Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Oříškovo – kávový dort s krémem z mascarpone

Oříškovo – kávový dort s krémem z mascarpone

Hodnocení receptu
4.2/5 Počet hodnocení: 33
Více než hodinu Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 10464 kcal
Bílkoviny 174 g
Sacharidy 877 g
Tuky 686 g
Vláknina 70 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Suroviny

Korpus
kypřicí prášek do pečiva 1 bal
vejce 4 ks
řepkový olej 170 ml
třtinový cukr 250 g
mléko 250 ml
nahrubo mleté
Krém
vanilková pasta 1 ČL
sůl špetka
Na zvlhčení korpusu
káva 250 ml
silná
Zdobení
čerstvé jedlé květy

Postup

1

Den předem:
Pokud se rozhodnete udělat si vlastní ozdoby, jako jsou medová plástev a čokoládové lanýže, doporučuji si je připravit den předem spolu s korpusy.

  • Troubu předehřejeme na 160°C a připravíme si dvě dortové formy vyložené pečicím papírem o průměru 18 cm.
  • V míse smícháme prosátou mouku, prášek do pečiva, skořici a jedlou sodu.
  • V druhé míse smícháme cukr s vejci a mixujeme společně do hladké pěny, přidáme olej a promícháme.
  • Postupně přimícháváme do vaječné směsi moučnou směs, mléko a nakonec i ořechy.
  • Těsto řádně promícháme, aby se všechny ingredience spojily.
  • Takto připravené těsto rozdělíme na dvě části – do jedné dáme o 20 g méně těsta, protože k ní budeme přidávat kakao.
  • Obě těsta nyní vlijeme do předem připravených forem.
  • Pečeme 50–60 minut.
  • Upečené korpusy necháme chvíli vychladnout a poté je vyndáme z forem.
  • Až korpusy zcela vychladnout, zabalíme je do igelitu či potravinářské fólie a necháme ideálně přes noc odpočinout v lednici.
2

Den D - Příprava krému:

  • Mascarpone vyšleháme s cukrem.
  • V druhé míse vyšleháme téměř do tuha šlehačku – nepřešlehejte, neboť se ještě chvíli bude šlehat s mascarpone.
  • Šlehačku tedy postupně přidáváme k mascarpone spolu s vanilkou a špetkou soli. Ještě chvíli směs šleháme, než se krém zcela spojí.
  • Krém uložíme na chvíli do lednice.
3

Skládání dortu:

  • Odležené korpusy seřízneme tak, aby vrchní plochy byly zcela rovné a každý ještě rozřízneme na dva stejné pláty.
  • Korpusy budeme skládat na přeskáčku – světlý, tmavý, světlý, tmavý
  • Každý korpus nejprve polijeme připravenou silnou kávou a poté potíráme krémem. Položíme další korpus a lehce přitlačíme, aby se krém rovnoměrně rozprostřel i do stran (nevadí, když lehce z dortu vyteče, neboť ho budeme následně krémem zvenku potírat).
  • Takto postupujeme se všemi korpusy. Nezapomeňte potřít i poslední vrchní korpus kávou.
  • Nyní potřeme boky a vrchní část dortu krémem a uhladíme cukrářskou stěrkou.
  • Necháme dort vychladit a ztuhnout.
4

Těsně před podáváním:
Ozdobíme dort medovými plástvemi, čokoládovými lanýži, živými květy a ořechy. Boky dortu ovineme snítky tymiánu.

Autor: Elis a Lilek

Apetit magazín