Kuchařky Apetit Vína Apetit
reklama
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Uživatelský
recept
Soutěž
o dort na obálku

Muffinový dort s hruškovým pudinkovo-šlehačkovým krémem a glazovanými hruškami

Popis receptu: 

Do tohoto dortu se nelze nezamilovat. Lehký krém, perničkový korpus s dokonale vláčnými čokoládovými muffiny a vše je propojeno úžasnou chutí a vůní hrušek.

Autor: Anna Petláková
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Snadné
Počet porcí: 8 kusů
Doba přípravy: Více než hodinu

Ingredience

    Čokoládové muffiny:

    65g změklého másla

    125g třtinového cukru

    1/2 lžíce medu

    1 žloutek

    4 půlky hrušek Williams v lehce sladkém nálevu rozmixované i s trochou nálevu

    125g hladké mouky

    1 lžička prášku do pečiva

    30g kakaa

    50g čokolády min. 70%

    dle potřeby mléko

    cca 12 košíčků

    Perničkový korpus:

    2 hrnky nadrcených domacích perníčků (lze použít i máslové nebo karamelové sušenky)

    14 lžic rozpuštěného másla

    1/4 hrnku třtinového cukru

    máslo na vymazání

    Hruškový pudinkovo-šlehačkový krém:

    2 balení Premium Puding Hruška & Levandule

    750ml mléka

    4 lžíce třtinového cukru

    1/4 hrnku moučkového cukru

    500ml šlehačky

    Glazované hrušky:

    4 oloupané hrušky rozkorjené na půlky a bez jadřince (cca 400g)

    30g másla

    30g třtinového cukru

    Štáva z 1 pomeranče

    1 a 1/2 velkého panáka kvalitní whisky

    Zdobení:

    200g creme fraiche

    100g hořké min.70% čokolády

    hoblinky bílé čokolády

Příprava jídla

Čokoládové muffiny(cca 12 kusů):

V jedné míse vyšleháme máslo, cukr, med a žloutek. V druhé míse smícháme všechny suché přísady. Vše spojíme dohromady, přidáme hrušky a nalámanou čokoládu (doporučuji dát čokoládu na chvíli do mrazáku, jde pak lépe rozbít - třeba válečkem). Cílem je hedvábné, trochu hustší těsto - lze naředit mlékem. Hotové těsto rozdělíme do připravených košíčků a pečeme v předehřáté troubě přibližně 10-15min. na 180°C. Necháme pořádně vychladnout.

Perníčkový korpus:

Všechny přísady smícháme dohromady až vznikne hmota podobná mokrému písku. Množství másla se odvijí od jednotlivých sušenek. Dortovou formu lehce vymažeme máslem a rovnoměrně rozprostřeme hmotu po celé formě včetně svislých stěn. Dáme péct do trouby vyhřáte po pečení muffinu cca 10-15min. Korpus může při pečení trochu sklouznout, to jednoduše napravíte lžící, kterou dostane těsto zpět na místo a necháme, ve formě, vychladnout.

Hruškový pudinkovo-šlehačkový krém:

V hrnci rozhřejeme 500ml mléka. Zbytek mléka a cukru smícháme s pudinkovým práškem a uvaříme. Až je pudink dostatečně hustý, sundáme ho z plotny a mícháme metličkou dokud nevychladne (trvá to asi 45min.,ale určitě to stojí za to, nevzniknou hrudky ani škraloup a pudink se lépe šlehá). Bokem si vyšleháme šlehačku. Pudink postupně vyšleháváme s cukrem a nakonec vmícháme šlehačku. Podle potřeby dosladíme.

Glazované hrušky:

V hrnci rozpustíme máslo a vmícháme cukr - necháme lehce rozpustit a pak přidáme šťávu z pomeranče a whisky. V jedné vrstvě vložíme hrušky a dusíme 5-7min. z každé strany(cílem jsou měkké, ale stále pevné hrušky). Nakonec hrnec odklopíme a necháme dalších 10-15min. zkaramelizovat. Hrušky dáme vychladnu a okapat na hladící rošt.

Vrstvení:

Muffiny rozkrojíme na půlky. Na korpus dáme 1/3 krému, na ten položíme půlky muffinů a opět dáme 1/3 krému, na krém dáme zbylé půlky muffinů a poslední třetinu krému. Mezitím si dáme ve vodní lázni rozpustit tabulku hořké čokolády a smícháme ji s creme fraiche - tuto směs dáme na vrchní vrstvu krému. Teď už jen poklademe půlky hrušek a vše ozdobíme hoblinkami bílé čokolády.

 

Přidat komentář