Lilek na grilu s houbami a omáčkou z podmáslí

Lilek na grilu s houbami a omáčkou z podmáslí

Zatím nehodnoceno
Do 10 minut Snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1618 kcal
Bílkoviny 59 g
Sacharidy 284 g
Tuky 13 g
Vláknina 38 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pravidelnou školu vaření vede na stránkách Apetitu šéfkuchař Pavel Býček. Každý měsíc vás učí jednu ze základních kuchařských technik. V dnešní osmé a poslední lekci vás naučí ovládat techniku, bez níž si snad nelze představit léto!

Suroviny

lilek 4 ks
sůl
pepř
čerstvě mletý
olivový olej
česnek 2 stroužky
šalotka 0.5 ks
libeček lístků
sezamový olej
na dochucení
NA HOUBY
150 g
houby shimeji (1 bal)
olivový olej
dle potřeby
sůl
pepř
čerstvě mletý
hrst
lístky petržele nakrájených nadrobno
NA OMÁČKU Z PODMÁSLÍ
podmáslí 150 ml
zakysaná smetana 2 PL
1 PL
hustý bílý jogurt řeckého typu
sůl
pepř
čerstvě mletý
vinný ocet bílý
podle chuti (cca 2 lžičky)
3 PL
koprový olej
chleba 4 plátky
tmavý, se zrníčky
sůl
pepř
čerstvě mletý

Postup

1

GRILOVÁNÍ & UZENÍ

Na grilu můžete suroviny upravovat hned několika způsoby, vždy se však jedná o úpravu suchým teplem. Rozlišuje se přímé grilování, kdy surovinu umístíte nad žhavé uhlíky, a nepřímé, kdy ji položíte na mřížku mimo žár.

  • Přímé je skvělé na rychlou úpravu – steaky, burgery, ryby.
  • Nepřímé se hodí na větší kusy masa, které potřebují delší tepelnou úpravu.

Obě metody se často kombinují, na co se ale při grilování zapomíná, je poklice grilu. Ta vám přitom při obou způsobech opravdu pomůže: drží teplo, a tím simuluje klasickou pečicí troubu, a přispívá i k cirkulaci vzduchu, suroviny se pak opékají rovnoměrněji, zvláště při použití nepřímého žáru.

Při uzení se surovina nechává v kouři z doutnajícího dřeva, ten ji krásně ovoní. Můžete samozřejmě použít nejrůznější štěpky, které se na uzení prodávají (pro pomalejší hoření je můžete i navlhčit). „Nemusíte hned kupovat drahé speciální štěpky, dobře vám poslouží i obyčejná podestýlka pod morčata, kterou koupíte za pár korun,“ radí Pavel Býček.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/6

Apetit magazín

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?
  • Kvízy

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?

Začínáte s vařením nebo svým kuchařským uměním běžně rozdáváte radost svému okoolá? Jak dobře se orientujete v surovinách či postupech přípravy? Máme pro vás jednoduchý kvíz, který prověří vaše kuchařské znalosti. Otestujte se a zjistěte,...
Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...

Obchod Apetit