
Kuře po zahradnicku
Jednoduché, vyvážené jídlo, s maximem chuti a minimem nádobí. A obstojí i jako lehký nedělní oběd – tohle byl na focení jasný redakční favorit! Navíc tenhle recept snadno obměníte podle sezony. Místo fazolí můžete dát hrášek, na jaře zase chřest.
Ingredience
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 70 g pancetty, nakrájené na kostičky
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 4 celá kuřecí stehna
- 100 g mladých cibulek, malé v celku, větší rozpůlené
- 3 stroužky česneku, nasekané nadrobno
- 2 lžíce hladké mouky
- 180 ml suchého bílého vína
- 180 ml vývaru (kuřecího či zeleninového, ale v nouzi lze použít i vodu)
- 2–3 střední mrkve, na špalíčky
- 300 g malých brambor s pěknou slupkou, větší přepůlené
- 150 g hnědých žampionů
- 2 snítky tymiánu
- 300 g plochých fazolí, překrájených
- nasekaná petrželka na posypání
Příprava jídla
1 Velkou těžkou pánev s poklicí nebo litinový hrnec rozehřejte nasucho na vyšší teplotu a vlijte olej. Přidejte pancettu a 2 minuty opékejte. Vložte osolená a opepřená kuřecí stehna a z obou stran je opečte dozlatova. Kuře vyjměte, do hrnce nasypte mladé cibulky a opékejte, až začnou zlátnout, pak přidejte nasekaný česnek a ještě krátce opečte. Poprašte moukou, promíchejte, vlijte víno a vývar.
2 Do hrnce přidejte mrkev, brambory, žampiony a tymián. Navrch posaďte kuřecí stehna. Přikryjte poklicí, snižte teplotu a duste 45 minut. Na posledních zhruba 5 minut dušení odklopte poklici, přidejte do hrnce pokrájené fazole a nechte je změknout na skus. Posypte petrželkou a podávejte.
Přidat komentář