Květáková polévka se sýrem

Květáková polévka se sýrem

Hodnocení receptu
Průměr: 2.9 ()
Do hodiny Pro 6 osob nebo 4 dospělé a 4 děti

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 932 kcal
Bílkoviny 57 g
Sacharidy 80 g
Tuky 40 g
Vláknina 3 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
Hustá zeleninová polévka, která zasytí, zahřeje a její příprava netrvá dlouho.

Suroviny

máslo
cibule 1 ks
velká, nasekaná
květák 1 ks
velký, o váze 900 g, na růžičky
brambory 1 ks
oloupaná, na kostky
vývar zeleninový 700 ml
může být i z kostky
mléko 400 ml
sůl
pepř
čedar 100 g
vyzrálý, lze nahradit jiným sýrem, nastrouhaný, jemně nakrájený
1 Máslo rozehřejte ve větším hrnci. Přidejte cibuli a osmahněte ji doměkka, trvá to asi pět minut. Pak přisypte růžičky květáku a brambory, zalijte vývarem a mlékem, osolte a opepřete. Přiveďte k varu, pak stáhněte oheň a nechte asi půl hodiny probublávat, aby květák změkl.

2 Promixujte dohladka (pokud chcete, vyndejte z polévky několik brambor a růžiček květáku na ozdobu). Přímo na talíři ozdobte sýrem a několika kapkami mléka.

Něco navíc: Polévku můžete mít až dva dny v lednici nebo měsíc v mrazáku. Sýr do ní dejte až před podáváním.

Apetit magazín

Vše o bramborových chipsech a na co si dát pozor?
  • Suroviny

Vše o bramborových chipsech a na co si dát pozor?

Všichni víme, že nejsou úplně nejzdravější, ale stejně je milujeme. Ano, řeč je o bramborových chipsech. Odkud pocházejí, jak se vyrábějí a na které látky v jejich složení byste si měli dávat největší pozor? ...
Halušky a strapačky: patří do nich vejce a brambory?
  • Jak na to

Halušky a strapačky: patří do nich vejce a brambory?

Halušky mají svůj domov na Slovensku, kde jsou považovány za tradiční jídlo. Známé jsou ale také jako typický valašský pokrm. Jsou rychlým a chutným řešením obědu či večeře. Vyzkoušet je můžete naslano se slaninou, kysaným zelím, brynzou i...
Ječné kroupy – výživa nejen pro kojence a gladiátory
  • Suroviny

Ječné kroupy – výživa nejen pro kojence a gladiátory

Ačkoliv má ječmen v české kuchyni dlouholetou historii, dnes si kroupy dopřáváme maximálně na Štědrý den nebo v zabijačkové polévce. Pojďme společně oprášit tuto „znovu objevenou“ plodinu a dodat našim jídelníčkům potřebnou...

Obchod Apetit