Maso ryby získá vrstvou špenátu šťavnatost i švih, a vláčný kabátek z těsta obě plus výborně uchová.
Suroviny
Postup
Lososa osolte a opepřete.
Suroviny na bylinkové máslo promíchejte v misce.
Špenát asi 3 minuty poduste na lžíci bylinkového másla a pak z něj vymačkejte co nejvíc tekutiny. Osolte, opepřete a nechte vychladnout.
Jeden balíček těsta rozválejte na lehce pomoučené pracovní ploše nebo na válu asi na sílu mince. Nožem vyřízněte obdélník, který bude přibližně o čtyři centimetry větší, než je ryba.
Druhou část těsta rozválejte do trochu většího čtverce (měl by být na každé straně asi o 5 cm větší než ryba). Menší plát těsta položte na plech potřený máslem a rozložte na něj polovinu špenátu tak, aby tvarem a velikostí odpovídal velikosti lososa.
Na špenát položte jedno filé a potřete ho bylinkovým máslem. Přiklopte druhým kusem ryby a poklaďte zbytkem špenátu.
Okraj spodního dílu těsta potřete rozšlehaným vejcem a vše překryjte druhým (větším) plátem těsta. Okraje spojte, zarolujte a hezky přitlačte a zarovnejte. Ozdobte vrypy (vytvoříte je vidličkou) a celý balíček dejte asi na hodinu chladit.
Troubu předehřejte na 200, horkovzdušnou na 180 stupňů.
Vychlazený balíček lososa potřete vejcem, posypte sezamem a na povrchu vytvořte ostrým nožem šikmé zářezy.
Vložte do trouby a pečte 35–40 minut, dokud nebude těsto krásně zlaté.
Balíček nechte asi pět minut odpočívat a teprve pak ho nakrájejte na jednotlivé porce.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- 24 skvělých slaných receptů z listového těsta(24 receptů)
Komentáře
05.01.2008 10:01
Apetit 12/06
17.03.2008 20:25
Vynikající