0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Lilek na grilu s houbami a omáčkou z podmáslí

Lilek na grilu s houbami a omáčkou z podmáslí

Zatím nehodnoceno
Do 10 minut Snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1618 kcal
Bílkoviny 59 g
Sacharidy 284 g
Tuky 13 g
Vláknina 38 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pravidelnou školu vaření vede na stránkách Apetitu šéfkuchař Pavel Býček. Každý měsíc vás učí jednu ze základních kuchařských technik. V dnešní osmé a poslední lekci vás naučí ovládat techniku, bez níž si snad nelze představit léto!

Suroviny

lilek 4 ks
sůl
pepř
čerstvě mletý
olivový olej
česnek 2 stroužky
šalotka 0.5 ks
libeček lístků
sezamový olej
na dochucení
NA HOUBY
150 g
houby shimeji (1 bal)
olivový olej
dle potřeby
sůl
pepř
čerstvě mletý
hrst
lístky petržele nakrájených nadrobno
NA OMÁČKU Z PODMÁSLÍ
podmáslí 150 ml
zakysaná smetana 2 PL
1 PL
hustý bílý jogurt řeckého typu
sůl
pepř
čerstvě mletý
vinný ocet bílý
podle chuti (cca 2 lžičky)
3 PL
koprový olej
chleba 4 plátky
tmavý, se zrníčky
sůl
pepř
čerstvě mletý

Postup

1

GRILOVÁNÍ & UZENÍ

Na grilu můžete suroviny upravovat hned několika způsoby, vždy se však jedná o úpravu suchým teplem. Rozlišuje se přímé grilování, kdy surovinu umístíte nad žhavé uhlíky, a nepřímé, kdy ji položíte na mřížku mimo žár.

  • Přímé je skvělé na rychlou úpravu – steaky, burgery, ryby.
  • Nepřímé se hodí na větší kusy masa, které potřebují delší tepelnou úpravu.

Obě metody se často kombinují, na co se ale při grilování zapomíná, je poklice grilu. Ta vám přitom při obou způsobech opravdu pomůže: drží teplo, a tím simuluje klasickou pečicí troubu, a přispívá i k cirkulaci vzduchu, suroviny se pak opékají rovnoměrněji, zvláště při použití nepřímého žáru.

Při uzení se surovina nechává v kouři z doutnajícího dřeva, ten ji krásně ovoní. Můžete samozřejmě použít nejrůznější štěpky, které se na uzení prodávají (pro pomalejší hoření je můžete i navlhčit). „Nemusíte hned kupovat drahé speciální štěpky, dobře vám poslouží i obyčejná podestýlka pod morčata, kterou koupíte za pár korun,“ radí Pavel Býček.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/6

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Skoro bez vaření: 5 tipů na obědy do práce ve skle
  • Tipy redakce

Skoro bez vaření: 5 tipů na obědy do práce ve skle

Máme pro vás efektní recepty na jídla, která si můžete vzít s sebou do práce. Co je na nich nejlepší? Nevyžadují žádné zdlouhavé vaření předem, jednoduše navrstvíte vybrané suroviny a celou přípravu dokončíte, až v práci dostanete hlad. ...
Jak připravit pravé italské tiramisu?
  • Tipy a triky

Jak připravit pravé italské tiramisu?

Připravte si domácí tiramisu jako z italské cukrárny: lehké, smetanově krémové, vonící kávou… Podělíme se s vámi o rady, tipy i recepty, aby vás svou chutí autentický a božský dezert přenesl až do Itálie. ...

Obchod Apetit