Španělská studená polévka gazpacho je proslulá nejen svojí snadnou přípravou, ale chutí, která dává vyniknout všemu, co právě dozrálo. Základem jsou vždy rajčata, okurka, cibule, česnek a bílý chléb. Pak už je to na vás, co si přinesete z trhu nebo ze zahrady.
Suroviny
Postup
Všechny ingredience na gazpacho dejte do mixéru a rozmixujte na pyré. Dochuťte solí, pepřem a římským kmínem. Dejte vychladit a podávejte s krutonky a čerstvými bylinkami.
NĚCO NAVÍC
Namísto toustového chleba můžete použít jiné bílé pečivo, nejlépe bagetu, ciabattu, focacciu či jiný bílý chléb. Do gazpacha můžete přidat i spoustu další zeleniny či ovoce. Skvělé jsou cukety, kukuřice i meloun či jahody. Z bylinek je skvělá bazalka, rozmarýn, tymián či pažitka. Zajímavou chuť dodají i pečené papriky nebo nakládaná sušená rajčata.