Suroviny
Korpus
mouka pšeničná hladká
450
g
kypřicí prášek do pečiva
1
bal
jedlá soda
1
ČL
skořice
1
ČL
vejce
4
ks
řepkový olej
170
ml
třtinový cukr
250
g
mléko
250
ml
vlašské ořechy
200
g
nahrubo mleté
Krém
mascarpone
500
g
moučkový cukr
250
g
smetana ke šlehání
400
ml
vanilková pasta
1
ČL
sůl
špetka
Na zvlhčení korpusu
káva
250
ml
silná
Zdobení
čerstvé jedlé květy
Postup
1
Den předem:
Pokud se rozhodnete udělat si vlastní ozdoby, jako jsou medová plástev a čokoládové lanýže, doporučuji si je připravit den předem spolu s korpusy.
- Troubu předehřejeme na 160°C a připravíme si dvě dortové formy vyložené pečicím papírem o průměru 18 cm.
- V míse smícháme prosátou mouku, prášek do pečiva, skořici a jedlou sodu.
- V druhé míse smícháme cukr s vejci a mixujeme společně do hladké pěny, přidáme olej a promícháme.
- Postupně přimícháváme do vaječné směsi moučnou směs, mléko a nakonec i ořechy.
- Těsto řádně promícháme, aby se všechny ingredience spojily.
- Takto připravené těsto rozdělíme na dvě části – do jedné dáme o 20 g méně těsta, protože k ní budeme přidávat kakao.
- Obě těsta nyní vlijeme do předem připravených forem.
- Pečeme 50–60 minut.
- Upečené korpusy necháme chvíli vychladnout a poté je vyndáme z forem.
- Až korpusy zcela vychladnout, zabalíme je do igelitu či potravinářské fólie a necháme ideálně přes noc odpočinout v lednici.
2
Den D - Příprava krému:
- Mascarpone vyšleháme s cukrem.
- V druhé míse vyšleháme téměř do tuha šlehačku – nepřešlehejte, neboť se ještě chvíli bude šlehat s mascarpone.
- Šlehačku tedy postupně přidáváme k mascarpone spolu s vanilkou a špetkou soli. Ještě chvíli směs šleháme, než se krém zcela spojí.
- Krém uložíme na chvíli do lednice.
3
Skládání dortu:
- Odležené korpusy seřízneme tak, aby vrchní plochy byly zcela rovné a každý ještě rozřízneme na dva stejné pláty.
- Korpusy budeme skládat na přeskáčku – světlý, tmavý, světlý, tmavý
- Každý korpus nejprve polijeme připravenou silnou kávou a poté potíráme krémem. Položíme další korpus a lehce přitlačíme, aby se krém rovnoměrně rozprostřel i do stran (nevadí, když lehce z dortu vyteče, neboť ho budeme následně krémem zvenku potírat).
- Takto postupujeme se všemi korpusy. Nezapomeňte potřít i poslední vrchní korpus kávou.
- Nyní potřeme boky a vrchní část dortu krémem a uhladíme cukrářskou stěrkou.
- Necháme dort vychladit a ztuhnout.
4
Těsně před podáváním:
Ozdobíme dort medovými plástvemi, čokoládovými lanýži, živými květy a ořechy. Boky dortu ovineme snítky tymiánu.