Podávejte k hovězímu, jehněčímu nebo ke klobáskám.
Suroviny
rostlinný olej
1
PL
nebo vypečený tuk
vývar hovězí
500
ml
rajčatová pasta
1
ČL
nebo protlak
krupicový cukr
1
ČL
jemný
křen
1
PL
smetanový + trocha navíc k podávání
pepř růžový
1
PL
(prodává např. www.koreni.cz)
Postup
1
Olej zahřejte v hluboké pánvi na nízkém plameni. Vsypte mouku a za občasného míchání opékejte 5-7 minut tak, aby byla jíška zlatá a vypadala jako písek. Pokud používáte rajský protlak, opékejte ho posledních pár minut spolu s moukou. Potom postupně zašlehejte vývar. Pak přidejte cukr, lžíci smetanového křenu a růžový pepř. V případě, že jste nedali protlak, přidejte i pastu. Zvyšte plamen na střední a vařte dalších 10 minut do zhoustnutí. Před podáváním zakapejte trochou smetanového křenu.