Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Omáčka romesco a pečené brambůrky

Omáčka romesco a pečené brambůrky

Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2498 kcal
Bílkoviny 44 g
Sacharidy 294 g
Tuky 115 g
Vláknina 24 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

V Katalánsku, rodišti téhle omáčky, se romesco často podává k rybám a šnekům, ale skvělá je i k zelenině či masu.

Suroviny

kulatá
středně velká oválná (italská) rajčata, rozpůlená
rozpůlená
celá palice, podélně rozpůlená
olivový olej panenský 2 PL
sůl
pepř
čerstvě mletý
chleba bílý 1 plátek
zbavený kůrky a nakrájený na kostičky
paprika mletá uzená pálivá ¼ ČL
vinný ocet bílý 1 PL
NA BRAMBŮRKY
drobné, s pěknou slupkou (varný typ B)
česnek 4 stroužky
olivový olej panenský 4 PL
sůl vločková
rozmarýn 3 snítky
sušená

1 Pokud se rozhodnete chystat omáčku i brambůrky současně, začněte pečením brambor. Troubu předehřejte na 180 °C. Brambůrky omyjte, osušte a větší podle potřeby přepulte. Česnek i se slupkou zmáčkněte plochou stranou nože. Pak všechno smíchejte v pekáči a dejte péct do trouby dozlatova (a brambory doměkka). Trvá to 45 minut až 1 hodinu.

2 Zeleninu lze přidat do trouby k bramborám, ale omáčku můžete nachystat i dopředu – viz Něco navíc. Papriky, rajčata, cibuli a česnek rozprostřete na plech, pokapejte olejem, osolte a ope- přete. Pečte asi 30 minut při 180°C, aby všechno změklo. Papriky během pečení několikrát obraťte. Upečenou zeleninu dejte do mísy, zakryjte ji nebo přetáhněte fólií a nechte zchladnout.

3 Mandle opražte na středním ohni na pánvi nasucho, aby začaly zlátnout. Pak k nim přidejte kostičky bílého chleba a za občasného protřesení opékejte ze všech stran dozlatova.

4 Zchladlou zeleninu oloupejte (papriky – a chcete-li, tak i rajčata – zbavte i semínek) a pak dejte do robotu, přidejte mandle, chléb, koření a ocet. Pak promixujte dohladka a podle potřeby dosolte a dokořeňte (chcete-li omáčku pikantnější, přidejte více španělské uzené papriky).

5 Omáčku podávejte jako chuťovku s horkými nebo vlažnými brambůrkami.

NĚCO NAVÍC
Omáčka vydrží pár dnů v chladničce a několik měsíců v mrazáku.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/8

Apetit magazín

Líná kuchařka: Jak se dobře najíst bez dlouhého vaření

Líná kuchařka: Jak se dobře najíst bez dlouhého vaření

Edice Apetit se rozrůstá o další novinku. Línou kuchařku jsme ušili na míru všem, kteří rádi dobře jedí, ale nemají čas nebo chuť trávit v kuchyni dlouhé hodiny. Kniha je plná receptů, které pravděpodobně znáte. My jsme je ale zjednodušili...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
339 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč