Nová chuťová kombinace, která potěší hlavně milovníky středomořské kuchyně.
Suroviny
Postup
Vývar nebo osolenou vodu přiveďte k varu v rendlíku nebo v hluboké pánvi. Vložte kuřecí prsní řízky a táhněte (pošírujte – ,vařte je pod bodem varu) cca 8 minut (viz Něco navíc). Pak odstavte a nechte 15 minut odpočívat ve vývaru.
Mezitím na pesto oloupejte rajče (nařízněte ho na špičce do kříže a asi na půl minuty ponořte do horké vody, pak loupejte), zbavte semínek, nakrájejte na kostičky, osolte a nechte 10 minut vykapat v cedníku. Česnek oloupejte, pokrájejte a rozmixujte s rajčetem, bazalkovými lístky, parmazánem a olejem. Opepřete.
Po stanovené době maso vyjměte a odložte na talíř. Vývar vraťte na oheň, vsypte chřestové stonky, vařte nepřiklopené asi 3 minuty, přidejte veškerý hrášek a chřestové špičky a vařte další 2 minuty.
Zdá-li se vám tekutiny příliš mnoho, část jí slijte, pak obsah pánve promíchejte s pestem, posypte olivami a navrch či do zeleniny naaranžujte maso (v celku, pokrájené nebo natrhané). Posypte piniovými oříšky. Podávejte teplé, doplněné pečivem.
NĚCO NAVÍC
Kuřecí prsa o váze 150g pošírujte 8 minut a pak je nechte v tekutině stát 15 minut. Až maso vyndáte, nechte ho ještě 5 minut na prkénku nebo talíři, a teprve pak ho nakrájejte či natrhejte na kousky. Větší kusy masa (až do 200g) nechte v tekutině o 5–10 minut déle. O hodně menší vařte 6 minut a nechte stát ve vývaru 10 minut. Když stisknete správně uvařené maso v nejsilnější části kleštěmi, bude pevné a pružné a po nakrájení pěkně hladké. Převařená kuřecí prsa jsou suchá, tuhá a vláknitá. V kuřecím mase by však neměl zbýt ani kousek, který by vypadal syrově. Občas se ale uprostřed uvařených kuřecích prsou objeví jasně červená skvrnka, ta je neškodná.