Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Smažené nudle pad thai
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.6/5 Počet hodnocení: 16
Do 45 minut Snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5161 kcal
Bílkoviny 334 g
Sacharidy 603 g
Tuky 141 g
Vláknina 53 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nudle namočte až den dopředu. Smažené nudle pad thai pak vykouzlíte během chvíle. Rychlý recept v asijském stylu i u vás doma? Od teď ano!

Související recepty

Suroviny

nudle rýžové 400 g
široké
tofu 200 g
rostlinný olej
na smažení
krevety 2 ks
50 g
na cca 0,5cm nudličky
sůl
pepř
čerstvě mletý
kešú 100 g
česnek 4 stroužky
najemno
zázvor (čerstvý) 50 g
oloupaný, najemno
vejce 5 ks
prošlehaná
červená, na plátky
na ozdobu
zelená, na plátky
fazolky zelené 100 g
na třetiny
vývar kuřecí
na podlití
jarní cibulka 2 svazek
na 1cm špalíčky
sójové výhonky 500 g
pažitka 2 svazky
nahrubo
k podávání
Na omáčku
palmový cukr 200 g
200 ml
tamarindová omáčka
rybí omáčka 100 ml
šťáva, kůru možno použít do nudlí

Postup

1

Rýžové nudle namočte asi na hodinu do studené vody (namočit je můžete den předem, ve vodě vydrží dva dny). Mezitím si připravte všechny ostatní suroviny. Na omáčku pomalu zahřívejte v hrnci nasekaný palmový cukr a tamarindovou omáčku, dochuťte rybí omáčkou, cukrem a limetovou šťávou. Odstavte.

příprava nudlí

2

Tofu nakrájejte na kostky, vložte do odpěňovačky (nebo širšího cedníku) a ponořte do vroucího oleje, smažte dozlatova. Dejte okapat na talíř vyložený papírovou utěrkou. Krevety oloupejte, zbavte i ocásků a podélně rozřízněte napůl. Kuřecí maso osolte a opepřete. Ořechy kešú opražte nasucho na pánvi.

příprava tofu a krevet

3

V nepřilnavé pánvi rozpalte olej (na porci počítejte asi 3 lžíce!) a krátce na něm orestujte česnek a zázvor, zhruba půl minuty. Vlijte vejce a nepřestávejte míchat, vejce se začnou smažit a během chvíle se na nich utvoří pěna.

smažení

4

V tu chvíli vsypte do pánve kuře, promíchejte a přidejte krevety, chilli papričky, fazolky a nudle. Promíchejte a zalijte omáčkou a trochou kuřecího vývaru. Promíchejte a přisypte jarní cibulku a tofu. Ještě chvíli smažte (asi 2 minuty). Odstavte z plotny a vmíchejte sójové výhonky. Na závěr nastrouhejte kůru z limety.

smažení nudlí a zeleniny

5

Hotové nudle podávejte posypané oříšky kešú, nahrubo nakrájenou pažitkou, ozdobené jarní cibulkou a červenou chilli papričkou a s měsíčkem limety. Příjemně pikantní smažené nudle podávejte hned, aby nevystydly.

servírování

TIPY & TRIKY

  • SMAŽENÍ pad thai je opravdu rychlé, připravte si proto všechno dopředu a mějte ingredience po ruce. Od pánve už se totiž nehnete a na přidávání surovin i na míchání budete mít volnou maximálně jednu ruku.
  • KREVETY můžete obměnit svatojakubskými mušlemi či rybou. „Výborný je třeba mořský ďas,“ říká šéfkuchař Tomáš Stehlík, od kterého máme recept na pad thai. Svatojakubským mušlím stačí stejně jako krevetám jen pár minut, a jsou hotové. Pozor, ať je nepřesmažíte, byly by pak gumové.
  • PRO VEGETARIÁNY vynechte maso i ryby. Rybí omáčku můžete nahradit sójovou.
  • TOFU smažte ve vyšší vrstvě oleje a při smažení buďte opatrní, olej hodně vypění!
  • JARNÍ CIBULKOU můžete pokrm pad thai i ozdobit. Uřízněte jí zhruba 6cm špalíček a na jednom konci ho několikrát překrojte (jako když nařezáváte špičku buřtu na oheň). Cibulku ponořte do studené vody, a než nudle dosmažíte, krásně se rozevře a vytvoří jakýsi střapec.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/2

Apetit magazín

KVÍZ: Znáte legendy a příběhy populárních jídel?
  • Kvízy

KVÍZ: Znáte legendy a příběhy populárních jídel?

Pochutnáváte si celý advent na vaječném koňaku, od dětí loudíte kousek trdelníku, nemůžete se dočkat silvestrovských chlebíčků a vaším guilty pleasure je krevetový koktejl? Jak vám rozumíme! A pokud si navíc nemůžete pomoct a v každé...
AD
Sbohem chaosu v kuchyni: ušetříte místo i nervy!
  • Zajímavosti

Sbohem chaosu v kuchyni: ušetříte místo i nervy!

Říká se, že dobrý kuchař nikdy neviní své nástroje. Ale přiznejme si, kdo z nás nezažívá frustraci, když pátrá po té správné pánvičce schované někde mezi hromadou jiného nádobí? Pokud vaše kuchyň občas připomíná přeplněnou skříň, které...