3.9 / 5. Počet hodnocení: 69
Do hodiny 12

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5509 kcal
Bílkoviny 166 g
Sacharidy 745 g
Tuky 180 g
Vláknina 57 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Luxusní verze koláčové klasiky, která voní létem.

Suroviny

bílek 9 ks
marcipán 330 g
moučkový cukr 150 g
mouka pšeničná hladká 225 g
máslo 150 g
změklé
pomerančová kůra 3 PL
jemně nastrouhaná
kypřicí prášek do pečiva 1 ks
meruňky 1 kg
půlky
krupicový cukr 110 g
máslo
na vymazání

1Troubu předehřejte na 180 °C. Bílky, marcipán, moučkový cukr, mouku, máslo, kůru i prášek do pečiva dejte do mísy a dobře spojte. Meruňky přendejte do mísy, zasypte cukrem a dobře promíchejte, aby se cukrem celé obalily.

2Vajíčkovo-marcipánovou směs přelijte do vymazaného pekáče (o rozměrech zhruba 25 × 35cm) a navrch dejte půlky meruněk – vždy slupkou dolů – a pečte 40–45 minut, dřevěná špejle by měla zůstat po vytažení čistá.

NĚCO NAVÍC: Zbylý koláč můžete nakrájet na jednotlivé kousky, vložit každý zvlášť do umělohmotného boxu nebo sáčku a zamrazit. Pak jej můžete kdykoli vytáhnout (v jakémkoli množství) a zpříjemnit si odpolední čaj nebo nedělní odpolední siestu.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/7

Apetit magazín

Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?
  • Zdraví a výživa

Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?

Šálek kávy po ránu funguje jako ‚nakopávač‘ a díky pravidelné odpolední dávce kofeinu vydržíte bdělí až do večera. Věděli jste však o tom, že kofein ovlivňuje centrální nervovou soustavu v mnoha směrech? Jaké jsou jeho krátkodobé i...
Koprová omáčka na 6 různých způsobů
  • Tipy redakce

Koprová omáčka na 6 různých způsobů

Některými milovaná a jinými nenáviděná omáčka z kopru neodmyslitelně patří do české národní kuchyně. Někdo ji rád s bramborami a vejcem, jiný s knedlíkem a masem. Jak ještě si ji můžete vychutnat? Připravili jsme pro vás šest variací. ...
Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody
  • Tipy redakce

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody

Nová kuchařka z edice Apetit – Jahody, vychází už 19. 5. 2022. Je ódou na naše nejoblíbenější letní ovoce. Voňavé sladké jahody jsme nechali zazářit ve více než 130 receptech a tipech. ...
SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...

Obchod Apetit