Mandlovo-mrkvový chlebíček

Mandlovo-mrkvový chlebíček

Hodnocení receptu
Průměr: 4.1 ()
Do hodiny Velmi snadné Na 10 řezů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2026 kcal
Bílkoviny 60 g
Cukr 159 g
Tuky 119 g
Vláknina 24 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Mrkvový zákusek zmizí raz dva. Radši upečte rovnou dvojnásobnou dávku.

Suroviny

máslo 20 g
rozpuštěné, na vymazání formy
mandle 120 g
neloupané, syrové
mrkev 120 g
oloupaná
mouka pšeničná hladká 2 PL
citronová kůra
najemno nastrouhaná z 1/2 citronu
vejce 2 ks
žloutky a bílky zvlášť
krupicový cukr 120 g
piniové oříšky 2 PL

1 Troubu předehřejte na 180°C, horkovzdušnou na 160°C. Formu na chlebíček nebo jinou vhodnou hlubší formu o rozměrech cca 22x10 cm vymažte máslem, vyložte pečicím papírem a znovu vytřete máslem (je to nutné, těsto se lepí).

2 Mandle semelte v robotu na co nejjemněji to půjde. Mandlovou mouku nasypte do mísy. V robotu jen vyměňte nástavce, nevymývejte nádobu. Pomocí robotu nastrouhejte mrkev najemno. Přidejte ji do mísy k mandlím, pak přidejte mouku a citronovou kůru. Pořádně propracujte rukama, aby ve směsi nebyly žádné shluky mrkve ani hrudky mouky.

3 Žloutky vyšlehejte s cukrem dohusta a dobleda. Pomocí děrované lžíce je vmíchejte do mrkvového těsta.

4 Důkladně umyjte a odmastěte mísu na šlehání a metly šlehače. Bílky vyšlehejte do pevných špiček. Opatrně, ale rovnoměrně zapracujte sníh do těsta. Těsto přeneste do připravené formy a posypte piniovými oříšky. Pečte asi 40 minut, špejle zapíchnutá do středu by měla vyjít čistá.

5 Nechte pár minut chladnout ve formě, pak objeďte nožem, opatrně vyndejte z formy a nechte zcela vychladnout na mřížce.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....
  • Tipy a triky

Čas malin přezrálých

Maliny jsou bezesporu symbolem léta. Pokud vám právě teď dozrávají na zahrádce, vrhněte se na zpracování úrody. Jenže… už vám došly nápady nevíte, co s nimi dál? Máme pro vás pár tipů. ...
  • Novinky a zajímavosti

Dáte si whiskey nebo whisky?

Že v tom není žádný rozdíl? Omyl. Skotové a Irové vědí nejlépe, jak velký rozdíl mezi whiskey a whisky je. Až si příště budete v restauraci tento zlatavý alkoholický nápoj objednávat, dobře si rozmyslete, co skutečně chcete. ...
  • Novinky a zajímavosti

Báječné borůvky – ovoce plné zdraví

Jestli letos borůvky rostou, vám v článku sice neprozradíme. (A naše tajná místa, kam na ně chodíme, si také necháme pro sebe.) Ale zato vám řekneme, na co jsou borůvky dobré, proč je jíst, čím prospívají našemu zdraví nebo jaký je rozdíl...
Komerční sdělení
  • Koktejl

TOHLE JE IN…stantní káva!

FRUITY VELVET SMOOTHIE Potřebujete jen: 2 lžičky instantní kávy Jacobs Velvet; 200 ml (sójového) mléka; 2 cl ovocného sirupu (jahoda/malina/mango); led. Šejkr naplňte do poloviny ledem, přidejte dvě lžičky instantní kávy Jacobs Velvet,...

Obchod Apetit