
Kynuté knedlíky s borůvkami
Nikdo z nás v redakci si nedokáže prázdniny bez borůvkových knedlíků představit!
Ingredience
- 500 g polohrubé mouky
- 30 g čerstvého droždí
- 300 ml mléka
- 60 g krupicového cukru 2 vejce
- špetka soli
- 500 g čerstvých borůvek (mohou být i mražené)
- 50 g másla, rozpuštěného (na přelití)
- 200 ml smetany ke šlehání
- tabulka tmavé čokolády nebo hotová čokoládová poleva
Příprava jídla
1 Do mísy prosejte mouku. Uprostřed udělejte důlek a rozdrobte do něj droždí. Přilijte asi 100ml vlažného mléka a nechte chvíli na teplém místě zpěnit.
2 Pak přisypte cukr, vyklepněte vejce a vlijte zbytek mléka. Osolte. Vařečkou vypracujte těsto. Přikryjte čistou utěrkou a nechte 30 minut kynout na teplém místě.
3 Z vykynutého těsta odkrajujte lžící kousky těsta o velikosti vlašského ořechu a prsty je vytáhněte do stran. Naskládejte placičky těsta na vál a do středu každé z nich dejte lžíci borůvek. Zabalte, v dlaních vytvarujte kuličku a nechte ještě 15 minut odpočinout pod utěrkou.
4 Připravené knedlíky vkládejte do vroucí osolené vody a vařte asi 14 minut. V polovině vaření je otočte. Mezitím ušlehejte šlehačku a nechte rozpustit čokoládu.
5 Knedlíky vylovte děrovanou naběračkou a propíchněte, aby z nich vyšla pára. Rozdělte je na talíře, přelijte rozpuštěným máslem a podávejte ozdobené šlehačkou a čokoládou.
TIP ŠÉFREDAKTORKY APETITU MARIE HOLOBRÁDKOVÉ:
„Když nemám chuť nebo čas knedlíky plnit, tak je ovocem polévám. Stačí totiž z těsta udělat koule, uvařit, na talíři natrhnout a přelít horkým ovocem s cukrem.“
Přidat komentář