Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Kuře v krémové omáčce

Kuře + smetanová omáčka = spokojení strávníci!

 

Vydání: 2017/12
Autor:
Hodnocení:
7 (hlasů)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do 20 minut
PT30M
Vaření 0:30
Kuře

Ingredience

    • 3 lžíce přepuštěného másla + trocha na opečení hub
    • 500 g kuřecích prsních řízků, nakrájených na kousky
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • 1 střední cibule, na klínky
    • 3 stroužky česneku, na tenké plátky
    • 300 ml drůbežího vývaru
    • 100 ml suchého bílého vína
    • 100 ml smetany ke šlehání (33%)
    • 2 lžičky dijonské hořčice
    • 350g hnědých žampionů, na čtvrtky
    • nasekané bylinky na ozdobení (pažitka, petrželka...)

Příprava jídla

1 V pánvi rozehřejte 2 lžíce másla, přidejte osolené a opepřené kuře (pokud máte menší pánev, postupujte po dávkách, maso se musí opékat, ne dusit) a opékejte na středním ohni dozlatova. Pak vyjměte děrovanou lžící z pánve a odložte stranou.

2 Do uvolněné pánve dejte lžíci másla a opečte na něm cibuli, dokud nezměkne, po chvíli přidejte česnek. Přilijte vývar a víno a vařte prudším varem 10–15 minut, aby se odpařila chuť alkoholu. Přidejte smetanu a hořčici a vařte další 3 minuty, aby omáčka mírně zhoustla.

3 Na další pánvi rozpusťte máslo a opečte na něm houby dozlatova. Přidejte je do omáčky. Posypte bylinkami a podávejte nejlépe s bagetou.

NA PŘÍŠTĚ

JAK TO ZAMRAZIT? 
Před zmrazením nechte směs zcela vychladnout, po vyndání z mrazáku nechte povolit přes noc v lednici. Pokud omáčka po rozmrznutí trochu zhrudkovatí, zašlehejte do ní dalších pár lžic smetany.

JAK TO DÁL VYUŽÍT?

Do těstovin
Uvařte krátké těstoviny typu fusilli, penne nebo farfalle, na posledních pár minut vaření k nim přihoďte nakrájenou kadeřavou kapustu. Slijte a promíchejte s kuřetem v krémové omáčce, přesuňte do zapékací mísy. Pokropte trochou smetany, posypte strouhaným parmazánem a dejte zapéct.

Do koláče
Opečte na pánvi pancettu, pak přidejte ke kuřeti společně s několika lžícemi crème fraîche a mraženou zeleninou (růžičky brokolice, hrášek) a zapečte pod pokličkou z listového těsta nebo případně pod čepicí z bramborové kaše.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Vývar s masovými kuličkami

Šišky se zelím a slaninou

Ratatouille na toustech

Chili con carne s domácími pečenými fazolemi

Přidat komentář