Kynuté knedlíky s borůvkami

Kynuté knedlíky s borůvkami

Hodnocení receptu
Průměr: 3.6 ()
Do hodiny Velmi snadné Pro 4-6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4221 kcal
Bílkoviny 105 g
Sacharidy 530 g
Tuky 184 g
Vláknina 43 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nikdo z nás v redakci si nedokáže prázdniny bez borůvkových knedlíků představit! 

Suroviny

mouka pšeničná polohrubá 500 g
droždí čerstvé 30 g
mléko 300 ml
krupicový cukr 60 g
vejce 2 ks
sůl 1 špetka
borůvky 500 g
lze použít i mražené
máslo 50 g
rozpuštěné, na přelití
smetana ke šlehání 200 ml
tmavá čokoláda 1 ks
tabulka, lze nahradit hotovou čokoládovou polevou

1 Do mísy prosejte mouku. Uprostřed udělejte důlek a rozdrobte do něj droždí. Přilijte asi 100ml vlažného mléka a nechte chvíli na teplém místě zpěnit. 

3 Pak přisypte cukr, vyklepněte vejce a vlijte zbytek mléka. Osolte. Vařečkou vypracujte těsto. Přikryjte čistou utěrkou a nechte 30 minut kynout na teplém místě. 

3 Z vykynutého těsta odkrajujte lžící kousky těsta o velikosti vlašského ořechu a prsty je vytáhněte do stran. Naskládejte placičky těsta na vál a do středu každé z nich dejte lžíci borůvek. Zabalte, v dlaních vytvarujte kuličku a nechte ještě 15 minut odpočinout pod utěrkou.

4 Připravené knedlíky vkládejte do vroucí osolené vody a vařte asi 14 minut. V polovině vaření je otočte. Mezitím ušlehejte šlehačku a nechte rozpustit čokoládu.

5 Knedlíky vylovte děrovanou naběračkou a propíchněte, aby z nich vyšla pára. Rozdělte je na talíře, přelijte rozpuštěným máslem a podávejte ozdobené šlehačkou a čokoládou. 

TIP ŠÉFREDAKTORKY APETITU MARIE HOLOBRÁDKOVÉ:

„Když nemám chuť nebo čas knedlíky plnit, tak je ovocem polévám. Stačí totiž z těsta udělat koule, uvařit, na talíři natrhnout a přelít horkým ovocem s cukrem.“

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/7

Apetit magazín

Bylinkovým čajem proti nachlazení
  • Tipy a triky

Bylinkovým čajem proti nachlazení

Sychravý podzim, změny počasí i časté přepršky způsobují nepříjemné nachlazení, které člověku může na několik dnů znepříjemnit život. Matka příroda je naštěstí nejen mocnou čarodějkou, ale také zkušenou lékárnicí, která má v zásobě hned...
Kolik hořčic znáte?
  • Novinky a zajímavosti

Kolik hořčic znáte?

Může být hustá i tekutá, jasně žlutá či nahnědlá, jemná, sladká i pikantní. Hořčice je všestranné dochucovadlo, které se vyrábí z mletých hořčičných semínek, vody, cukru, soli a octa. Možná vás překvapí, že je jedním z nejrozšířenějších...

Obchod Apetit