
Uživatelský
recept
recept
Soutěž
o dort na obálku
o dort na obálku
Oříškovo – kávový dort s krémem z mascarpone
Popis receptu:
Tento dort je pro mne výjimečný spojením a výslednou chutí použitých surovin, tak i příležitostí, pro kterou byl upečen (kulaté narozeniny mé maminky). Doufám, že i Vás tato kombinace nadchne a budete ho chtít ochutnat.
Autor: Eliška Šefčíková
Počet porcí: 12
Doba přípravy: Více než hodinu
Ingredience
Korpus:
450 g hladké mouky
1 balení prášku do pečiva
1 ČL jedlé sody
1 ČL skořice
4 vejce
170 ml řepkového oleje
250 g třtinového cukru
250 ml mléka
200 g nahrubo mletých ořechů
Krém:
500 g mascarpone
250 g moučkového cukru
400 ml smetany ke šlehání
1 ČL vanilkové pasty
špetka soli
Dále:
250 ml silné kávy
Ozdoby:
Dort si můžete ozdobit dle vlastní fantazie, já jsem použila:
Domácí medové plástve
Domácí čokoládové lanýže
Vlašské ořechy karamelizované v cukru
Živé květy
Snítky tymiánu
Příprava jídla
Den předem:
- Pokud se rozhodnete udělat si vlastní ozdoby, jako jsou medová plástev a čokoládové lanýže, doporučuji si je připravit den předem spolu s korpusy.
- Příprava korpusu:
- Troubu předehřejeme na 160°C a připravíme si dvě dortové formy vyložené pečicím papírem o průměru 18 cm.
- V míse smícháme prosátou mouku, prášek do pečiva, skořici a jedlou sodu.
- V druhé míse smícháme cukr s vejci a mixujeme společně do hladké pěny, přidáme olej a promícháme.
- Postupně přimícháváme do vaječné směsi moučnou směs, mléko a nakonec i ořechy.
- Těsto řádně promícháme, aby se všechny ingredience spojily.
- Takto připravené těsto rozdělíme na dvě části – do jedné dáme o 20 g méně těsta, protože k ní budeme přidávat kakao.
- Obě těsta nyní vlijeme do předem připravených forem.
- Pečeme 50–60 minut.
- Upečené korpusy necháme chvíli vychladnout a poté je vyndáme z forem.
- Až korpusy zcela vychladnout, zabalíme je do igelitu či potravinářské fólie a necháme ideálně přes noc odpočinout v lednici.
Den D:
- Příprava krému:
- Mascarpone vyšleháme s cukrem.
- V druhé míse vyšleháme téměř do tuha šlehačku – nepřešlehejte, neboť se ještě chvíli bude šlehat s mascarpone.
- Šlehačku tedy postupně přidáváme k mascarpone spolu s vanilkou a špetkou soli. Ještě chvíli směs šleháme, než se krém zcela spojí.
- Krém uložíme na chvíli do lednice.
- Skládání dortu:
- Odležené korpusy seřízneme tak, aby vrchní plochy byly zcela rovné a každý ještě rozřízneme na dva stejné pláty.
- Korpusy budeme skládat na přeskáčku – světlý, tmavý, světlý, tmavý
- Každý korpus nejprve polijeme připravenou silnou kávou a poté potíráme krémem. Položíme další korpus a lehce přitlačíme, aby se krém rovnoměrně rozprostřel i do stran (nevadí, když lehce z dortu vyteče, neboť ho budeme následně krémem zvenku potírat).
- Takto postupujeme se všemi korpusy. Nezapomeňte potřít i poslední vrchní korpus kávou.
- Nyní potřeme boky a vrchní část dortu krémem a uhladíme cukrářskou stěrkou.
- Necháme dort vychladit a ztuhnout.
- Těsně před podáváním:
- Ozdobíme dort medovými plástvemi, čokoládovými lanýži, živými květy a ořechy. Boky dortu ovineme snítky tymiánu.
Přidat komentář