0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Oříškovo – kávový dort s krémem z mascarpone

Oříškovo – kávový dort s krémem z mascarpone

Hodnocení receptu
4.2 / 5. Počet hodnocení: 18
Více než hodinu Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 10464 kcal
Bílkoviny 174 g
Sacharidy 877 g
Tuky 686 g
Vláknina 70 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Suroviny

Korpus
mouka pšeničná hladká 450 g
kypřicí prášek do pečiva 1 bal
jedlá soda 1 ČL
skořice 1 ČL
vejce 4 ks
řepkový olej 170 ml
třtinový cukr 250 g
mléko 250 ml
vlašské ořechy 200 g
nahrubo mleté
Krém
mascarpone 500 g
moučkový cukr 250 g
smetana ke šlehání 400 ml
vanilková pasta 1 ČL
sůl špetka
Na zvlhčení korpusu
káva 250 ml
silná
Zdobení
čokoládové bonbony
ořechy
čerstvé jedlé květy

Postup

1

Den předem:
Pokud se rozhodnete udělat si vlastní ozdoby, jako jsou medová plástev a čokoládové lanýže, doporučuji si je připravit den předem spolu s korpusy.

  • Troubu předehřejeme na 160°C a připravíme si dvě dortové formy vyložené pečicím papírem o průměru 18 cm.
  • V míse smícháme prosátou mouku, prášek do pečiva, skořici a jedlou sodu.
  • V druhé míse smícháme cukr s vejci a mixujeme společně do hladké pěny, přidáme olej a promícháme.
  • Postupně přimícháváme do vaječné směsi moučnou směs, mléko a nakonec i ořechy.
  • Těsto řádně promícháme, aby se všechny ingredience spojily.
  • Takto připravené těsto rozdělíme na dvě části – do jedné dáme o 20 g méně těsta, protože k ní budeme přidávat kakao.
  • Obě těsta nyní vlijeme do předem připravených forem.
  • Pečeme 50–60 minut.
  • Upečené korpusy necháme chvíli vychladnout a poté je vyndáme z forem.
  • Až korpusy zcela vychladnout, zabalíme je do igelitu či potravinářské fólie a necháme ideálně přes noc odpočinout v lednici.
2

Den D - Příprava krému:

  • Mascarpone vyšleháme s cukrem.
  • V druhé míse vyšleháme téměř do tuha šlehačku – nepřešlehejte, neboť se ještě chvíli bude šlehat s mascarpone.
  • Šlehačku tedy postupně přidáváme k mascarpone spolu s vanilkou a špetkou soli. Ještě chvíli směs šleháme, než se krém zcela spojí.
  • Krém uložíme na chvíli do lednice.
3

Skládání dortu:

  • Odležené korpusy seřízneme tak, aby vrchní plochy byly zcela rovné a každý ještě rozřízneme na dva stejné pláty.
  • Korpusy budeme skládat na přeskáčku – světlý, tmavý, světlý, tmavý
  • Každý korpus nejprve polijeme připravenou silnou kávou a poté potíráme krémem. Položíme další korpus a lehce přitlačíme, aby se krém rovnoměrně rozprostřel i do stran (nevadí, když lehce z dortu vyteče, neboť ho budeme následně krémem zvenku potírat).
  • Takto postupujeme se všemi korpusy. Nezapomeňte potřít i poslední vrchní korpus kávou.
  • Nyní potřeme boky a vrchní část dortu krémem a uhladíme cukrářskou stěrkou.
  • Necháme dort vychladit a ztuhnout.
4

Těsně před podáváním:
Ozdobíme dort medovými plástvemi, čokoládovými lanýži, živými květy a ořechy. Boky dortu ovineme snítky tymiánu.

Autor: Elis a Lilek

Apetit magazín

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá
  • Tipy a triky

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá

Víte, co mají společného stékaný dort, makronky a čokoládové fondue? Ano, je to ganache. Původně šlo o francouzskou nadávku, dnes tento pojem označuje čokoládu rozpuštěnou ve smetaně, kterou lze v cukrařině využít na mnoho způsobů. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit