Smažené nudle pad thai

Smažené nudle pad thai

Hodnocení receptu
Průměr: 3.1 ()
Do 20 minut Snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4328 kcal
Bílkoviny 287 g
Cukr 552 g
Tuky 90 g
Vláknina 36 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Nudle namočte až den dopředu. Pad thai pak vykouzlíte během chvíle.

Suroviny

nudle rýžové 400 g
široké
tofu 200 g
rostlinný olej
na smažení
krevety 2 ks
50 g
kuřecí prsa 500 g
na cca 0,5 cm nudličky
sůl
pepř
100 g
oříšky kešu
česnek 4 stroužek
najemno
zázvor (čerstvý) 50 g
oloupaný, najemno
vejce 5 ks
prošlehaná
chilli paprička 2 ks
na plátky
chilli paprička 1 ks
na ozdobu
chilli paprička 2 ks
na plátky
fazolky zelené 100 g
překrojené na třetiny
vývar kuřecí
na podlití
jarní cibulka 2 svazek
na 1 cm špalíčky
500 g
sójové výhonky
pažitka 2 svazek
nahrubo
limeta 1 ks
k podávání
Na omáčku
palmový cukr 200 g
200 ml
tamarindová omáčka
rybí omáčka 100 ml
krupicový cukr 100 g
limeta 1 ks
šťáva, kůru možno použít do nudlí

1 Rýžové nudle namočte asi na hodinu do studené vody (namočit je můžete den předem, ve vodě vydrží dva dny). Mezitím si připravte všechny ostatní suroviny.

2 Na omáčku pomalu zahřívejte v hrnci nasekaný palmový cukr a tamarindovou omáčku, dochuťte rybí omáčkou, cukrem a limetovou šťávou. Odstavte.

3 Tofu nakrájejte na kostky, vložte do odpěňovačky (nebo širšího cedníku) a ponořte do vroucího oleje, smažte dozlatova. Dejte okapat na talíř vyložený papírovou utěrkou.

4 Krevety oloupejte, zbavte i ocásků a podélně rozřízněte napůl. Kuřecí maso osolte a opepřete. Ořechy kešú opražte nasucho na pánvi.


5 V nepřilnavé pánvi rozpalte olej (na porci počítejte asi 3 lžíce!) a krátce na něm orestujte česnek a zázvor, zhruba půl minuty.

6 Vlijte vejce a nepřestávejte míchat, vejce se začnou smažit a během chvíle se na nich utvoří pěna.


7 V tu chvíli vsypte do pánve kuře, promíchejte a přidejte krevety, chilli papričky, fazolky a nudle. Promíchejte a zalijte omáčkou a trochou kuřecího vývaru.

8 Promíchejte a přisypte jarní cibulku a tofu. Ještě chvíli smažte (asi 2 minuty). Odstavte z plotny a vmíchejte sójové výhonky. Na závěr nastrouhejte kůru z limety.


9 Hotové nudle podávejte posypané oříšky kešú, nahrubo nakrájenou pažitkou, ozdobené jarní cibulkou a červenou chilli papričkou a s měsíčkem limety.

10 Příjemně pikantní smažené nudle podávejte hned, aby nevystydly.

TIPY & TRIKY

  • SMAŽENÍ pad thai je opravdu rychlé, připravte si proto všechno dopředu a mějte ingredience po ruce. Od pánve už se totiž nehnete a na přidávání surovin i na míchání budete mít volnou maximálně jednu ruku.
  • KREVETY můžete obměnit svatojakubskými mušlemi či rybou. „Výborný je třeba mořský ďas,“ říká šéfkuchař Tomáš Stehlík, od kterého máme recept na pad thai. Svatojakubským mušlím stačí stejně jako krevetám jen pár minut, a jsou hotové. Pozor, ať je nepřesmažíte, byly by pak gumové.
  • PRO VEGETARIÁNY vynechte maso i ryby. Rybí omáčku můžete nahradit sójovou.
  • TOFU smažte ve vyšší vrstvě oleje a při smažení buďte opatrní, olej hodně vypění!
  • JARNÍ CIBULKOU můžete pokrm pad thai i ozdobit. Uřízněte jí zhruba 6cm špalíček a na jednom konci ho několikrát překrojte (jako když nařezáváte špičku buřtu na oheň). Cibulku ponořte do studené vody, a než nudle dosmažíte, krásně se rozevře a vytvoří jakýsi střapec.

 

Základ thajské kuchyně

Více

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Suroviny

Jak na to: nejlepší rajčatové saláty

Šťavnatá, na sluníčku dokonale vyzrálá rajčata představují esenci léta. Vynikají jedinečnou sladkostí a svou barvou rozzáří každý salát. Staňte se mistry rajčatových salátů, připravte si s námi takové, po kterých se zapráší! ...
  • Tipy a triky

Jakou si dát zmrzlinu? aneb Znáte mražené pochoutky?

Podle zákona existují jen mražené krémy Zmrzlinová terminologie není zcela jednotná a záleží na tom, zda se na věc podíváte z hlediska legislativy či tradičních technologických postupů. Každá země si v oblasti zmrzliny (či sladkých...
Komerční sdělení

Ať má hostina tu správnou šťávu!

Chcete přátelům připravit báječnou hostinu? Základem úspěchu jsou kvalitní ingredience a také ta pravá grilovací omáčka, která jakýkoliv (ne) masový pokrm vyladí k dokonalosti! Ze sortimentu od tradiční švýcarské značky THOMY se dá s chutí...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Začíná čajový obřad. V létě na ledu!

Při dlouhém dni v kanceláři. Na zahradní akci s přáteli. Anebo při dobrodružném objevování krás země. Pokaždé přijde tekuté osvěžení vhod. Co takhle si ale připravit drink z poctivého čaje? Příprava vám zabere jen pár minut a osvěžení vás...
Komerční sdělení
  • Tipy a triky

Prodlužte život myčce a zkraťte si čas v kuchyni

Dnešní doba nabízí řadu spotřebičů, bez kterých si nyní svou kuchyň nedokážeme představit. Myčka bývá nejvytíženějším kuchyňským spotřebičem. Dáváte jí však dostatečnou péči, aby za vás dobře a vytrvale myla nádobí?...
  • Tipy a triky

Rostlinné nápoje: obilné

Intolerance není alergie Intolerance laktózy, tedy neschopnost organismu strávit mléčný cukr – laktózu, postihuje téměř 75 % lidské populace. Jedná se o přirozený průvodní jev dospělého stádia lidského života, dříve se mlékem živili...

Obchod Apetit