
Opékané kotlety se skořicovými jablky
Tenhle pokrm je sice skoro minutkový, ale chutí a vůní připomíná atmosféru středověkých a renesančních hostin.
Ingredience
- 2 lžíce ghí (přepuštěného másla) nebo másla
- 4 vepřové kotlety (s tukovým krytím jsou chutnější)
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 3 lžíce hnědého cukru (nebo podle chuti)
- 1 lžička mleté skořice
- 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
- 4 středně velká jablka, zbavená jádřince a nakrájená na tenké plátky nebo kolečka
- hrst nasekaných vlašských ořechů nebo pekanů
Příprava jídla
1 Ve velké pánvi rozehřejte polovinu ghí nebo másla na středním ohni. Vložte maso (předem ho můžete osolit a opepřit) a opékejte 4–5 minut z každé strany, aby bylo tak akorát propečené, ale ne vysušené (po zapíchnutí ostrého nože doprostřed ke kosti z něj musí vytékat čirá šťáva).
2 Mezitím v mističce promíchejte cukr, skořici, muškátový oříšek a 1/4 lžičky soli.
3 Maso odložte a uchovejte teplé. Do pánve přidejte jablka, ořechy, zbývající ghí nebo máslo a směs z mističky. Duste, až jablka změknou. Podávejte k masu.
NĚCO NAVÍC
Možná by se mohlo zdát, že by bylo lepší připravit si napřed zvlášť jablka. Tím byste se ovšem připravili o jedinečnou chuť, kterou jim dodává výpek z masa (při focení dokonce zazněl názor, že maso jako takové by vůbec nemuselo být, stačila by jen ta šťáva).
Přidat komentář