Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Smažené nudle pad thai

Nudle namočte až den dopředu. Pad thai pak vykouzlíte během chvíle.

Vydání: 2014/2
Autor:
Hodnocení:
7 (hlasů)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Pro 4–6 osob
Doba přípravy: Do 20 minut
PT20M
Vaření 0:20
Maso Thajská

Ingredience

    • 400 g širokých rýžových nudlí
    • 200 g tofu
    • rostlinný olej na smažení
    • 2–3 čerstvé krevety (50 g)
    • 500 g kuřecích prsou, nakrájených na zhruba 0,5 cm široké nudličky
    • sůl a pepř
    • 100 g oříšků kešú
    • 4–5 velkých stroužků česneku (20 g), nasekaných najemno
    • 50 g zázvoru, oloupaného a nakrájeného najemno
    • 5 vajec, prošlehaných
    • 2 červené chilli papričky, nakrájené na plátky + 1 na ozdobu
    • 2 zelené chilli papričky, nakrájené na plátky
    • 100 g zelených fazolek, překrojených na třetiny
    • kuřecí vývar na podlití
    • 2 svazky jarní cibulky, nakrájené na 1cm špalíčky + 1 na ozdobu
    • 500 g sójových výhonků
    • 2 svazky pažitky, nakrájené nahrubo
    • 1–2 limety k podávání

    NA OMÁČKU

    • 200 g palmového cukru
    • 200 ml tamarindové omáčky
    • 100 ml rybí omáčky
    • 100 g krupicového cukru
    • šťáva z 1 limety (kůru použijte do nudlí)

     

Příprava jídla

1 Rýžové nudle namočte asi na hodinu do studené vody (namočit je můžete den předem, ve vodě vydrží dva dny). Mezitím si připravte všechny ostatní suroviny.

2 Na omáčku pomalu zahřívejte v hrnci nasekaný palmový cukr a tamarindovou omáčku, dochuťte rybí omáčkou, cukrem a limetovou šťávou. Odstavte.

3 Tofu nakrájejte na kostky, vložte do odpěňovačky (nebo širšího cedníku) a ponořte do vroucího oleje, smažte dozlatova. Dejte okapat na talíř vyložený papírovou utěrkou.

4 Krevety oloupejte, zbavte i ocásků a podélně rozřízněte napůl. Kuřecí maso osolte a opepřete. Ořechy kešú opražte nasucho na pánvi.


5 V nepřilnavé pánvi rozpalte olej (na porci počítejte asi 3 lžíce!) a krátce na něm orestujte česnek a zázvor, zhruba půl minuty.

6 Vlijte vejce a nepřestávejte míchat, vejce se začnou smažit a během chvíle se na nich utvoří pěna.


7 V tu chvíli vsypte do pánve kuře, promíchejte a přidejte krevety, chilli papričky, fazolky a nudle. Promíchejte a zalijte omáčkou a trochou kuřecího vývaru.

8 Promíchejte a přisypte jarní cibulku a tofu. Ještě chvíli smažte (asi 2 minuty). Odstavte z plotny a vmíchejte sójové výhonky. Na závěr nastrouhejte kůru z limety.


9 Hotové nudle podávejte posypané oříšky kešú, nahrubo nakrájenou pažitkou, ozdobené jarní cibulkou a červenou chilli papričkou a s měsíčkem limety.

10 Příjemně pikantní smažené nudle podávejte hned, aby nevystydly.

TIPY & TRIKY

  • SMAŽENÍ pad thai je opravdu rychlé, připravte si proto všechno dopředu a mějte ingredience po ruce. Od pánve už se totiž nehnete a na přidávání surovin i na míchání budete mít volnou maximálně jednu ruku.
  • KREVETY můžete obměnit svatojakubskými mušlemi či rybou. „Výborný je třeba mořský ďas,“ říká šéfkuchař Tomáš Stehlík, od kterého máme recept na pad thai. Svatojakubským mušlím stačí stejně jako krevetám jen pár minut, a jsou hotové. Pozor, ať je nepřesmažíte, byly by pak gumové.
  • PRO VEGETARIÁNY vynechte maso i ryby. Rybí omáčku můžete nahradit sójovou.
  • TOFU smažte ve vyšší vrstvě oleje a při smažení buďte opatrní, olej hodně vypění!
  • JARNÍ CIBULKOU můžete pokrm pad thai i ozdobit. Uřízněte jí zhruba 6cm špalíček a na jednom konci ho několikrát překrojte (jako když nařezáváte špičku buřtu na oheň). Cibulku ponořte do studené vody, a než nudle dosmažíte, krásně se rozevře a vytvoří jakýsi střapec.

 

Základ thajské kuchyně

Ingredience, bez kterých se neobejdete
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Letní rolky s krevetami

Polévka tom kha kai

Základ thajské kuchyně

Přidat komentář