Grilování: Lilek na grilu s houbami a omáčkou z podmáslí

Grilování: Lilek na grilu s houbami a omáčkou z podmáslí

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 10 minut Snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1618 kcal
Bílkoviny 59 g
Cukr 284 g
Tuky 13 g
Vláknina 38 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pravidelnou školu vaření vede na stránkách Apetitu šéfkuchař Pavel Býček. Každý měsíc vás učí jednu ze základních kuchařských technik. V dnešní osmé a poslední lekci vás naučí ovládat techniku, bez níž si snad nelze představit léto!

Suroviny

lilek 4 ks
sůl
pepř
čerstvě mletý
olivový olej
česnek 2 stroužky
šalotka 0.5 ks
libeček lístků
sezamový olej
na dochucení
NA HOUBY
150 g
houby shimeji (1 bal)
olivový olej
dle potřeby
sůl
pepř
čerstvě mletý
hrst
lístky petržele nakrájených nadrobno
NA OMÁČKU Z PODMÁSLÍ
podmáslí 150 ml
zakysaná smetana 2 PL
1 PL
hustý bílý jogurt řeckého typu
sůl
pepř
čerstvě mletý
vinný ocet bílý
podle chuti (cca 2 lžičky)
3 PL
koprový olej
chleba 4 plátky
tmavý, se zrníčky
sůl
pepř
čerstvě mletý
[[nid:34692]]

GRILOVÁNÍ & UZENÍ

Na grilu můžete suroviny upravovat hned několika způsoby, vždy se však jedná o úpravu suchým teplem. Rozlišuje se přímé grilování, kdy surovinu umístíte nad žhavé uhlíky, a nepřímé, kdy ji položíte na mřížku mimo žár. Přímé je skvělé na rychlou úpravu – steaky, burgery, ryby. Nepřímé se hodí na větší kusy masa, které potřebují delší tepelnou úpravu. Obě metody se často kombinují, na co se ale při grilování zapomíná, je poklice grilu. Ta vám přitom při obou způsobech opravdu pomůže: drží teplo, a tím simuluje klasickou pečicí troubu, a přispívá i k cirkulaci vzduchu, suroviny se pak opékají rovnoměrněji, zvláště při použití nepřímého žáru. Při uzení se surovina nechává v kouři z doutnajícího dřeva, ten ji krásně ovoní. Můžete samozřejmě použít nejrůznější štěpky, které se na uzení prodávají (pro pomalejší hoření je můžete i navlhčit). „Nemusíte hned kupovat drahé speciální štěpky, dobře vám poslouží i obyčejná podestýlka pod morčata, kterou koupíte za pár korun,“ radí Pavel Býček.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Z čeho připravit cheesecake?

Cheesecake můžeme vystopovat až do starověkého Řecka. Jak se změnila jeho podoba? Jaké suroviny můžete na cheesecake použít? Je lepší tvaroh nebo krémový sýr? Poradíme vám, jak se vypořádat s nástrahami jeho přípravy.   ...
  • Jak na to

5 chutných tipů, jak zpracovat přebytky bobulí

Vyzkoušejte některý ze snadných způsobů, jak využít maliny, ostružiny, rybíz, borůvky či moruše, i když už nejsou dost svěží a čerstvé na to, abyste je mohli jíst jen tak.  ...
  • Jak na to

Jak mrazit bobulovité ovoce

Rybíz, borůvky, maliny, ostružiny, angrešt… to jsou barvy a chutě léta. Zamrazte si je na chladnější dny, kdy vám v bublanině či knedlících připomenou prázdniny. ...
  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....
  • Tipy a triky

Čas malin přezrálých

Maliny jsou bezesporu symbolem léta. Pokud vám právě teď dozrávají na zahrádce, vrhněte se na zpracování úrody. Jenže… už vám došly nápady nevíte, co s nimi dál? Máme pro vás pár tipů. ...

Obchod Apetit