Lehoučká a přesto vydatná snídaně nebo večeře, která nejen hezky vypadá, ale stejně dobře chutná. Příprava lívanců je tak snadná a rychlá, že můžete bez obav zapojit i větší děti. Kukuřičná krupička dodá lívancům neodolatelnou křupavost.
Suroviny
Postup
Smíchejte metličkou mouku, kukuřičnou krupičku, prášek do pečiva, jedlou sodu
a sůl. Ve vyšší nádobě prošlehejte javorový sirup, podmáslí, vejce a rozpuštěné máslo. Postupně vešlehejte tekutou směs do suché – výsledné těstíčko nemusí být úplně hladké, ale neměla by v něm zůstat nerozmíchaná mouka.
Poprašte 200 g borůvek zbývající lžičkou mouky a jemně je vmíchejte do těsta spolu s nastrouhanou většinou pomerančové kůry. Nechte těsto odpočívat 5 minut.
Zapněte troubu na nízkou teplotu, abyste měli kam odkládat lívance a udrželi je teplé. Na středním plameni rozehřejte velkou pánev s těžkým dnem, přidejte 1 lžičku oleje a rozetřete ho po pánvi. Jakmile se olej rozpálí, vytvarujte ze zhruba 2 lžic těsta na pánvi lívanec (celkem se na ni vejdou čtyři kousky). Opékejte 1,5–2 minuty, nebo jakmile je lívanec zespoda opečený dozlatova, pak opatrně obraťte a opečte i po druhé straně. Pokud rychle hnědnou a uvnitř ještě nejsou upečené, snižte teplotu. Postupujte po dávkách, na každou použijte jednu lžičku oleje. Hotové lívance ukládejte do trouby.
Na talíř vyskládejte tři lívance na sebe. Navrch dejte lžíci jogurtu, pokapejte javorovým sirupem a posypte troškou pomerančové kůry. Jezte se zbylými borůvkami.
Recept i fotografie jsou převzaty z Olive Magazine.