Doslova prostopášný pudink! Třešně v něm svůdně doplňuje tmavá čokoláda, jemně natrpklá vůně mandlového likéru a sušenky. Praktický tip: Tabulku čokolády dejte před strouháním aspoň na půl hodiny do mrazáku, aby se vám při práci neroztékala v rukou.
Suroviny
1 Dejte si stranou čtyři až šest pěkných třešní i se stopkami. Zbytek odpeckujte a smíchejte s cukrem a likérem. Zakryjte a nechte aspoň dvě hodiny macerovat v chladničce.
2 Těsně před podáváním lehce našlehejte smetanu a přidejte do ní podrcené sušenky. Do čtyř velkých anebo šesti menších sklenic rozdělte asi třetinu naložených třešní a přelijte je trochou šťávy, která v míse zůstala.
3 Třešně zakryjte asi polovinou smetany se sušenkami a pokračujte polovinou nastrouhané čokolády. Vrstvy opakujte, dokud nespotřebujete všechny třešně, krém a většinu čokolády. Na závěr ozdobte každou sklenici celými třešněmi a posypte zbylou čokoládou.
Lahodné variace
Sušenky i likér můžete obměňovat podle chuti; použijte třeba cukrářské piškoty, polomáčené sušenky a likér například pomerančový, jako je Grand Marnier, nebo kávový (Kahlúa). Jelikož likér potřebujete jenom na ochucení, budou vám stačit lahvičky miniaturky, jejichž cena se pohybuje okolo 50 korun.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Dezerty z třešní nejen pro letní dny(40 receptů)