K čaji, kávě, ke snídani, na večeři nebo ke svačině, zkrátka lívance se hodí v kteroukoli denní dobu.
Suroviny
Postup
Smíchejte droždí, lžíci cukru, lžíci mouky a trochy mléka. Počkejte asi deset minut, aby vzešel kvásek.
Prosátou mouku nasypte do mísy, přilijte vzešlý kvásek, vejce, zbylé vlažné mléko a zbytek cukru. Osolte a promíchejte. Vzniklé řídké těsto nechte na teplém místě kynout asi 25 minut, až se objem zdvojnásobí.
Smažte lívance v pánvi na tenké vrstvě rozpáleného oleje, nejlépe v lívanečníku. Ještě horké lívanečky obalujte v cukru se skořicí, aby se na ně nalepil a udržel. Máslem pokapejte každou vrstvu lívanečků a rovnejte je na sebe.
NĚCO NAVÍC
Skořicový cukr na lívanečky můžete koupit, ale nejlepší je domácí z moučkového cukru. Ideální poměr jsou tři vrchovaté lžíce cukru a lžička mleté skořice.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Sladké léto jako u babičky (20x jinak)!(21 receptů)
- Podle Tudorovců i Rettigové: sladká česká jídla na všechny způsoby(54 receptů)
- Jako od maminky: 36 ověřených tradičních receptů(36 receptů)
- Palačinky a lívance: 46 ověřených receptů od českých po japonské(46 receptů)