Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Léto voní po malinách: TOP 5 receptů, které musíte vyzkoušet

maliny v misce
ZDROJ: Pexels.com
sdílet:

Mnoho z nás má prázdniny u babičky spojené s lahodnou domácí malinovkou. Využití tohoto voňavého ovoce v kuchyni však skýtá mnoho dalších možností. Pokud se vám letos urodilo na zahrádce hodně malin, neváhejte a udělejte si malinový den.

Nás tip: Čokoládový koláč s malinovou omáčkou

Neexistuje snad lepší kombinace než čokoláda a maliny. Lahodné spojení, které se nedá odolat. Potěší milovníky čokolády i příznivce svěží ovocné chuti. A jeho příprava není až tak komplikovaná, jak by se mohlo na první pohled zdát. 

Skryt pre seznam

Suroviny

máslo 250 g
káva 1 PL
rozpustná
tuk
na vymazání formy
čokoláda na vaření 200 g
rozlámaná na kousky
prosátá se sáčkem prášku do pečiva
kakao 20 g
ne instantní +2 lžíce na poprášení
vejce 2 ks
maliny 150 g
čerstvé nebo mražené

Postup

1

Troubu předehřejte na 170 °C, horkovzdušnou na 150 °C. Kulatou formu o průměru 20 cm vymastěte a dno i kraje vyložte pečicím papírem.

Náš tip: Malinovo-pomerančový pohár

Skryt pre seznam

Suroviny

maliny 300 g
čerstvé či mražené
pomerančový likér 6 PL
Cointreau či Grand Marnier
či máslové sušenky

1 Rozdělte maliny do šesti malých sklenic.

2 Do velké mísy jemně nastrouhejte kůru z jednoho pomeranče (pečlivě ho předtím omyjte) a z obou vymačkejte šťávu. Přimíchejte Grand Marnier a cukr.

3 Vytvořte tuhou šlehačku, nejlépe pomocí elektrické metly, a opatrně do ní vmíchejte pomerančovou směs. Ochucenou šlehačkou pak ozdobte maliny. Podávejte s piškoty nebo
sušenkami.

Zkuste to jinak
Můžete použít i jiné druhy ovoce včetně broskví, jahod, borůvek či zmrazené směsi letního ovoce.

Postup

1

Rozdělte maliny do šesti malých sklenic.

Náš tip: Pusinkový dort s mangem a malinami

Skryt pre seznam

Suroviny

z velkých vajec
přírodní
škrob 1 PL
bramborový
sůl ¼ ČL
šlehačky
vinný ocet bílý 1 ČL
Na jogurtovou náplň (sorbet)
přírodní
mango 2 ks
zralá, oloupaná, bez pecky
limetová šťáva
vymačkaná ze 2 limet
viz Tip redakce
maliny 140 g
+ několik na ozdobu
K podávání

1 Rozehřejte troubu na 120, horkovzdušnou na 100 stupňů. Dva plechy vyložte pečicím papírem a podle pokličky o průměru 20 cm na něj nakreslete dva kruhy. Elektrickým šlehačem vyšlehejte z bílků hustý sníh, přidejte sůl a ztužovač a poté část cukru se škrobem. Za stálého šlehání přisypávejte zbylý cukr. Nakonec vešlehejte ocet.

2 Těstíčko rozprostřete do vyznačených kruhů a pečte nebo spíš sušte hodinu a čtvrt až hodinu a půl. Pak nechte korpusy vychladnout na mřížce.

3 Během pečení si připravte jogurtovou náplň. Nad středním plamenem rozpusťte cukr ve 100 ml vody Vzniklý sirup přelijte do velké mísy, aby vychladl. Mezitím vložte do mixéru mango, maliny, limetkovou šťávu a rozmixujte je na jemné pyré. Spolu s jogurtem ho pak pečlivě zamíchejte do sirupu.

4 Prošlehejte přísady na sorbet a vzniklou směs dejte v plastové krabičce aspoň na čtyři hodiny do mrazáku. Každou hodinu promíchejte (postupujte od krajů ke středu), aby byl sorbet hladký.

5 Zmrzlinu přesuňte do chladničky a nechte asi tři čtvrtě hodiny povolit; sorbet by měl být měkký, ale ne rozteklý. Jeden korpus položte na talíř a navršte na něj zmrzlinu. Navrch dejte druhý korpus a uhlaďte vnější strany plochým nožem. 6. Dezert nechte hodinu vychladit a před podáváním ho ozdobte malinami a pocukrujte.

TIP REDAKCE
Nejlepší volbou je pravý řecký jogurt – je zahuštěný, takže má konzistenci jako zakysaná smetana. Z českých se mu nejvíc blíží bílý jogurt Madeta a Choceňský smetanový. Jakýkoli jogurt můžete nechat krátce vykapat v cedníku vyloženém utěrkou; zbavíte ho tak přebytečné syrovátky – ale pozor, také až třetiny hmotnosti! Počítejte s tím při nákupu.

Postup

1

Rozehřejte troubu na 120, horkovzdušnou na 100 stupňů. Dva plechy vyložte pečicím papírem a podle pokličky o průměru 20 cm na něj nakreslete dva kruhy. Elektrickým šlehačem vyšlehejte z bílků hustý sníh, přidejte sůl a ztužovač a poté část cukru se škrobem. Za stálého šlehání přisypávejte zbylý cukr. Nakonec vešlehejte ocet.

Náš tip: Nepečený dezert s tiramisu a malinami

Skryt pre seznam

Suroviny

vejce 2 ks
žloutky, bílky oddeleně
strouhaná
cukrářské
maliny 300 g
čerstvé nebo mražené
mandle plátky 1 hrst
pražené

Postup

1
Cukr a žloutky spolu utřete a pak lehce promíchejte s mascarpone.

Náš tip: Citronovo-malinové košíčky

Skryt pre seznam

Suroviny

tmavá čokoláda 50 g
tvaroh 300 g
s citronovou příchutí
maliny 150 g
košíčky 6 ks
hotové oplátkové

Postup

1

V mikrovlnce nechte dvě minuty na vysoký výkon tát čokoládu (nebo ji rozpusťte ve vodní lázni). Mezitím smíchejte tvaroh a zakysanou smetanu.

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové
  • Jak na to

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové

Italové mají k vaření těstovin velmi odpovědný přístup. Správně uvařené těstoviny jsou totiž „al dente“ – tedy tak, aby byly na skus pevné. Pokud jsou měkké a nekladou při skousknutí žádná odpor, někde jste udělali chybu. Jestli chceste...
Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů
  • Zdraví a výživa

Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů

Mikroplasty jsou všechny plastové částečky nejrůznějších velikostí menší než pět milimetrů.  Vznikají rozkladem plastů a pronikají i do potravního řetězce. Podle nedávné studie bylo na přítomnosti mikroplastů pozitivně testováno 90 %...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč