Kynuté knedlíky s borůvkami

Kynuté knedlíky s borůvkami

Hodnocení receptu
Průměr: 3.6 (72)
Do hodiny Velmi snadné Pro 4-6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4221 kcal
Bílkoviny 105 g
Cukr 530 g
Tuky 184 g
Vláknina 43 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nikdo z nás v redakci si nedokáže prázdniny bez borůvkových knedlíků představit! 

Suroviny

mouka pšeničná polohrubá 500 g
droždí čerstvé 30 g
mléko 300 ml
krupicový cukr 60 g
vejce 2 ks
sůl 1 špetka
borůvky 500 g
lze použít i mražené
máslo 50 g
rozpuštěné, na přelití
smetana ke šlehání 200 ml
tmavá čokoláda 1 ks
tabulka, lze nahradit hotovou čokoládovou polevou

1 Do mísy prosejte mouku. Uprostřed udělejte důlek a rozdrobte do něj droždí. Přilijte asi 100ml vlažného mléka a nechte chvíli na teplém místě zpěnit. 

3 Pak přisypte cukr, vyklepněte vejce a vlijte zbytek mléka. Osolte. Vařečkou vypracujte těsto. Přikryjte čistou utěrkou a nechte 30 minut kynout na teplém místě. 

3 Z vykynutého těsta odkrajujte lžící kousky těsta o velikosti vlašského ořechu a prsty je vytáhněte do stran. Naskládejte placičky těsta na vál a do středu každé z nich dejte lžíci borůvek. Zabalte, v dlaních vytvarujte kuličku a nechte ještě 15 minut odpočinout pod utěrkou.

4 Připravené knedlíky vkládejte do vroucí osolené vody a vařte asi 14 minut. V polovině vaření je otočte. Mezitím ušlehejte šlehačku a nechte rozpustit čokoládu.

5 Knedlíky vylovte děrovanou naběračkou a propíchněte, aby z nich vyšla pára. Rozdělte je na talíře, přelijte rozpuštěným máslem a podávejte ozdobené šlehačkou a čokoládou. 

TIP ŠÉFREDAKTORKY APETITU MARIE HOLOBRÁDKOVÉ:

„Když nemám chuť nebo čas knedlíky plnit, tak je ovocem polévám. Stačí totiž z těsta udělat koule, uvařit, na talíři natrhnout a přelít horkým ovocem s cukrem.“

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Z čeho připravit cheesecake?

Cheesecake můžeme vystopovat až do starověkého Řecka. Jak se změnila jeho podoba? Jaké suroviny můžete na cheesecake použít? Je lepší tvaroh nebo krémový sýr? Poradíme vám, jak se vypořádat s nástrahami jeho přípravy.   ...
  • Jak na to

5 chutných tipů, jak zpracovat přebytky bobulí

Vyzkoušejte některý ze snadných způsobů, jak využít maliny, ostružiny, rybíz, borůvky či moruše, i když už nejsou dost svěží a čerstvé na to, abyste je mohli jíst jen tak.  ...
  • Jak na to

Jak mrazit bobulovité ovoce

Rybíz, borůvky, maliny, ostružiny, angrešt… to jsou barvy a chutě léta. Zamrazte si je na chladnější dny, kdy vám v bublanině či knedlících připomenou prázdniny. ...
  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....
  • Tipy a triky

Čas malin přezrálých

Maliny jsou bezesporu symbolem léta. Pokud vám právě teď dozrávají na zahrádce, vrhněte se na zpracování úrody. Jenže… už vám došly nápady nevíte, co s nimi dál? Máme pro vás pár tipů. ...

Obchod Apetit