Chilli karbanátky se zázvorem

Chilli karbanátky se zázvorem

Hodnocení receptu
Průměr: 4.8 ()
Do hodiny Velmi snadné Pro 2-3 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1192 kcal
Bílkoviny 111 g
Sacharidy 39 g
Tuky 64 g
Vláknina 3 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

"Grilujeme celé léto, a tak vymýšlím nové a nové variace," objasnila vznik tohoto receptu naše čtenářka Vlaďka Jelínková.

Suroviny

hovězí maso mleté 500 g
směs s vepřovým masem
zázvor (čerstvý) 1 ks
3cm, oloupaný a nastrouhaný najemno
chilli paprička 1 ks
nakrájená najemno
bylinky 1 hrst
nasekané – tymián, rozmarýn, šalvěj, oregano...
sůl
pepř
čerstvě mletý
bageta
k podávání
jogurt řeckého typu
k podávání
Na salát
citronová štáva
z 1/2 citronu
krupicový cukr 1 ČL
hořčice dijonská 1 ČL
olivový olej panenský 1 PL
rajčata cherry 1 hrst
oválná, rozpůlená
salát 3 hrsti
směs salátových lístků

1 Nejprve připravte zálivku: citronovou šťávu, cukr, hořčici a olej prošlehejte v míse do husté emulze a odložte. 

2 Mleté maso dejte do větší mísy a přilijte k němu asi 100–150ml studené vody. Vodu do masa důkladně zapracujte rukama, až vznikne soudržná, mírně lepivá hmota, trvá to 3–5 minut. Do ní potom rovnoměrně zapracujte zázvor, chilli, bylinky, sůl i pepř.

3 Navlhčenýma rukama odebírejte kousky směsi, v dlaních z ní uválejte kuličku, zploštěte ji a mírně promáčkněte ve středu (hmota vám vyjde na 4 nebo 6 karbanátků). Odkládejte je na navlhčený talíř a pak všechny najednou rozložte na rozpálený gril. Grilujte z každé strany 5–7 minut – podle velikosti. Hotové dejte na nahřáté talíře a nechte chvilku odpočinout.

4 Mezitím do misky se zálivkou vložte salátové lístky a rozpůlená rajčátka a promíchejte. Podávejte s karbanátky, bílým jogurtem a bagetou.

NĚCO NAVÍC
Maso umelte sami či požádejte řezníka – získáte lepší výsledek než z hotové směsi z obchodu. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/7

Apetit magazín

Lískové trio: připravte si nugát, pralinky a nutellu
  • Suroviny

Lískové trio: připravte si nugát, pralinky a nutellu

Lískové oříšky jsou oblíbené díky své lahodné chuti a velkému množství zdraví prospěšných látek. Pokud potřebujete doplnit energii po cvičení nebo po pracovním výkonu, sáhněte po nich. Vytvořit si z nich můžete alternativy sladkých...
Škola vaření: bramborová kaše
  • Tipy a triky

Škola vaření: bramborová kaše

Vychutnejte si s námi úžasné bramborové pyré. Naučíme vás dokonalou bramborovou kaši a až vás omrzí, vyzkoušejte tři báječné možnosti, jak jej posunout ještě o krok dál.   ...
Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.
  • Poradna

Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.

Na světě jsou dva druhy lidí. Ti, kteří nedají dopustit na houskové a kynuté knedlíky, a pak tací, kteří dají vždycky přednost těstu bramborovému. Bramborové knedlíčky, noky nebo italské gnocchi, to je, oč tu běží! Jak nejlépe připravíte...

Obchod Apetit