Kuřecí prsní řízky s hráškem a pestem

Kuřecí prsní řízky s hráškem a pestem

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3796 kcal
Bílkoviny 174 g
Sacharidy 110 g
Tuky 273 g
Vláknina 52 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nová chuťová kombinace, která potěší hlavně milovníky středomořské kuchyně.

Související recepty

Suroviny

vývar kuřecí 800 ml
lze nahradit osolenou vodou
kuřecí prsa 4 ks
malá nebo 2–3 větší (celkem cca 500–600 g)
chřest zelený 1 svazek
zbavený dřevnatých částí a nakrájený na špalíky, špičky odložené
hrášek cukrový 2 hrsti
mražený hrášek 200 g
prolitý horkou vodou a okapaný
olivy černé 12 ks
piniové oříšky 20 g
nasucho opražené
bageta
k podávání
Na pesto
rajčata 1 ks
česnek 3 stroužky
bazalka 1 svazek
lístky otrhané
parmazán 30 g
strouhaný
olivový olej 6 PL
sůl
pepř
čerstvě mletý

1 Vývar nebo osolenou vodu přiveďte k varu v rendlíku nebo v hluboké pánvi. Vložte kuřecí prsní řízky a táhněte (pošírujte – ,vařte‘ je pod bodem varu) cca 8 minut (viz Něco navíc). Pak odstavte a nechte 15 minut odpočívat ve vývaru. 

2 Mezitím na pesto oloupejte rajče (nařízněte ho na špičce do kříže a asi na půl minuty ponořte do horké vody, pak loupejte), zbavte semínek, nakrájejte na kostičky, osolte a nechte 10 minut vykapat v cedníku. Česnek oloupejte, pokrájejte a rozmixujte s rajčetem, bazalkovými lístky, parmazánem a olejem. Opepřete.

3 Po stanovené době maso vyjměte a odložte na talíř. Vývar vraťte na oheň, vsypte chřestové stonky, vařte nepřiklopené asi 3 minuty, přidejte veškerý hrášek a chřestové špičky a vařte další 2 minuty.

4 Zdá-li se vám tekutiny příliš mnoho, část jí slijte, pak obsah pánve promíchejte s pestem, posypte olivami a navrch či do zeleniny naaranžujte maso (v celku, pokrájené nebo natrhané). Posypte piniovými oříšky. Podávejte teplé, doplněné pečivem.

NĚCO NAVÍC

Kuřecí prsa o váze 150g pošírujte 8 minut a pak je nechte v tekutině stát 15 minut. Až maso vyndáte, nechte ho ještě 5 minut na prkénku nebo talíři, a teprve pak ho nakrájejte či natrhejte na kousky. Větší kusy masa (až do 200g) nechte v tekutině o 5–10 minut déle. O hodně menší vařte 6 minut a nechte stát ve vývaru 10 minut. Když stisknete správně uvařené maso v nejsilnější části kleštěmi, bude pevné a pružné a po nakrájení pěkně hladké. Převařená kuřecí prsa jsou suchá, tuhá a vláknitá. V kuřecím mase by však neměl zbýt ani kousek, který by vypadal syrově. Občas se ale uprostřed uvařených kuřecích prsou objeví jasně červená skvrnka, ta je neškodná. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/6

Apetit magazín

Chutné rizoto na oběd i na večeři
  • Jak na to

Chutné rizoto na oběd i na večeři

Risotto (rizoto) má původ v severní Itálii, je krémové a vařené ve vývaru. Postupem času recept procestoval celý svět a dostal mnoho podob. Některé jsou tomu původnímu na míle vzdálené, přesto jimi nepohrdneme. Pojďme se podívat, jakou...
K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít
  • Novinky a zajímavosti

K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít

Podzim je obdobím dýní. Nejenže jsou oblíbenou podzimní dekorací, a to zejména na Halloween, ale v kuchyni z nich můžete připravit spoustu výtečných pokrmů. Uvařit si můžete skvělou dýňovou polévku, omáčku, dýni lze zavařit nebo zapéct v...
5 tipů jak nejlépe uskladnit ořechy
  • Jak na to

5 tipů jak nejlépe uskladnit ořechy

Jádra suchých skořápkových plodů si při správném uskladnění zachovají svou chuť i barvu. Vyvarujte se plísni i žluknutí důkladným usušením, naložením do medu nebo vyzkoušejte zavaření jader v mikrovlnné troubě. ...
5 skvělých způsobů, jak dochutit dýni
  • Novinky a zajímavosti

5 skvělých způsobů, jak dochutit dýni

Dýně je opravdovou esencí podzimu. Jemná chuť její dužiny může v jídle působit někdy lehce nevýrazně. Čím ji doplnit, aby opravdu zazářila? ...

Obchod Apetit