrouhanou pomerančovou kůru.

 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/1

Komentáře

Apetit magazín

Jak na masové kuličky
  • Tipy a triky

Jak na masové kuličky

Dají se různě ochucovat  a připravit na sto způsobů. Lze je péct v troubě a taky mrazit. Masové kuličky mají jenom samá plus a na našich redakčních večírcích zmizí vždycky jako první. Potřebujete další důvod k tomu je vyzkoušet? ...
KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...
Komerční sdělení
Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!
  • Lidé a jídlo

Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!

Sladká, příjemně nadýchaná a křupavá svačinka, která se doslova rozpustí na jazyku a vy si ji nejlépe vychutnáte v kombinaci s oblíbenou kávou nebo čajem. Takové chvíle moc nestojí, o to důležitější a povznášející v životě jsou. Užijte si...

Obchod Apetit