Bílkovo-máslový krém
Bílky s cukrem si jako u lemon curd postavíme na vodní lázeň a metličkou šleháme do rozpuštění krystalků cukru. Ideální je zahřívat po nějakou dobu alespoň na 70 stupňů, pokud máte teploměr. Pokud ne, zahřívejte tak dlouho, jak vám to bude připadat nutné, aby byly bílky bezpečné. Ale pozor, nesmíte cítit vařená vejce, to by bylo zas moc ;)
Potom bílky šleháme na nejvyšší rychlost až téměř do vychladnutí. Přidáme máslo a znovu šleháme na nižší rychlost, když se máslo zapracuje, rychlost zvýšíme a pokračujeme asi 10 minut. Než připravíme mascarpone krém, necháme ho chvilku odpočinout v ledničce. Pak je krém připraven k obmazávání.
Vychytávky:
Při výrobě tohoto krému, můžeme čelit několika nepříjemnostem, ale lze je napravit. První: bílky byly ještě moc teplé a po přidání másla nám krém teče. Nevadí, dejte krém na chvilku do lednice, a když trochu ztuhne, pořádně ho prošlehejte a můžete použít. Druhá: po přidání másla do bílků se krém srazí. Nevadí, vraťte krém na chvilku nad vodní lázeň, zase se spojí. Potom postupujte jako v případě prvním. Třetí: nemám máslo pokojové teploty a zašlehala jsem ho sice do teplejších bílků, ale mám v krému kusy. Postupujete jako v případě dva. :) Co z toho vyplývá? Tento krém se dá skoro vždy opravit ;)