„Pečená brambora je moje srdcovka. Zamilovala jsem se do ní ve Velké Británii. Před rokem jsem se na Apetit pikniku kochala a přemýšlela, s čím bych se jako prodejce mohla sama blýsknout. Pak mi osud přihrál do cesty obří pec a já si řekla, že je na čase, aby si brambora z pece získala na českém trhu své zasloužené místo,“ prozradila nám Jana Pajová, jejíž brambory nás uchvátily na 7. Apetit pikniku.
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 200°C. Brambory rozložte na rošt, několikrát je vidličkou propíchněte a pečte asi 1 hodinu a 15 minut.
Slaninu opečte na oleji dozlatova. Vyjměte ji z pánve a ve výpeku opečte cibuli. Dejte stranou a obojí nechte vychladnout.
Strouhaný čedar smíchejte se slaninou, cibulí, zakysanou smetanou a nakrájenou jarní cibulkou nebo hladkolistou petrželkou. Opepřete.
Upečenou bramboru vždy podélně nakrojte, dovnitř vložte plátek másla a osolte. Bramboru naplňte dipem a ozdobte nadrobno nakrájenou pažitkou.