V Katalánsku, rodišti téhle omáčky, se romesco často podává k rybám a šnekům, ale skvělá je i k zelenině či masu.
Suroviny
1 Pokud se rozhodnete chystat omáčku i brambůrky současně, začněte pečením brambor. Troubu předehřejte na 180 °C. Brambůrky omyjte, osušte a větší podle potřeby přepulte. Česnek i se slupkou zmáčkněte plochou stranou nože. Pak všechno smíchejte v pekáči a dejte péct do trouby dozlatova (a brambory doměkka). Trvá to 45 minut až 1 hodinu.
2 Zeleninu lze přidat do trouby k bramborám, ale omáčku můžete nachystat i dopředu – viz Něco navíc. Papriky, rajčata, cibuli a česnek rozprostřete na plech, pokapejte olejem, osolte a ope- přete. Pečte asi 30 minut při 180°C, aby všechno změklo. Papriky během pečení několikrát obraťte. Upečenou zeleninu dejte do mísy, zakryjte ji nebo přetáhněte fólií a nechte zchladnout.
3 Mandle opražte na středním ohni na pánvi nasucho, aby začaly zlátnout. Pak k nim přidejte kostičky bílého chleba a za občasného protřesení opékejte ze všech stran dozlatova.
4 Zchladlou zeleninu oloupejte (papriky – a chcete-li, tak i rajčata – zbavte i semínek) a pak dejte do robotu, přidejte mandle, chléb, koření a ocet. Pak promixujte dohladka a podle potřeby dosolte a dokořeňte (chcete-li omáčku pikantnější, přidejte více španělské uzené papriky).
5 Omáčku podávejte jako chuťovku s horkými nebo vlažnými brambůrkami.
NĚCO NAVÍC
Omáčka vydrží pár dnů v chladničce a několik měsíců v mrazáku.