Kuřecí prsní řízky s hráškem a pestem

Kuřecí prsní řízky s hráškem a pestem

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do hodiny Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3796 kcal
Bílkoviny 174 g
Cukr 110 g
Tuky 273 g
Vláknina 52 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Nová chuťová kombinace, která potěší hlavně milovníky středomořské kuchyně.

Suroviny

vývar kuřecí 800 ml
lze nahradit osolenou vodou
kuřecí prsa 4 ks
malá nebo 2–3 větší (celkem cca 500–600 g)
chřest zelený 1 svazek
zbavený dřevnatých částí a nakrájený na špalíky, špičky odložené
hrášek cukrový 2 hrsti
mražený hrášek 200 g
prolitý horkou vodou a okapaný
olivy černé 12 ks
piniové oříšky 20 g
nasucho opražené
bageta
k podávání
Na pesto
rajčata 1 ks
česnek 3 stroužky
bazalka 1 svazek
lístky otrhané
parmazán 30 g
strouhaný
olivový olej 6 PL
sůl
pepř
čerstvě mletý

1 Vývar nebo osolenou vodu přiveďte k varu v rendlíku nebo v hluboké pánvi. Vložte kuřecí prsní řízky a táhněte (pošírujte – ,vařte‘ je pod bodem varu) cca 8 minut (viz Něco navíc). Pak odstavte a nechte 15 minut odpočívat ve vývaru. 

2 Mezitím na pesto oloupejte rajče (nařízněte ho na špičce do kříže a asi na půl minuty ponořte do horké vody, pak loupejte), zbavte semínek, nakrájejte na kostičky, osolte a nechte 10 minut vykapat v cedníku. Česnek oloupejte, pokrájejte a rozmixujte s rajčetem, bazalkovými lístky, parmazánem a olejem. Opepřete.

3 Po stanovené době maso vyjměte a odložte na talíř. Vývar vraťte na oheň, vsypte chřestové stonky, vařte nepřiklopené asi 3 minuty, přidejte veškerý hrášek a chřestové špičky a vařte další 2 minuty.

4 Zdá-li se vám tekutiny příliš mnoho, část jí slijte, pak obsah pánve promíchejte s pestem, posypte olivami a navrch či do zeleniny naaranžujte maso (v celku, pokrájené nebo natrhané). Posypte piniovými oříšky. Podávejte teplé, doplněné pečivem.

NĚCO NAVÍC

Kuřecí prsa o váze 150g pošírujte 8 minut a pak je nechte v tekutině stát 15 minut. Až maso vyndáte, nechte ho ještě 5 minut na prkénku nebo talíři, a teprve pak ho nakrájejte či natrhejte na kousky. Větší kusy masa (až do 200g) nechte v tekutině o 5–10 minut déle. O hodně menší vařte 6 minut a nechte stát ve vývaru 10 minut. Když stisknete správně uvařené maso v nejsilnější části kleštěmi, bude pevné a pružné a po nakrájení pěkně hladké. Převařená kuřecí prsa jsou suchá, tuhá a vláknitá. V kuřecím mase by však neměl zbýt ani kousek, který by vypadal syrově. Občas se ale uprostřed uvařených kuřecích prsou objeví jasně červená skvrnka, ta je neškodná. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Novinky a zajímavosti

Jak na marinování kuřecího masa?

Staňte se mistrem letní grilovací párty s porcí šťavnatého kuřete. Vedle dobrého masa je to právě marináda, která skvěle doprovodí každé sousto. Podívejte se, jaké přísady kuřecímu masu sluší nejvíc, a jak zabránit jeho vysušení. ...
  • Tipy a triky

5 triků pro dokonalý burger

Upéct mleté maso není ničím složitým. Pro dokonalý požitek z domácího burgeru je však třeba držet se několik pravidel. Připravili jsme pro vás 5 tipů zaručujících prvotřídní kulinářský...

Obchod Apetit