Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Kuře à la pekingská kachna

Kuře à la pekingská kachna

4.4/5 Počet hodnocení: 19
Více než hodinu Pro zkušené 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 371 kcal
Bílkoviny 27 g
Sacharidy 44 g
Tuky 3 g
Vláknina 3 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tohle jídlo si zamilujete pro křupavou kořeněnou kůžičku. Ačkoli si s jeho přípravou nejlépe poradí profesionálové, klasické nedělní kuře můžete jednoduše a s klidem počínštit i doma.

Suroviny

nejlépe bio
sójová omáčka 5 PL
suché
koření pěti vůní 1 ČL
(hotová směs)
česnek 4 stroužky
zázvor (čerstvý)
čerstvý, kousek (velký cca jako ořech)
kuře 1 ks
o váze cca 1,5 kg
med 2 PL

Postup

1

Kůru z pomeranče (nemáte-li nestříkaný, velmi pečlivě pomeranč omyjte) seřízněte (bez bílé vrstvy) škrabkou a pokrájejte na silnější proužky.

2

Ve velkém plastovém sáčku promíchejte se sójovou omáčkou, sherry a s kořením. Zázvor a česnek trochu ‚nakřápněte‘ plochou nože, aby se uvolnily šťávy, přidejte do sáčku a vše promíchejte.

3

Pak do sáčku vložte kuře a marinádu pomocí sáčku pořádně vetřete do kůže. Nechte v chladu marinovat alespoň tři hodiny, ale lépe přes noc.

4

Troubu předehřejte na 190, horkovzdušnou na 170 stupňů stupňů. Kuře vyjměte z marinády (tu uchovejte). Z pomeranče sloupněte bílou vrstvu, rozpulte ho a obě poloviny vložte do kuřete spolu se zázvorem a česnekem z marinády.

5

Do dřezu postavte mřížku, položte na ni kuře a přelijte je vroucí vodou z konvice. Dobře osušte kuchyňským papírem.

6

Pak je i s mřížkou vložte do pekáče a pečte vždy 50 minut na kilo; vpíchnete-li grilovací jehlu do nejsilnější části stehýnka, měla by vytékat čirá šťáva.

7

Marinádu proceďte do kastrůlku a s medem povařte na mírném plameni. Těsně před podáváním rozehřejte troubu na nejvyšší stupeň.

8

Trochou marinády potřete kuře a pečte několik minut, až bude tmavohnědé a kůžička křupavá. Nechte nepřikryté pět minut odpočívat. Podávejte se zbývající prohřátou marinádou a rýží.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/11

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...