0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.5/5 Počet hodnocení: 65
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2922 kcal
Bílkoviny 88 g
Sacharidy 366 g
Tuky 123 g
Vláknina 13 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

K čaji, kávě, ke snídani, na večeři nebo ke svačině, zkrátka lívance se hodí v kteroukoli denní dobu.

Suroviny

mléko 700 ml
vlažné
mouka pšeničná polohrubá 400 g
vejce 2 ks
droždí čerstvé 20 g
krupicový cukr 2 PL
sůl 1 špetka
rostlinný olej
na smažení
K podávání
skořicový cukr
máslo 100 g
rozpuštěné

Postup

1

Smíchejte droždí, lžíci cukru, lžíci mouky a trochy mléka. Počkejte asi deset minut, aby vzešel kvásek.

2

Prosátou mouku nasypte do mísy, přilijte vzešlý kvásek, vejce, zbylé vlažné mléko a zbytek cukru. Osolte a promíchejte. Vzniklé řídké těsto nechte na teplém místě kynout asi 25 minut, až se objem zdvojnásobí.

3

Smažte lívance v pánvi na tenké vrstvě rozpáleného oleje, nejlépe v lívanečníku. Ještě horké lívanečky obalujte v cukru se skořicí, aby se na ně nalepil a udržel. Máslem pokapejte každou vrstvu lívanečků a rovnejte je na sebe.

NĚCO NAVÍC
Skořicový cukr na lívanečky můžete koupit, ale nejlepší je domácí z moučkového cukru. Ideální poměr jsou tři vrchovaté lžíce cukru a lžička mleté skořice.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/7

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...