Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Kuře v krémové omáčce
Kuře v krémové omáčce
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Kuře v krémové omáčce

4.5/5 Počet hodnocení: 28
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1513 kcal
Bílkoviny 137 g
Sacharidy 42 g
Tuky 74 g
Vláknina 5 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kuře + smetanová omáčka = spokojení strávníci!

Suroviny

přepuštené + trocha na opečení hub
na kousky
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
střední, nakrájená na klínky
česnek 3 stroužek
na tenké plátky
vývar kuřecí 300 ml
suché
smetana 100 ml
ke šlehání (33%)
hořčice dijonská 2 ČL
hnědé, na čvrtky
bylinky
nasekané na ozdobení (pažitka, petrželka…)

Postup

1

V pánvi rozehřejte 2 lžíce másla, přidejte osolené a opepřené kuře (pokud máte menší pánev, postupujte po dávkách, maso se musí opékat, ne dusit) a opékejte na středním ohni dozlatova. Pak vyjměte děrovanou lžící z pánve a odložte stranou.

2

Do uvolněné pánve dejte lžíci másla a opečte na něm cibuli, dokud nezměkne, po chvíli přidejte česnek. Přilijte vývar a víno a vařte prudším varem 10–15 minut, aby se odpařila chuť alkoholu.

3

Přidejte smetanu a hořčici a vařte další 3 minuty, aby omáčka mírně zhoustla.

4

Na další pánvi rozpusťte máslo a opečte na něm houby dozlatova. Přidejte je do omáčky. Posypte bylinkami a podávejte nejlépe s bagetou.

NA PŘÍŠTĚ

JAK TO ZAMRAZIT? 
Před zmrazením nechte směs zcela vychladnout, po vyndání z mrazáku nechte povolit přes noc v lednici. Pokud omáčka po rozmrznutí trochu zhrudkovatí, zašlehejte do ní dalších pár lžic smetany.

JAK TO DÁL VYUŽÍT?

Do těstovin
Uvařte krátké těstoviny typu fusilli, penne nebo farfalle, na posledních pár minut vaření k nim přihoďte nakrájenou kadeřavou kapustu. Slijte a promíchejte s kuřetem v krémové omáčce, přesuňte do zapékací mísy. Pokropte trochou smetany, posypte strouhaným parmazánem a dejte zapéct.

Do koláče
Opečte na pánvi pancettu, pak přidejte ke kuřeti společně s několika lžícemi crème fraîche a mraženou zeleninou (růžičky brokolice, hrášek) a zapečte pod pokličkou z listového těsta nebo případně pod čepicí z bramborové kaše.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/12

Apetit magazín

KVÍZ: Jak dobře se vyznáte v retro sladkostech?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobře se vyznáte v retro sladkostech?

Ne vše staré je špatné, což jistě platí o retro sladkostech. Některé z nich přežily obě války, minulý režim i jeho pád a pár z nich dokonce vstoupilo do nového tisíciletí, jiné jsou již jen mlhavou vzpomínkou, kterou si naše paměť...