
Mandlovo-mrkvový chlebíček
Mrkvový zákusek zmizí raz dva. Radši upečte rovnou dvojnásobnou dávku.
Ingredience
- 20 g másla, rozpuštěného, na vymazání formy
- 120 g neloupaných syrových mandlí
- 120 g mrkve, oloupané
- 2 lžíce hladké mouky
- najemno nastrouhaná kůra z 1/2 biocitronu
- 2 vejce, žloutky a bílky zvlášť
- 120 g krupicového cukru
- 2 lžíce piniových oříšků
Příprava jídla
1 Troubu předehřejte na 180°C, horkovzdušnou na 160°C. Formu na chlebíček nebo jinou vhodnou hlubší formu o rozměrech cca 22x10 cm vymažte máslem, vyložte pečicím papírem a znovu vytřete máslem (je to nutné, těsto se lepí).
2 Mandle semelte v robotu na co nejjemněji to půjde. Mandlovou mouku nasypte do mísy. V robotu jen vyměňte nástavce, nevymývejte nádobu. Pomocí robotu nastrouhejte mrkev najemno. Přidejte ji do mísy k mandlím, pak přidejte mouku a citronovou kůru. Pořádně propracujte rukama, aby ve směsi nebyly žádné shluky mrkve ani hrudky mouky.
3 Žloutky vyšlehejte s cukrem dohusta a dobleda. Pomocí děrované lžíce je vmíchejte do mrkvového těsta.
4 Důkladně umyjte a odmastěte mísu na šlehání a metly šlehače. Bílky vyšlehejte do pevných špiček. Opatrně, ale rovnoměrně zapracujte sníh do těsta. Těsto přeneste do připravené formy a posypte piniovými oříšky. Pečte asi 40 minut, špejle zapíchnutá do středu by měla vyjít čistá.
5 Nechte pár minut chladnout ve formě, pak objeďte nožem, opatrně vyndejte z formy a nechte zcela vychladnout na mřížce.
Přidat komentář