Kuře na víně a smetaně je vždycky dobrý nápad. Díky přípravě v pomalém hrnci bude maso neuvěřitelně šťavnaté. V receptu můžete snadno obměnit zelený prvek v omáčce – špenát můžete nahradit kadeřávkem (bez tuhých řapíků) nebo pórkem nakrájeným na jemná kolečka.
Suroviny
Postup
Kuřecí maso osolte, opepřete, potřete olejem a obalte v nasekaných tymiánových lístcích. V pánvi (nebo přímo v pomalém hrnci, pokud to model přístroje umožňuje) rozehřejte trochu oleje a opečte na něm kuře ze všech stran dozlatova. Kuře vyjměte a na oleji a tuku z masa krátce opečte šalotky, na poslední chvíli přisypte česnek.
Opečené šalotky a česnek přendejte do pomalého hrnce, přidejte víno a hořčici. Rozmíchejte. Do tekutiny vložte kuře opečenou kůží nahoru a nastavte hrnec na nízký výkon (low) na 4–6 hodin, podle velikosti masa. Hodinu před koncem vaření přilijte smetanu.
Zatímco se kuře vaří, připravte celerové pyré. Na másle opečte dozlatova očištěný bulvový celer, nakrájený na kostičky. Přilijte vodu, aby byl celer jen těsně ponořený. Přiveďte k varu, pak snižte teplotu, přiklopte a duste doměkka. Rozmixujte, vlijte a vmíchejte smetanu ke šlehání podle potřeby (cca 200 ml) a osolte.
Dvacet minut před koncem vaření kuře odklopte, vsypte nasekaný špenát a parmazán, vmíchejte do omáčky. Podávejte s celerovým pyré, posypané lístky tymiánu.
NĚCO NAVÍC
Obdobným způsobem jako kuřecí díly můžete připravit také naporcovaného králíka, doba vaření na nízký výkon (low) pak bude 6–7 hodin.