Pečená brambora s čedarovým dipem se slaninou a cibulkou

Pečená brambora s čedarovým dipem se slaninou a cibulkou

Hodnocení receptu
Průměr: 4.2 ()
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5981 kcal
Bílkoviny 70 g
Sacharidy 102 g
Tuky 585 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

„Pečená brambora je moje srdcovka. Zamilovala jsem se do ní ve Velké Británii. Před rokem jsem se na Apetit pikniku kochala a přemýšlela, s čím bych se jako prodejce mohla sama blýsknout. Pak mi osud přihrál do cesty obří pec a já si řekla, že je na čase, aby si brambora z pece získala na českém trhu své zasloužené místo,“ prozradila nám Jana Pajová, jejíž brambory nás uchvátily na 7. Apetit pikniku.

Související recepty

Suroviny

brambory 4 ks
velké brambory typu B či C, omyté
slanina 100 g
nakrájená nadrobno
rostlinný olej 1 PL
cibule 2 ks
nadrobno nakrájená
čedar 100 g
nastrouhaný najemno
zakysaná smetana 200 g
jarní cibulka
jen zelená část nebo hladkolistá petrželka, nakrájená nadrobno – množství podle chuti
sůl
pepř
čerstvě mletý
máslo 4 plátky
pažitka
na ozdobení

1 Troubu předehřejte na 200°C. Brambory rozložte na rošt, několikrát je vidličkou propíchněte a pečte asi 1 hodinu a 15 minut.

2 Slaninu opečte na oleji dozlatova. Vyjměte ji z pánve a ve výpeku opečte cibuli. Dejte stranou a obojí nechte vychladnout.

3 Strouhaný čedar smíchejte se slaninou, cibulí, zakysanou smetanou a nakrájenou jarní cibulkou nebo hladkolistou petrželkou. Opepřete.

4 Upečenou bramboru vždy podélně nakrojte, dovnitř vložte plátek másla a osolte. Bramboru naplňte dipem a ozdobte nadrobno nakrájenou pažitkou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/8

Apetit magazín

Chutné rizoto k obědu i k večeři
  • Jak na to

Chutné rizoto k obědu i k večeři

Risotto (rizoto) má původ v severní Itálii, je krémové a vařené ve vývaru. Postupem času recept procestoval celý svět a dostal mnoho podob. Některé jsou tomu původnímu na míle vzdálené, přesto jimi nepohrdneme. Pojďme se podívat, jakou...
K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít
  • Novinky a zajímavosti

K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít

Podzim je obdobím dýní. Nejenže jsou oblíbenou podzimní dekorací, a to zejména na Halloween, ale v kuchyni z nich můžete připravit spoustu výtečných pokrmů. Uvařit si můžete skvělou dýňovou polévku, omáčku, dýni lze zavařit nebo zapéct v...

Obchod Apetit