Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Uživatelský
recept
Soutěž
o dort na obálku

Oříškovo – kávový dort s krémem z mascarpone

Popis receptu: 

Tento dort je pro mne výjimečný spojením a výslednou chutí použitých surovin, tak i příležitostí, pro kterou byl upečen (kulaté narozeniny mé maminky). Doufám, že i Vás tato kombinace nadchne a budete ho chtít ochutnat.

Autor: Eliška Šefčíková
Hodnocení:
4 (hlasy)
Počet porcí: 12
Doba přípravy: Více než hodinu

Ingredience

    Korpus:

    450 g hladké mouky

    1 balení prášku do pečiva

    1 ČL jedlé sody

    1 ČL skořice

    4 vejce

    170 ml řepkového oleje

    250 g třtinového cukru

    250 ml mléka

    200 g nahrubo mletých ořechů

    Krém:

    500 g mascarpone

    250 g moučkového cukru

    400 ml smetany ke šlehání

    1 ČL vanilkové pasty

    špetka soli

    Dále:

    250 ml silné kávy

    Ozdoby:

    Dort si můžete ozdobit dle vlastní fantazie, já jsem použila:

    Domácí medové plástve

    Domácí čokoládové lanýže

    Vlašské ořechy karamelizované v cukru

    Živé květy

    Snítky tymiánu

Příprava jídla

Den předem:

  1. Pokud se rozhodnete udělat si vlastní ozdoby, jako jsou medová plástev a čokoládové lanýže, doporučuji si je připravit den předem spolu s korpusy.
  2. Příprava korpusu:
    • Troubu předehřejeme na 160°C a připravíme si dvě dortové formy vyložené pečicím papírem o průměru 18 cm.
    • V míse smícháme prosátou mouku, prášek do pečiva, skořici a jedlou sodu.
    • V druhé míse smícháme cukr s vejci a mixujeme společně do hladké pěny, přidáme olej a promícháme.
    • Postupně přimícháváme do vaječné směsi moučnou směs, mléko a nakonec i ořechy.
    • Těsto řádně promícháme, aby se všechny ingredience spojily.
    • Takto připravené těsto rozdělíme na dvě části – do jedné dáme o 20 g méně těsta, protože k ní budeme přidávat kakao.
    • Obě těsta nyní vlijeme do předem připravených forem.
    • Pečeme 50–60 minut.
    • Upečené korpusy necháme chvíli vychladnout a poté je vyndáme z forem.
    • Až korpusy zcela vychladnout, zabalíme je do igelitu či potravinářské fólie a necháme ideálně přes noc odpočinout v lednici.

Den D:

  1. Příprava krému:
  • Mascarpone vyšleháme s cukrem.
  • V druhé míse vyšleháme téměř do tuha šlehačku – nepřešlehejte, neboť se ještě chvíli bude šlehat s mascarpone.
    • Šlehačku tedy postupně přidáváme k mascarpone spolu s vanilkou a špetkou soli. Ještě chvíli směs šleháme, než se krém zcela spojí.
    • Krém uložíme na chvíli do lednice.
  1. Skládání dortu:
    • Odležené korpusy seřízneme tak, aby vrchní plochy byly zcela rovné a každý ještě rozřízneme na dva stejné pláty.
    • Korpusy budeme skládat na přeskáčku – světlý, tmavý, světlý, tmavý
    • Každý korpus nejprve polijeme připravenou silnou kávou a poté potíráme krémem. Položíme další korpus a lehce přitlačíme, aby se krém rovnoměrně rozprostřel i do stran (nevadí, když lehce z dortu vyteče, neboť ho budeme následně krémem zvenku potírat).
    • Takto postupujeme se všemi korpusy. Nezapomeňte potřít i poslední vrchní korpus kávou.
    • Nyní potřeme boky a vrchní část dortu krémem a uhladíme cukrářskou stěrkou.
    • Necháme dort vychladit a ztuhnout.
  1. Těsně před podáváním:
    • Ozdobíme dort medovými plástvemi, čokoládovými lanýži, živými květy a ořechy. Boky dortu ovineme snítky tymiánu.
REKLAMA

Přidat komentář