Vařené maso je mnohem zdravější než smažené, grilované či pečené. Jako vedlejší produkt navíc získáte vývar, který lze zamrazit na jiné využití. Vařené maso podávejte s bramborami a křenem, zbytek použijte třeba do sendviče.
Suroviny
vepřová plec
600
g
jablečný ocet
2
PL
bobkový list
3
ks
pepř celý
10
kuliček
nové koření
2
kuličky
jalovec
3
kuličky
majoránka (drhnutá)
1
PL
česnek
2
stroužky
oloupané
sůl
Zelenina
petržel
50
g
kořenová, nakrájená na dlouhé tenké nudličky
mrkev
100
g
nakrájená na dlouhé tenké nudličky
pórek
50
g
nakrájený na dlouhé tenké nudličky
řapíkatý celer
50
g
lze použít stejné množství bulvového, nakrájeného na dlouhé tenké nudličky
K podávání
vařené s kmínem
petrželka
čerstvá (nemusí být)
čerstvý, nastrouhaný, podle chuti
Postup
1
V hrnci přiveďte k varu 1 litr vody. Přidejte maso, ocet, koření a česnek, podle chuti osolte. (Není-li maso ponořené, přilijte vodu, aby bylo.) Vařte na mírném plameni 1–1,5 hodiny.
2
Mezitím nachystejte zeleninu a 15 minut před koncem vaření ji přidejte do hrnce. Všechno uvařte doměkka.
3
Natenko nakrájené maso podávejte s bramborami (popřípadě sypanými petrželkou) a zeleninou, podlité trochou vývaru a sypané křenem.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Vepřové maso aneb Inspirace k masopustu(22 receptů )