Hustá zeleninová polévka, která zasytí, zahřeje a její příprava netrvá dlouho.
Suroviny
máslo
cibule
1
ks
velká, nasekaná
květák
1
ks
velký, o váze 900 g, na růžičky
brambory
1
ks
oloupaná, na kostky
vývar zeleninový
700
ml
může být i z kostky
mléko
400
ml
sůl
pepř
čedar
100
g
vyzrálý, lze nahradit jiným sýrem, nastrouhaný, jemně nakrájený
1 Máslo rozehřejte ve větším hrnci. Přidejte cibuli a osmahněte ji doměkka, trvá to asi pět minut. Pak přisypte růžičky květáku a brambory, zalijte vývarem a mlékem, osolte a opepřete. Přiveďte k varu, pak stáhněte oheň a nechte asi půl hodiny probublávat, aby květák změkl.
2 Promixujte dohladka (pokud chcete, vyndejte z polévky několik brambor a růžiček květáku na ozdobu). Přímo na talíři ozdobte sýrem a několika kapkami mléka.
Něco navíc: Polévku můžete mít až dva dny v lednici nebo měsíc v mrazáku. Sýr do ní dejte až před podáváním.
2 Promixujte dohladka (pokud chcete, vyndejte z polévky několik brambor a růžiček květáku na ozdobu). Přímo na talíři ozdobte sýrem a několika kapkami mléka.
Něco navíc: Polévku můžete mít až dva dny v lednici nebo měsíc v mrazáku. Sýr do ní dejte až před podáváním.