Losos v listovém těstě

Losos v listovém těstě

Hodnocení receptu
Průměr: 3.6 ()
Do hodiny 8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1747 kcal
Bílkoviny 24 g
Sacharidy 73 g
Tuky 152 g
Vláknina 4 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Maso ryby získá vrstvou špenátu šťavnatost i švih, a vláčný kabátek z těsta obě plus výborně uchová.

Suroviny

2 ks
filátko z lososa každý o váze cca 500 g, bez kůže
sůl
pepř
500 g
listový špenát čerstvý nebo mražený
listové těsto 2 bal
půlkilové balíčky
mouka
na poprášení válu
vejce 1 ks
rozšlehané
sezamová semínka
na posypání
bylinkové máslo
máslo 100 g
změklé + trocha na potření plechu
estragon 1 PL
nasekané, lze nahradit petrželkou
sůl 0.5 ČL
citronová štáva 1 PL
1.  Lososa osolte a opepřete. Suroviny na bylinkové máslo promíchejte v misce. Špenát asi 3 minuty poduste na lžíci bylinkového másla a pak z něj vymačkejte co nejvíc tekutiny. Osolte, opepřete a nechte vychladnout. 

2.  Jeden balíček těsta rozválejte na lehce pomoučené pracovní ploše nebo na válu asi na sílu mince. Nožem vyřízněte obdélník, který bude přibližně o čtyři centimetry větší, než je ryba. Druhou část těsta rozválejte do trochu většího čtverce (měl by být na každé straně asi o 5 cm větší než ryba). Menší plát těsta položte na plech potřený máslem a rozložte na něj polovinu špenátu tak, aby tvarem a velikostí odpovídal velikosti lososa. Na špenát položte jedno filé a potřete ho bylinkovým máslem. Přiklopte druhým kusem ryby a poklaďte zbytkem špenátu.

3.  Okraj spodního dílu těsta potřete rozšlehaným vejcem a vše překryjte druhým (větším) plátem těsta. Okraje spojte, zarolujte a hezky přitlačte a zarovnejte. Ozdobte vrypy (vytvoříte je vidličkou) a celý balíček dejte asi na hodinu chladit.

4.  Troubu předehřejte na 200, horkovzdušnou na 180 stupňů. Vychlazený balíček lososa potřete vejcem, posypte sezamem a na povrchu vytvořte ostrým nožem šikmé zářezy. Vložte do trouby a pečte 35–40 minut, dokud nebude těsto krásně zlaté. Balíček nechte asi pět minut odpočívat a teprve pak ho nakrájejte na jednotlivé porce.

Komentáře

Anonym

Dělala jsem to dneska, je to absolutně špičkový recept. Ryba chutnala úžasně, příprava strašně jednoduchá. Vřele všem doporučuju.

Apetit magazín

Jak využít v plantainy v kuchyni?
  • Tipy a triky

Jak využít v plantainy v kuchyni?

Narazili jste v obchodě na sytě zelené banány, které vypadaly, že je sklidili o měsíc dřív, než měli? Možná to byly právě banány plantain. Tento druh banánů bývá zařazován spíše mezi zeleninu než ovoce. Pojďme se podívat, do jakých pokrmů...
Jak se projevuje závislost na jídle a jak se jí zbavit?
  • Lidé a jídlo

Jak se projevuje závislost na jídle a jak se jí zbavit?

Jídlo je životní nutností, bez něj bychom zemřeli. Mnozí z nás ale jídlo neberou jako něco, co nás drží při životě, ale jako rozkoš a požitek. A od takového způsobu vnímání jídla zbývá už jen krůček k tomu, abychom si na něm...
Tipy na dárky, ze kterých si vybere opravdu každý
  • Nakupujeme

Tipy na dárky, ze kterých si vybere opravdu každý

Vánoce už nečíhají jen za dveřmi, útočí na nás ze všech stran. Proto je nejvyšší čas začít nakupovat dárky, abychom nemuseli propadat panice. Že už nevíte, co rodinným příslušníkům nebo přátelům koupit? V takovém případě se...
Komerční sdělení
Kvalita i cena na jedničku. Rohlík představuje nové značky
  • Nakupujeme

Kvalita i cena na jedničku. Rohlík představuje nové značky

Rohlik.cz si ale stále zakládá na tom, že kvalitní produkty mohou zákaznici nakoupit i v nižších cenových kategoriích. To se týká například českých uzenářských výrobků značky Dacello, mléčných výrobků Miil i papírových hygienických potřeb...

Obchod Apetit