Lehounce štiplavá chuť polníčku i jeho barva okamžitě vyvolává dojem svěžesti. Proto je tahle jemná polévka ideální na teplejší období roku.
Suroviny
máslo
3
PL
a 1 lžíce másla prohnětená s 1 lžíci hladké mouky
polníček
300
g
propláchnutý
vývar kuřecí
1
l
sůl
pepř
na dochucení
smetana ke šlehání
150
ml
kari koření
špetka
Postup
1
V hrnci rozpusťte máslo, vsypte polníček a promíchejte, aby se lehce obalil tukem. Zalijte vývarem a vařte asi osm minut. Přidejte pár lžic smetany a už dál nevařte, jen v horké polévce nechte rozpustit kousek másla prohnětený s hladkou moukou.
2
Zbylou smetanu ušlehejte. Na každou porci polévky dejte trochu šlehačky a lehce ji poprašte kari kořením.
Očista Protože polníček roste v malých růžicích nízko u země, je před balením promýván pod tryskami. Přesto se jej vyplatí (při domácím pěstování a při volném sběru obzvlášť) ještě důkladně propláchnout.
Komentáře