Tohle jídlo si zamilujete pro křupavou kořeněnou kůžičku. Ačkoli si s jeho přípravou nejlépe poradí profesionálové, klasické nedělní kuře můžete jednoduše a s klidem počínštit i doma.
Postup
Kůru z pomeranče (nemáte-li nestříkaný, velmi pečlivě pomeranč omyjte) seřízněte (bez bílé vrstvy) škrabkou a pokrájejte na silnější proužky.
Ve velkém plastovém sáčku promíchejte se sójovou omáčkou, sherry a s kořením. Zázvor a česnek trochu ‚nakřápněte‘ plochou nože, aby se uvolnily šťávy, přidejte do sáčku a vše promíchejte.
Pak do sáčku vložte kuře a marinádu pomocí sáčku pořádně vetřete do kůže. Nechte v chladu marinovat alespoň tři hodiny, ale lépe přes noc.
Troubu předehřejte na 190, horkovzdušnou na 170 stupňů stupňů. Kuře vyjměte z marinády (tu uchovejte). Z pomeranče sloupněte bílou vrstvu, rozpulte ho a obě poloviny vložte do kuřete spolu se zázvorem a česnekem z marinády.
Do dřezu postavte mřížku, položte na ni kuře a přelijte je vroucí vodou z konvice. Dobře osušte kuchyňským papírem.
Pak je i s mřížkou vložte do pekáče a pečte vždy 50 minut na kilo; vpíchnete-li grilovací jehlu do nejsilnější části stehýnka, měla by vytékat čirá šťáva.
Marinádu proceďte do kastrůlku a s medem povařte na mírném plameni. Těsně před podáváním rozehřejte troubu na nejvyšší stupeň.
Trochou marinády potřete kuře a pečte několik minut, až bude tmavohnědé a kůžička křupavá. Nechte nepřikryté pět minut odpočívat. Podávejte se zbývající prohřátou marinádou a rýží.