Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Gazpacho
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.2/5 Počet hodnocení: 5
Do 10 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1527 kcal
Bílkoviny 27 g
Sacharidy 210 g
Tuky 51 g
Vláknina 32 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Španělská studená polévka gazpacho je proslulá nejen svojí snadnou přípravou, ale chutí, která dává vyniknout všemu, co právě dozrálo. Základem jsou vždy rajčata, okurka, cibule, česnek a bílý chléb. Pak už je to na vás, co si přinesete z trhu nebo ze zahrady.

Suroviny

rajčata přepůlená a zbavená středů
menší, salátová, oloupaná a zbavená semen
česnek 2 stroužky
oloupaný
olivový olej 3 PL
sherry ocet 2 PL
nebo červený vinný ocet
sůl 1 ČL
pepř ½ ČL
čerstvě mletý
římský kmín ½ ČL
Na ozdobení
bylinky
nakrájené (např. pažitka, bazalka, hladkolistá petrželka...)
olivový olej

Postup

1

Všechny ingredience na gazpacho dejte do mixéru a rozmixujte na pyré. Dochuťte solí, pepřem a římským kmínem. Dejte vychladit a podávejte s krutonky a čerstvými bylinkami.

NĚCO NAVÍC
Namísto toustového chleba můžete použít jiné bílé pečivo, nejlépe bagetu, ciabattu, focacciu či jiný bílý chléb. Do gazpacha můžete přidat i spoustu další zeleniny či ovoce. Skvělé jsou cukety, kukuřice i meloun či jahody. Z bylinek je skvělá bazalka, rozmarýn, tymián či pažitka. Zajímavou chuť dodají i pečené papriky nebo nakládaná sušená rajčata.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/7

Apetit magazín