Krém s třešněmi, čokoládou a mandlovým likérem

Krém s třešněmi, čokoládou a mandlovým likérem

4 / 5. Počet hodnocení: 104
Více než hodinu Snadné 4-6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2013 kcal
Bílkoviny 16 g
Sacharidy 177 g
Tuky 129 g
Vláknina 18 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Doslova prostopášný pudink! Třešně v něm svůdně doplňuje tmavá čokoláda, jemně natrpklá vůně mandlového likéru a sušenky. Praktický tip: Tabulku čokolády dejte před strouháním aspoň na půl hodiny do mrazáku, aby se vám při práci neroztékala v rukou.

Suroviny

třešně 450 g
moučkový cukr 30 g
amaretto 2 PL
smetana ke šlehání 300 ml
sušenky 100 g
křupavé (Derby, Esíčka)
čokoláda 30 g
nastrouhaná

1 Dejte si stranou čtyři až šest pěkných třešní i se stopkami. Zbytek odpeckujte a smíchejte s cukrem a likérem. Zakryjte a nechte aspoň dvě hodiny macerovat v chladničce.

2 Těsně před podáváním lehce našlehejte smetanu a přidejte do ní podrcené sušenky. Do čtyř velkých anebo šesti menších sklenic rozdělte asi třetinu naložených třešní a přelijte je trochou šťávy, která v míse zůstala.

3 Třešně zakryjte asi polovinou smetany se sušenkami a pokračujte polovinou nastrouhané čokolády. Vrstvy opakujte, dokud nespotřebujete všechny třešně, krém a většinu čokolády. Na závěr ozdobte každou sklenici celými třešněmi a posypte zbylou čokoládou.

Lahodné variace 
Sušenky i likér můžete obměňovat podle chuti; použijte třeba cukrářské piškoty, polomáčené sušenky a likér například pomerančový, jako je Grand Marnier, nebo kávový (Kahlúa). Jelikož likér potřebujete jenom na ochucení, budou vám stačit lahvičky miniaturky, jejichž cena se pohybuje okolo 50 korun.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2006/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2006/6

Apetit magazín

5 triků na dokonalý domácí hamburger
  • Jak na to

5 triků na dokonalý domácí hamburger

Upéct mleté maso, aby bylo šťavnaté a plné chutí, není zas tak složité. Pro dokonalý požitek z domácího burgeru je třeba držet se několika pravidel. Připravili jsme pro vás 5 tipů zaručujících ...
 Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře
  • Zajímavosti

Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře

Moře ukrývá spoustu živočichů, na kterých si naše mlsné jazýčky rádi pochutnávají – obzvlášť v létě na dovolené u moře. Vedle mořských ryb nebo mušlí můžeme své jídelníčky obohatit i o chobotnice či olihně neboli kalamáry.  ...
Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření
  • Lidé a jídlo

Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření

Tekuté polévkové koření Maggi už zachránilo nejednu nedochucenou polévku. Poznejte spolu s námi jeho vynálezce, stejnojmenného švýcarského podnikatele Julia Maggiho, i příběh, který se ke vzniku proslulého ochucovadla váže. ...
Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?
  • Zdraví a výživa

Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?

Šálek kávy po ránu funguje jako ‚nakopávač‘ a díky pravidelné odpolední dávce kofeinu vydržíte bdělí až do večera. Věděli jste však o tom, že kofein ovlivňuje centrální nervovou soustavu v mnoha směrech? Jaké jsou jeho krátkodobé i...

Obchod Apetit