Omáčka romesco a pečené brambůrky

Omáčka romesco a pečené brambůrky

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2498 kcal
Bílkoviny 44 g
Sacharidy 294 g
Tuky 115 g
Vláknina 24 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

V Katalánsku, rodišti téhle omáčky, se romesco často podává k rybám a šnekům, ale skvělá je i k zelenině či masu.

Související recepty

Suroviny

paprika červená 2 ks
kulatá
rajčata 5 ks
středně velká oválná (italská) rajčata, rozpůlená
cibule bílá 1 ks
rozpůlená
česnek 1 ks
celá palice, podélně rozpůlená
olivový olej panenský 2 PL
sůl
pepř
čerstvě mletý
mandle loupané 40 g
chleba bílý 1 plátek
zbavený kůrky a nakrájený na kostičky
paprika sladká 1 ČL
paprika uzená pálivá 0.25 ČL
vinný ocet bílý 1 PL
NA BRAMBŮRKY
brambory 1 kg
drobné, s pěknou slupkou (varný typ B)
česnek 4 stroužky
olivový olej panenský 4 PL
sůl vločková
rozmarýn 3 snítky
chilli paprička 2 ks
sušená

1 Pokud se rozhodnete chystat omáčku i brambůrky současně, začněte pečením brambor. Troubu předehřejte na 180 °C. Brambůrky omyjte, osušte a větší podle potřeby přepulte. Česnek i se slupkou zmáčkněte plochou stranou nože. Pak všechno smíchejte v pekáči a dejte péct do trouby dozlatova (a brambory doměkka). Trvá to 45 minut až 1 hodinu.

2 Zeleninu lze přidat do trouby k bramborám, ale omáčku můžete nachystat i dopředu – viz Něco navíc. Papriky, rajčata, cibuli a česnek rozprostřete na plech, pokapejte olejem, osolte a ope- přete. Pečte asi 30 minut při 180°C, aby všechno změklo. Papriky během pečení několikrát obraťte. Upečenou zeleninu dejte do mísy, zakryjte ji nebo přetáhněte fólií a nechte zchladnout.

3 Mandle opražte na středním ohni na pánvi nasucho, aby začaly zlátnout. Pak k nim přidejte kostičky bílého chleba a za občasného protřesení opékejte ze všech stran dozlatova.

4 Zchladlou zeleninu oloupejte (papriky – a chcete-li, tak i rajčata – zbavte i semínek) a pak dejte do robotu, přidejte mandle, chléb, koření a ocet. Pak promixujte dohladka a podle potřeby dosolte a dokořeňte (chcete-li omáčku pikantnější, přidejte více španělské uzené papriky).

5 Omáčku podávejte jako chuťovku s horkými nebo vlažnými brambůrkami.

NĚCO NAVÍC
Omáčka vydrží pár dnů v chladničce a několik měsíců v mrazáku.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/8

Apetit magazín

Vše o bramborových chipsech a na co si dát pozor?
  • Suroviny

Vše o bramborových chipsech a na co si dát pozor?

Všichni víme, že nejsou úplně nejzdravější, ale stejně je milujeme. Ano, řeč je o bramborových chipsech. Odkud pocházejí, jak se vyrábějí a na které látky v jejich složení byste si měli dávat největší pozor? ...
Halušky a strapačky: patří do nich vejce a brambory?
  • Jak na to

Halušky a strapačky: patří do nich vejce a brambory?

Halušky mají svůj domov na Slovensku, kde jsou považovány za tradiční jídlo. Známé jsou ale také jako typický valašský pokrm. Jsou rychlým a chutným řešením obědu či večeře. Vyzkoušet je můžete naslano se slaninou, kysaným zelím, brynzou i...
Ječné kroupy – výživa nejen pro kojence a gladiátory
  • Suroviny

Ječné kroupy – výživa nejen pro kojence a gladiátory

Ačkoliv má ječmen v české kuchyni dlouholetou historii, dnes si kroupy dopřáváme maximálně na Štědrý den nebo v zabijačkové polévce. Pojďme společně oprášit tuto „znovu objevenou“ plodinu a dodat našim jídelníčkům potřebnou...

Obchod Apetit