Oříškovo – kávový dort s krémem z mascarpone

Oříškovo – kávový dort s krémem z mascarpone

Hodnocení receptu
Průměr: 3.7 ()
Více než hodinu

Suroviny

Korpus:

450 g hladké mouky

1 balení prášku do pečiva

1 ČL jedlé sody

1 ČL skořice

4 vejce

170 ml řepkového oleje

250 g třtinového cukru

250 ml mléka

200 g nahrubo mletých ořechů

Krém:

500 g mascarpone

250 g moučkového cukru

400 ml smetany ke šlehání

1 ČL vanilkové pasty

špetka soli

Dále:

250 ml silné kávy

Ozdoby:

Dort si můžete ozdobit dle vlastní fantazie, já jsem použila:

Domácí medové plástve

Domácí čokoládové lanýže

Vlašské ořechy karamelizované v cukru

Živé květy

Snítky tymiánu

Den předem:

  1. Pokud se rozhodnete udělat si vlastní ozdoby, jako jsou medová plástev a čokoládové lanýže, doporučuji si je připravit den předem spolu s korpusy.
  2. Příprava korpusu:
    • Troubu předehřejeme na 160°C a připravíme si dvě dortové formy vyložené pečicím papírem o průměru 18 cm.
    • V míse smícháme prosátou mouku, prášek do pečiva, skořici a jedlou sodu.
    • V druhé míse smícháme cukr s vejci a mixujeme společně do hladké pěny, přidáme olej a promícháme.
    • Postupně přimícháváme do vaječné směsi moučnou směs, mléko a nakonec i ořechy.
    • Těsto řádně promícháme, aby se všechny ingredience spojily.
    • Takto připravené těsto rozdělíme na dvě části – do jedné dáme o 20 g méně těsta, protože k ní budeme přidávat kakao.
    • Obě těsta nyní vlijeme do předem připravených forem.
    • Pečeme 50–60 minut.
    • Upečené korpusy necháme chvíli vychladnout a poté je vyndáme z forem.
    • Až korpusy zcela vychladnout, zabalíme je do igelitu či potravinářské fólie a necháme ideálně přes noc odpočinout v lednici.

Den D:

  1. Příprava krému:
  • Mascarpone vyšleháme s cukrem.
  • V druhé míse vyšleháme téměř do tuha šlehačku – nepřešlehejte, neboť se ještě chvíli bude šlehat s mascarpone.
    • Šlehačku tedy postupně přidáváme k mascarpone spolu s vanilkou a špetkou soli. Ještě chvíli směs šleháme, než se krém zcela spojí.
    • Krém uložíme na chvíli do lednice.
  1. Skládání dortu:
    • Odležené korpusy seřízneme tak, aby vrchní plochy byly zcela rovné a každý ještě rozřízneme na dva stejné pláty.
    • Korpusy budeme skládat na přeskáčku – světlý, tmavý, světlý, tmavý
    • Každý korpus nejprve polijeme připravenou silnou kávou a poté potíráme krémem. Položíme další korpus a lehce přitlačíme, aby se krém rovnoměrně rozprostřel i do stran (nevadí, když lehce z dortu vyteče, neboť ho budeme následně krémem zvenku potírat).
    • Takto postupujeme se všemi korpusy. Nezapomeňte potřít i poslední vrchní korpus kávou.
    • Nyní potřeme boky a vrchní část dortu krémem a uhladíme cukrářskou stěrkou.
    • Necháme dort vychladit a ztuhnout.
  1. Těsně před podáváním:
    • Ozdobíme dort medovými plástvemi, čokoládovými lanýži, živými květy a ořechy. Boky dortu ovineme snítky tymiánu.

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...

Obchod Apetit