0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Kuřecí prsní řízky s hráškem a pestem

Kuřecí prsní řízky s hráškem a pestem

Zatím nehodnoceno
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3796 kcal
Bílkoviny 174 g
Sacharidy 110 g
Tuky 273 g
Vláknina 52 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nová chuťová kombinace, která potěší hlavně milovníky středomořské kuchyně.

Suroviny

vývar kuřecí 800 ml
lze nahradit osolenou vodou
malá nebo 2–3 větší (celkem cca 500–600 g)
chřest zelený 1 svazek
zbavený dřevnatých částí a nakrájený na špalíky, špičky odložené
hrášek cukrový 2 hrsti
mražený hrášek 200 g
prolitý horkou vodou a okapaný
olivy černé 12 ks
piniové oříšky 20 g
nasucho opražené
bageta
k podávání
Na pesto
česnek 3 stroužky
bazalka 1 svazek
lístky otrhané
strouhaný
olivový olej 6 PL
sůl
pepř
čerstvě mletý

1 Vývar nebo osolenou vodu přiveďte k varu v rendlíku nebo v hluboké pánvi. Vložte kuřecí prsní řízky a táhněte (pošírujte – ,vařte‘ je pod bodem varu) cca 8 minut (viz Něco navíc). Pak odstavte a nechte 15 minut odpočívat ve vývaru. 

2 Mezitím na pesto oloupejte rajče (nařízněte ho na špičce do kříže a asi na půl minuty ponořte do horké vody, pak loupejte), zbavte semínek, nakrájejte na kostičky, osolte a nechte 10 minut vykapat v cedníku. Česnek oloupejte, pokrájejte a rozmixujte s rajčetem, bazalkovými lístky, parmazánem a olejem. Opepřete.

3 Po stanovené době maso vyjměte a odložte na talíř. Vývar vraťte na oheň, vsypte chřestové stonky, vařte nepřiklopené asi 3 minuty, přidejte veškerý hrášek a chřestové špičky a vařte další 2 minuty.

4 Zdá-li se vám tekutiny příliš mnoho, část jí slijte, pak obsah pánve promíchejte s pestem, posypte olivami a navrch či do zeleniny naaranžujte maso (v celku, pokrájené nebo natrhané). Posypte piniovými oříšky. Podávejte teplé, doplněné pečivem.

NĚCO NAVÍC

Kuřecí prsa o váze 150g pošírujte 8 minut a pak je nechte v tekutině stát 15 minut. Až maso vyndáte, nechte ho ještě 5 minut na prkénku nebo talíři, a teprve pak ho nakrájejte či natrhejte na kousky. Větší kusy masa (až do 200g) nechte v tekutině o 5–10 minut déle. O hodně menší vařte 6 minut a nechte stát ve vývaru 10 minut. Když stisknete správně uvařené maso v nejsilnější části kleštěmi, bude pevné a pružné a po nakrájení pěkně hladké. Převařená kuřecí prsa jsou suchá, tuhá a vláknitá. V kuřecím mase by však neměl zbýt ani kousek, který by vypadal syrově. Občas se ale uprostřed uvařených kuřecích prsou objeví jasně červená skvrnka, ta je neškodná. 

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/6

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...