Smažené nudle pad thai

Smažené nudle pad thai

Hodnocení receptu
Průměr: 3.3 ()
Do 20 minut Snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4328 kcal
Bílkoviny 287 g
Sacharidy 552 g
Tuky 90 g
Vláknina 36 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nudle namočte až den dopředu. Pad thai pak vykouzlíte během chvíle.

Suroviny

nudle rýžové 400 g
široké
tofu 200 g
rostlinný olej
na smažení
krevety 2 ks
50 g
kuřecí prsa 500 g
na cca 0,5 cm nudličky
sůl
pepř
100 g
oříšky kešu
česnek 4 stroužek
najemno
zázvor (čerstvý) 50 g
oloupaný, najemno
vejce 5 ks
prošlehaná
chilli paprička 2 ks
na plátky
chilli paprička 1 ks
na ozdobu
chilli paprička 2 ks
na plátky
fazolky zelené 100 g
překrojené na třetiny
vývar kuřecí
na podlití
jarní cibulka 2 svazek
na 1 cm špalíčky
500 g
sójové výhonky
pažitka 2 svazek
nahrubo
limeta 1 ks
k podávání
Na omáčku
palmový cukr 200 g
200 ml
tamarindová omáčka
rybí omáčka 100 ml
krupicový cukr 100 g
limeta 1 ks
šťáva, kůru možno použít do nudlí

1 Rýžové nudle namočte asi na hodinu do studené vody (namočit je můžete den předem, ve vodě vydrží dva dny). Mezitím si připravte všechny ostatní suroviny.

2 Na omáčku pomalu zahřívejte v hrnci nasekaný palmový cukr a tamarindovou omáčku, dochuťte rybí omáčkou, cukrem a limetovou šťávou. Odstavte.

3 Tofu nakrájejte na kostky, vložte do odpěňovačky (nebo širšího cedníku) a ponořte do vroucího oleje, smažte dozlatova. Dejte okapat na talíř vyložený papírovou utěrkou.

4 Krevety oloupejte, zbavte i ocásků a podélně rozřízněte napůl. Kuřecí maso osolte a opepřete. Ořechy kešú opražte nasucho na pánvi.


5 V nepřilnavé pánvi rozpalte olej (na porci počítejte asi 3 lžíce!) a krátce na něm orestujte česnek a zázvor, zhruba půl minuty.

6 Vlijte vejce a nepřestávejte míchat, vejce se začnou smažit a během chvíle se na nich utvoří pěna.


7 V tu chvíli vsypte do pánve kuře, promíchejte a přidejte krevety, chilli papričky, fazolky a nudle. Promíchejte a zalijte omáčkou a trochou kuřecího vývaru.

8 Promíchejte a přisypte jarní cibulku a tofu. Ještě chvíli smažte (asi 2 minuty). Odstavte z plotny a vmíchejte sójové výhonky. Na závěr nastrouhejte kůru z limety.


9 Hotové nudle podávejte posypané oříšky kešú, nahrubo nakrájenou pažitkou, ozdobené jarní cibulkou a červenou chilli papričkou a s měsíčkem limety.

10 Příjemně pikantní smažené nudle podávejte hned, aby nevystydly.

TIPY & TRIKY

  • SMAŽENÍ pad thai je opravdu rychlé, připravte si proto všechno dopředu a mějte ingredience po ruce. Od pánve už se totiž nehnete a na přidávání surovin i na míchání budete mít volnou maximálně jednu ruku.
  • KREVETY můžete obměnit svatojakubskými mušlemi či rybou. „Výborný je třeba mořský ďas,“ říká šéfkuchař Tomáš Stehlík, od kterého máme recept na pad thai. Svatojakubským mušlím stačí stejně jako krevetám jen pár minut, a jsou hotové. Pozor, ať je nepřesmažíte, byly by pak gumové.
  • PRO VEGETARIÁNY vynechte maso i ryby. Rybí omáčku můžete nahradit sójovou.
  • TOFU smažte ve vyšší vrstvě oleje a při smažení buďte opatrní, olej hodně vypění!
  • JARNÍ CIBULKOU můžete pokrm pad thai i ozdobit. Uřízněte jí zhruba 6cm špalíček a na jednom konci ho několikrát překrojte (jako když nařezáváte špičku buřtu na oheň). Cibulku ponořte do studené vody, a než nudle dosmažíte, krásně se rozevře a vytvoří jakýsi střapec.

 

Základ thajské kuchyně

Základ thajské kuchyně

Více

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/2

Apetit magazín

Jak skladovat banány? V lednici rozhodně ne
  • Tipy a triky

Jak skladovat banány? V lednici rozhodně ne

Nakoupíte zásobu nádherných žlutých banánů a za dva dny už se vám do nich nechce, protože jsou flekaté? Nebo na ně zapomenete a brzy zčernají? Poradíme vám, jak skladovat banány, aby vydržely co nejdéle ve formě. ...

Obchod Apetit