Muffinový dort s hruškovým pudinkovo-šlehačkovým krémem a glazovanými hruškami

Muffinový dort s hruškovým pudinkovo-šlehačkovým krémem a glazovanými hruškami

Hodnocení receptu
Průměr: 4.5 ()
Více než hodinu Snadné

Suroviny

Čokoládové muffiny:

65g změklého másla

125g třtinového cukru

1/2 lžíce medu

1 žloutek

4 půlky hrušek Williams v lehce sladkém nálevu rozmixované i s trochou nálevu

125g hladké mouky

1 lžička prášku do pečiva

30g kakaa

50g čokolády min. 70%

dle potřeby mléko

cca 12 košíčků

Perničkový korpus:

2 hrnky nadrcených domacích perníčků (lze použít i máslové nebo karamelové sušenky)

14 lžic rozpuštěného másla

1/4 hrnku třtinového cukru

máslo na vymazání

Hruškový pudinkovo-šlehačkový krém:

2 balení Premium Puding Hruška & Levandule

750ml mléka

4 lžíce třtinového cukru

1/4 hrnku moučkového cukru

500ml šlehačky

Glazované hrušky:

4 oloupané hrušky rozkorjené na půlky a bez jadřince (cca 400g)

30g másla

30g třtinového cukru

Štáva z 1 pomeranče

1 a 1/2 velkého panáka kvalitní whisky

Zdobení:

200g creme fraiche

100g hořké min.70% čokolády

hoblinky bílé čokolády

Čokoládové muffiny(cca 12 kusů):

V jedné míse vyšleháme máslo, cukr, med a žloutek. V druhé míse smícháme všechny suché přísady. Vše spojíme dohromady, přidáme hrušky a nalámanou čokoládu (doporučuji dát čokoládu na chvíli do mrazáku, jde pak lépe rozbít - třeba válečkem). Cílem je hedvábné, trochu hustší těsto - lze naředit mlékem. Hotové těsto rozdělíme do připravených košíčků a pečeme v předehřáté troubě přibližně 10-15min. na 180°C. Necháme pořádně vychladnout.

Perníčkový korpus:

Všechny přísady smícháme dohromady až vznikne hmota podobná mokrému písku. Množství másla se odvijí od jednotlivých sušenek. Dortovou formu lehce vymažeme máslem a rovnoměrně rozprostřeme hmotu po celé formě včetně svislých stěn. Dáme péct do trouby vyhřáte po pečení muffinu cca 10-15min. Korpus může při pečení trochu sklouznout, to jednoduše napravíte lžící, kterou dostane těsto zpět na místo a necháme, ve formě, vychladnout.

Hruškový pudinkovo-šlehačkový krém:

V hrnci rozhřejeme 500ml mléka. Zbytek mléka a cukru smícháme s pudinkovým práškem a uvaříme. Až je pudink dostatečně hustý, sundáme ho z plotny a mícháme metličkou dokud nevychladne (trvá to asi 45min.,ale určitě to stojí za to, nevzniknou hrudky ani škraloup a pudink se lépe šlehá). Bokem si vyšleháme šlehačku. Pudink postupně vyšleháváme s cukrem a nakonec vmícháme šlehačku. Podle potřeby dosladíme.

Glazované hrušky:

V hrnci rozpustíme máslo a vmícháme cukr - necháme lehce rozpustit a pak přidáme šťávu z pomeranče a whisky. V jedné vrstvě vložíme hrušky a dusíme 5-7min. z každé strany(cílem jsou měkké, ale stále pevné hrušky). Nakonec hrnec odklopíme a necháme dalších 10-15min. zkaramelizovat. Hrušky dáme vychladnu a okapat na hladící rošt.

Vrstvení:

Muffiny rozkrojíme na půlky. Na korpus dáme 1/3 krému, na ten položíme půlky muffinů a opět dáme 1/3 krému, na krém dáme zbylé půlky muffinů a poslední třetinu krému. Mezitím si dáme ve vodní lázni rozpustit tabulku hořké čokolády a smícháme ji s creme fraiche - tuto směs dáme na vrchní vrstvu krému. Teď už jen poklademe půlky hrušek a vše ozdobíme hoblinkami bílé čokolády.

 

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...
  • Tipy a triky

Jak oloupat pečené papriky

Oloupané papriky patří mezi dokonalé lahůdky. Hodí se do salátů, jednohubek, dipů, pomazánek i do slaných koláčů, na pizzu nebo do guláše. Nejpracnější na nich je jejich loupání. Ale nemějte obavu, poradíme vám, jak na to! ...

Obchod Apetit