Mnoho z nás má prázdniny u babičky spojené s lahodnou domácí malinovkou. Využití tohoto voňavého ovoce v kuchyni však skýtá mnoho dalších možností. Pokud se vám letos urodilo na zahrádce hodně malin, neváhejte a udělejte si malinový den.
Nás tip: Čokoládový koláč s malinovou omáčkou
Neexistuje snad lepší kombinace než čokoláda a maliny. Lahodné spojení, které se nedá odolat. Potěší milovníky čokolády i příznivce svěží ovocné chuti. A jeho příprava není až tak komplikovaná, jak by se mohlo na první pohled zdát.
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 170 °C, horkovzdušnou na 150 °C. Kulatou formu o průměru 20 cm vymastěte a dno i kraje vyložte pečicím papírem.
Náš tip: Malinovo-pomerančový pohár
Suroviny
1 Rozdělte maliny do šesti malých sklenic.
2 Do velké mísy jemně nastrouhejte kůru z jednoho pomeranče (pečlivě ho předtím omyjte) a z obou vymačkejte šťávu. Přimíchejte Grand Marnier a cukr.
3 Vytvořte tuhou šlehačku, nejlépe pomocí elektrické metly, a opatrně do ní vmíchejte pomerančovou směs. Ochucenou šlehačkou pak ozdobte maliny. Podávejte s piškoty nebo
sušenkami.
Zkuste to jinak
Můžete použít i jiné druhy ovoce včetně broskví, jahod, borůvek či zmrazené směsi letního ovoce.
Postup
Rozdělte maliny do šesti malých sklenic.
Náš tip: Pusinkový dort s mangem a malinami
Suroviny
1 Rozehřejte troubu na 120, horkovzdušnou na 100 stupňů. Dva plechy vyložte pečicím papírem a podle pokličky o průměru 20 cm na něj nakreslete dva kruhy. Elektrickým šlehačem vyšlehejte z bílků hustý sníh, přidejte sůl a ztužovač a poté část cukru se škrobem. Za stálého šlehání přisypávejte zbylý cukr. Nakonec vešlehejte ocet.
2 Těstíčko rozprostřete do vyznačených kruhů a pečte nebo spíš sušte hodinu a čtvrt až hodinu a půl. Pak nechte korpusy vychladnout na mřížce.
3 Během pečení si připravte jogurtovou náplň. Nad středním plamenem rozpusťte cukr ve 100 ml vody Vzniklý sirup přelijte do velké mísy, aby vychladl. Mezitím vložte do mixéru mango, maliny, limetkovou šťávu a rozmixujte je na jemné pyré. Spolu s jogurtem ho pak pečlivě zamíchejte do sirupu.
4 Prošlehejte přísady na sorbet a vzniklou směs dejte v plastové krabičce aspoň na čtyři hodiny do mrazáku. Každou hodinu promíchejte (postupujte od krajů ke středu), aby byl sorbet hladký.
5 Zmrzlinu přesuňte do chladničky a nechte asi tři čtvrtě hodiny povolit; sorbet by měl být měkký, ale ne rozteklý. Jeden korpus položte na talíř a navršte na něj zmrzlinu. Navrch dejte druhý korpus a uhlaďte vnější strany plochým nožem. 6. Dezert nechte hodinu vychladit a před podáváním ho ozdobte malinami a pocukrujte.
TIP REDAKCE
Nejlepší volbou je pravý řecký jogurt – je zahuštěný, takže má konzistenci jako zakysaná smetana. Z českých se mu nejvíc blíží bílý jogurt Madeta a Choceňský smetanový. Jakýkoli jogurt můžete nechat krátce vykapat v cedníku vyloženém utěrkou; zbavíte ho tak přebytečné syrovátky – ale pozor, také až třetiny hmotnosti! Počítejte s tím při nákupu.
Postup
Rozehřejte troubu na 120, horkovzdušnou na 100 stupňů. Dva plechy vyložte pečicím papírem a podle pokličky o průměru 20 cm na něj nakreslete dva kruhy. Elektrickým šlehačem vyšlehejte z bílků hustý sníh, přidejte sůl a ztužovač a poté část cukru se škrobem. Za stálého šlehání přisypávejte zbylý cukr. Nakonec vešlehejte ocet.
Náš tip: Nepečený dezert s tiramisu a malinami
Suroviny
Postup
Náš tip: Citronovo-malinové košíčky
Suroviny
Postup
V mikrovlnce nechte dvě minuty na vysoký výkon tát čokoládu (nebo ji rozpusťte ve vodní lázni). Mezitím smíchejte tvaroh a zakysanou smetanu.