0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Losos v listovém těstě

Losos v listovém těstě

3.7 / 5. Počet hodnocení: 29
Více než hodinu Snadné 8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2484 kcal
Bílkoviny 100 g
Sacharidy 88 g
Tuky 188 g
Vláknina 14 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Maso ryby získá vrstvou špenátu šťavnatost i švih, a vláčný kabátek z těsta obě plus výborně uchová.

Suroviny

losos 2 filety
oba o váze cca 500 g, bez kůže
sůl
na dochucení
pepř
na dochucení
špenát 500 g
listový – čerstvý nebo mražený
listové těsto 2 bal
půlkilové balíčky
mouka
na poprášení válu
vejce 1 ks
rozšlehané
sezamová semínka
na posypání
Na bylinkové máslo
máslo 100 g
změklé + trocha na potření plechu
estragon 1 PL
nasekaný, lze nahradit petrželkou
sůl 0.5 ČL
citronová štáva 1 PL

Postup

1

Lososa osolte a opepřete.

2

Suroviny na bylinkové máslo promíchejte v misce.

3

Špenát asi 3 minuty poduste na lžíci bylinkového másla a pak z něj vymačkejte co nejvíc tekutiny. Osolte, opepřete a nechte vychladnout. 

4

Jeden balíček těsta rozválejte na lehce pomoučené pracovní ploše nebo na válu asi na sílu mince. Nožem vyřízněte obdélník, který bude přibližně o čtyři centimetry větší, než je ryba.

5

Druhou část těsta rozválejte do trochu většího čtverce (měl by být na každé straně asi o 5 cm větší než ryba). Menší plát těsta položte na plech potřený máslem a rozložte na něj polovinu špenátu tak, aby tvarem a velikostí odpovídal velikosti lososa.

6

Na špenát položte jedno filé a potřete ho bylinkovým máslem. Přiklopte druhým kusem ryby a poklaďte zbytkem špenátu.

7

Okraj spodního dílu těsta potřete rozšlehaným vejcem a vše překryjte druhým (větším) plátem těsta. Okraje spojte, zarolujte a hezky přitlačte a zarovnejte. Ozdobte vrypy (vytvoříte je vidličkou) a celý balíček dejte asi na hodinu chladit.

8

Troubu předehřejte na 200, horkovzdušnou na 180 stupňů.

9

Vychlazený balíček lososa potřete vejcem, posypte sezamem a na povrchu vytvořte ostrým nožem šikmé zářezy.

10

Vložte do trouby a pečte 35–40 minut, dokud nebude těsto krásně zlaté.

Balíček nechte asi pět minut odpočívat a teprve pak ho nakrájejte na jednotlivé porce.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2006/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2006/12

Komentáře

Anonym

Dělala jsem to dneska, je to absolutně špičkový recept. Ryba chutnala úžasně, příprava strašně jednoduchá. Vřele všem doporučuju.

Apetit magazín

KVÍZ: krajové speciality
  • Kvízy

KVÍZ: krajové speciality

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...
Komerční sdělení
Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!
  • Lidé a jídlo

Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!

Sladká, příjemně nadýchaná a křupavá svačinka, která se doslova rozpustí na jazyku a vy si ji nejlépe vychutnáte v kombinaci s oblíbenou kávou nebo čajem. Takové chvíle moc nestojí, o to důležitější a povznášející v životě jsou. Užijte si...
KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?

Chcete uvařit guláš nebo roštěnky k nedělnímu obědu? Tušíte, jestli se na vývar lépe hodí přední nebo zadní hovězí či které použít do rajské? S naším kvízem můžete zjistit, jak si s hovězím rozumíte. ...
Komerční sdělení
Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Aperitivo Italiano je chvíle vyhrazená rodině, přátelům a ochutnávání. Nesmí chybět tyčinky grissini, krekry, sušená rajčata, olivy a samozřejmě sklenička osvěžujícího aperitivu, který doladí party atmosféru a připraví chuťové buňky na...

Obchod Apetit