0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Smetana v hlavní roli, nejlepší krémové polévky a omáčky

Krémová polévka
ZDROJ: Julia Kicova/unsplash.com
sdílet:

Kdo by odolal krémové smetanové polévce nebo omáčce? Smetana se dříve používala jen zřídka, spíše v neděli nebo ve sváteční dny. Dnes se s ní ale nešetří, a díky tomu existuje velké množství lahodných smetanových receptů. Ochutnejte výběr z těch nejlepších krémových pokrmů!

Smetanové polévky

Smetanové krémové polévky jsou chutné a pořádně zasytí. Dají se připravit takřka ze všech druhů zeleniny, hub, luštěnin ale i z masa. Vyzkoušejte naše ověřené recepty!

Celerový krém s hříbky

Do této polévky můžete použít čerstvé nebo mražené hříbky. Na závěr nezapomeňte polévku ozdobit osmaženými hříbky a kopečkem šlehačky. Hříbkovou polévku povýšíte na úroveň michelinského pokrmu tím, když ji zakápnete trochou lanýžového oleje.

Dýňová polévka s krutony a smetanou

Dýňové polévky jsou sice považované za klasické podzimní jídlo, ale i v zimě ještě nějakou tu dýni za rozumnou cenu seženeme. Dýňová semínka dodají polévce jedinečnou chuť a odvážlivci mohou přidat i sušenou chilli papričku!

Hrášková polévka

Máte v mrazáku zásoby hrášku a nevíte, co s ním? Všechen ho spotřebujte na hráškovou polévku. V mrazáku se vám uvolní místo, a navíc vykouzlíte pokrm, který dokáže zasytit celou rodinu. Není nad pořádnou hráškovou polévku, která chutná snad všem!

Krémová mrkvová polévka

Kombinace mrkve, brambor a kari si získá i ty nejmlsnější jazýčky. Kromě kari můžete vyzkoušet i jiné druhy koření jako je například tymián, mateřídouška nebo skořice.

Bramborovo-pórková polévka se slaninou

Pórek je trochu kontroverzní zeleninou, ne všichni ho mají v lásce. Když se ale nakombinuje s bramborami, polévka se rozmixuje a přilije se do ní smetana, věřte, že ji budou jíst i zrytí odpůrci pórku. Jde o super vegetariánské jídlo, ale pokud bez masa neumíte žít, přidejte ještě opečenou slaninu. Na závěr můžete ještě polévku ozdobit pečenými bramborami nebo opečenými krutonky.

Smetanové omáčky

Jaká je vaše nejoblíbenější smetanová omáčka? Svíčková, koprová nebo houbová? Jedno je jasné, smetana dodává všem těmto pokrmům přímo božskou chuť. Můžete je vařit se smetanou na vaření, ale víte, co se říká –⁠ tuk je nositelem chuti. A proto jestli chcete opravdu výraznou smetanovou chuť, sáhněte po smetaně určené ke šlehání s 30 a více % tuku.

Smetanová houbová omáčka

Nevíte, co se zásobou sušených hub? Smetanová houbová omáčka je jasnou volbou! Někdo ji má rád s houskovým knedlíkem, (nejen) na Domažlicku ji jedí s takzvaným bacánem. Můžete ale i trochu zaexperimentovat a z hříbků udělat gnocchi!

Krémová koprová omáčka

Pamatujete si na koprovou omáčku ze školní jídelny? Dejte kopru ještě jednu šanci! Můžete ji udělat s hovězím masem, ale skvělá je i bez něj. Neobejde se ale bez vejce, a pokud si troufáte, můžete zkusit ztracené. A teď už jen jedna věc –⁠ jste tým houskové knedlíky nebo brambory? 

Svíčková omáčka

Recept na tuto českou klasiku se většinou v každé rodině předává z generace na generaci. Kromě základních surovin, bez kterých by svíčková nebyla svíčkovou, do základu někteří kuchaři přidávají hořčici, tymián, bílé víno nebo brusinky. Nechte se inspirovat naším receptem, který zaručeně sklidí úspěch.

Smetanová omáčka

Celer, petržel, mrkev a šunka. Tato omáčka se skvěle hodí k pečenému nebo vařenému hovězímu masu nebo k těstovinám. Může být rychlou večeří, když zrovna nemáte nic jiného po ruce. Patří do ní silný vývar, který možná najdete zamražený v lednici. A pokud ne, svět se nezboří.

Gnocchi se šalvějovou smetanou

Lahodná kombinace sýru, slaniny a smetany. Tento pokrm vás zasytí a uspokojí vaše chuťové pohárky. Jde o vydatnou rychlovku, kterou oceníte po dlouhém výletě. Rychle hotová omáčka potěší dospělé i děti. Když budete mít zrovna čas a náladu, zkuste vyměnit kupované gnocchi za domácí. Uvidíte, že v nich je rozdíl!

Aby se smetana nezdrcla

  • Moc ráda se sráží především nízkoprocetnní smetana na vaření, se kterou musíte nakládat opatrně. Na vaření a pečení ve vyšších teplotách si vyberte raději smetanu ke šlehání.
  • Pokud nejde vyloženě o smetanovou polévku či omáčku, přidává se smetana až na závěr. Smetana musí mít pokojovou teplotu, před naléváním smetany vypněte plamen a nechte pokrm lehce zchladnout. Poté nalévejte smetanu malým proudem doprostřed základu a rozmíchávejte ji vařečkou. Jídlo znovu vařte ještě zhruba deset minut na mírném plamenu. Myslete na to, že pokrm zhoustne, takže dodržujte poměr uvedený v receptu.
  • Pokud je jídlo po přidání smetany příliš husté, nařeďte ho vlažným mlékem.
  • Jestliže nemáte čas a zapomněli jste smetanu vyndat z lednice dostatečně dopředu, ohřejte ji na mírném plamenu a až poté ji do základu nalijte.

Pár slov o smetaně…

  • V potravinové vyhlášce stojí, že smetana musí mít minimálně 10 % tuku, smetana ke šlehání minimálně 30 % a vysokotučná smetana více jak 35 % tuku. Vysokoprocentní smetana (double cream) má okolo 48 %.
  • Smetana vzniká při zpracování mléka. Jedná se o nejtučnější část mléka, která se usazuje na povrchu a postupně se sbírá nebo odstřeďuje.

Související články

Autor: Karolína Jelínková

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Podzimní ovoce v neodolatelných dezertech
  • Suroviny

Podzimní ovoce v neodolatelných dezertech

Příroda se pomalu zbarvuje podzimními barvami a nám hraje v hlavě píseň ,švestky se modrají, jablka sládnou’. Přichází ideální čas k pečení dezertů se sladkými dary podzimu. Vyzkoušejte vláčný švestkový koláč, pošírované hrušky, horký...

Obchod Apetit