Oříškovo – kávový dort s krémem z mascarpone

Oříškovo – kávový dort s krémem z mascarpone

Hodnocení receptu
Průměr: 3.9 ()
Více než hodinu

Suroviny

Korpus:

450 g hladké mouky

1 balení prášku do pečiva

1 ČL jedlé sody

1 ČL skořice

4 vejce

170 ml řepkového oleje

250 g třtinového cukru

250 ml mléka

200 g nahrubo mletých ořechů

Krém:

500 g mascarpone

250 g moučkového cukru

400 ml smetany ke šlehání

1 ČL vanilkové pasty

špetka soli

Dále:

250 ml silné kávy

Ozdoby:

Dort si můžete ozdobit dle vlastní fantazie, já jsem použila:

Domácí medové plástve

Domácí čokoládové lanýže

Vlašské ořechy karamelizované v cukru

Živé květy

Snítky tymiánu

Den předem:

  1. Pokud se rozhodnete udělat si vlastní ozdoby, jako jsou medová plástev a čokoládové lanýže, doporučuji si je připravit den předem spolu s korpusy.
  2. Příprava korpusu:
    • Troubu předehřejeme na 160°C a připravíme si dvě dortové formy vyložené pečicím papírem o průměru 18 cm.
    • V míse smícháme prosátou mouku, prášek do pečiva, skořici a jedlou sodu.
    • V druhé míse smícháme cukr s vejci a mixujeme společně do hladké pěny, přidáme olej a promícháme.
    • Postupně přimícháváme do vaječné směsi moučnou směs, mléko a nakonec i ořechy.
    • Těsto řádně promícháme, aby se všechny ingredience spojily.
    • Takto připravené těsto rozdělíme na dvě části – do jedné dáme o 20 g méně těsta, protože k ní budeme přidávat kakao.
    • Obě těsta nyní vlijeme do předem připravených forem.
    • Pečeme 50–60 minut.
    • Upečené korpusy necháme chvíli vychladnout a poté je vyndáme z forem.
    • Až korpusy zcela vychladnout, zabalíme je do igelitu či potravinářské fólie a necháme ideálně přes noc odpočinout v lednici.

Den D:

  1. Příprava krému:
  • Mascarpone vyšleháme s cukrem.
  • V druhé míse vyšleháme téměř do tuha šlehačku – nepřešlehejte, neboť se ještě chvíli bude šlehat s mascarpone.
    • Šlehačku tedy postupně přidáváme k mascarpone spolu s vanilkou a špetkou soli. Ještě chvíli směs šleháme, než se krém zcela spojí.
    • Krém uložíme na chvíli do lednice.
  1. Skládání dortu:
    • Odležené korpusy seřízneme tak, aby vrchní plochy byly zcela rovné a každý ještě rozřízneme na dva stejné pláty.
    • Korpusy budeme skládat na přeskáčku – světlý, tmavý, světlý, tmavý
    • Každý korpus nejprve polijeme připravenou silnou kávou a poté potíráme krémem. Položíme další korpus a lehce přitlačíme, aby se krém rovnoměrně rozprostřel i do stran (nevadí, když lehce z dortu vyteče, neboť ho budeme následně krémem zvenku potírat).
    • Takto postupujeme se všemi korpusy. Nezapomeňte potřít i poslední vrchní korpus kávou.
    • Nyní potřeme boky a vrchní část dortu krémem a uhladíme cukrářskou stěrkou.
    • Necháme dort vychladit a ztuhnout.
  1. Těsně před podáváním:
    • Ozdobíme dort medovými plástvemi, čokoládovými lanýži, živými květy a ořechy. Boky dortu ovineme snítky tymiánu.
Autor: Elis a Lilek

Apetit magazín

10 nejšílenějších restaurací na světě
  • Novinky a zajímavosti

10 nejšílenějších restaurací na světě

Lidé obvykle chodí do restaurací proto, aby si odpočinuli, aby z obyčejného oběda nebo večeře udělali společenskou záležitost. Někteří restauratéři ovšem nepojali svou restauraci jako příjemné a osvobozující místo, kde se lidé mohou dobře...
17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří
  • Jak na to

17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří

Správná omáčka promění obyčejnou rybu v delikatesu jako z nejlepší restaurace. Přitom vám obvykle nezabere víc jak pár minut času. Vyzkoušejte naše omáčky, které se prakticky nedají pokazit a hodí se k různým druhům rybího masa. Teplé nebo...
5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách
  • Suroviny

5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách

Sušený žlutý hrách patří mezi luštěninami k Popelkám. Kdysi významná surovina se dnes ocitla na okraji zájmu, přitom je levný, vydatný a svou jemnou chutí i krémovou strukturou zazáří v mnoha pokrmech. Dejte mu šanci, pochutnáte si. ...
5 kroků, jak připravovat luštěniny
  • Novinky a zajímavosti

5 kroků, jak připravovat luštěniny

Správná příprava luštěnin není obtížná. Pro jejich dobrou stravitelnost je důležité, abyste je dostatečně namáčeli a dlouho vařili. Sestavili jsme 5 přehledných kroků, které vás přípravou luštěnin názorně provedou. ...

Obchod Apetit