
Chilli karbanátky se zázvorem
"Grilujeme celé léto, a tak vymýšlím nové a nové variace," objasnila vznik tohoto receptu naše čtenářka Vlaďka Jelínková.
Ingredience
- 500 g směsi mletého hovězího a vepřového masa (viz Něco navíc)
- 3 cm kousek zázvoru, oloupaný a nastrouhaný najemno
- 1–2 chilli papričky, nakrájené najemno
- hrst nasekaných lístků bylinek (tymián, rozmarýn, šalvěj, oregano...)
- sůl a čerstvě mletý pepř
- čerstvá bageta a bílý jogurt řeckého typu k podávání
- šťáva z 1/2 citronu
- 1 lžička krupicového cukru
- 1 lžička dijonské hořčice
- 1 lžíce panenského olivového oleje
- hrst oválných třešňových rajčátek, rozpůlených
- 3 hrsti směsi salátových lístků
NA SALÁT
Příprava jídla
1 Nejprve připravte zálivku: citronovou šťávu, cukr, hořčici a olej prošlehejte v míse do husté emulze a odložte.
2 Mleté maso dejte do větší mísy a přilijte k němu asi 100–150ml studené vody. Vodu do masa důkladně zapracujte rukama, až vznikne soudržná, mírně lepivá hmota, trvá to 3–5 minut. Do ní potom rovnoměrně zapracujte zázvor, chilli, bylinky, sůl i pepř.
3 Navlhčenýma rukama odebírejte kousky směsi, v dlaních z ní uválejte kuličku, zploštěte ji a mírně promáčkněte ve středu (hmota vám vyjde na 4 nebo 6 karbanátků). Odkládejte je na navlhčený talíř a pak všechny najednou rozložte na rozpálený gril. Grilujte z každé strany 5–7 minut – podle velikosti. Hotové dejte na nahřáté talíře a nechte chvilku odpočinout.
4 Mezitím do misky se zálivkou vložte salátové lístky a rozpůlená rajčátka a promíchejte. Podávejte s karbanátky, bílým jogurtem a bagetou.
NĚCO NAVÍC
Maso umelte sami či požádejte řezníka – získáte lepší výsledek než z hotové směsi z obchodu.
Přidat komentář