Pečené brambory

Pečené brambory

Hodnocení receptu
Průměr: 3.7 ()
Do 20 minut Velmi snadné Pro 4-8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1511 kcal
Bílkoviny 33 g
Sacharidy 177 g
Tuky 68 g
Vláknina 2 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Brambory pečené v popelu nebo v troubě k podzimu prostě patří. Doplňte je – stejně jako my – vším, co máte rádi.

Související recepty

Suroviny

brambory 8 ks
na pečení, typ C, moučnaté
anglická slanina 100 g
česnek 1
oloupané a podélně rozříznuté
olivový olej 2 PL
200 g
lučina
jarní cibulka svazek
nakrájený najemno
ředkvičky svazek
nakrájený na nudličky
petrželka hrst
nasekaná
sůl a pepř

1 Mřížku dejte na střed a troubu zahřejte na 200 °C. Na dno trouby položte plech nebo alobal. Vydrhnuté brambory lehce potřete olejem. Každou bramboru několikrát propíchněte vidličkou a položte na mřížku. Pečte asi hodinu doměkka – středem by měla hladce projet špejle. (Můžete je péct i zabalené do alobalu v popelu.)

2 Pečené brambory na talíři zakryjte alobalem a nechte 10 minut stát. Pak každou bramboru křížem nařízněte a pomocí utěrky zmáčkněte, aby se otevřela.

3 Na 1 lžíci olivového oleje opečte plátky slaniny dokřupava. Pak je vyjměte a odložte na papírové utěrky. Do uvolněné pánve přilijte další lžíci olivového oleje a na nízkém plameni opečte česnek dožluta, nesmí zhnědnout, zhořkl by.

4 Lučinu promíchejte s jarní cibulkou, ředkvičkami a petrželkou, osolte a opepřete. Plňte s ní brambory a ozdobte připravenou slaninou a česnekem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/10

Apetit magazín

5 tipů jak nejlépe uskladnit ořechy
  • Jak na to

5 tipů jak nejlépe uskladnit ořechy

Jádra suchých skořápkových plodů si při správném uskladnění zachovají svou chuť i barvu. Vyvarujte se plísni i žluknutí důkladným usušením, naložením do medu nebo vyzkoušejte zavaření jader v mikrovlnné troubě. ...
Nebojte se flambování! Poradíme vám, jak na to
  • Tipy a triky

Nebojte se flambování! Poradíme vám, jak na to

Flambování nepatří mezi nejčastěji používané způsoby úpravy jídel, a to kvůli manipulaci s ohněm, která je k této kuchařské technice potřeba. Není se ale čeho bát! Poradíme vám, jak a čím flambovat, abyste předešli poranění a výsledek byl...
5 skvělých způsobů, jak dochutit dýni
  • Novinky a zajímavosti

5 skvělých způsobů, jak dochutit dýni

Dýně je opravdovou esencí podzimu. Jemná chuť její dužiny může v jídle působit někdy lehce nevýrazně. Čím ji doplnit, aby opravdu zazářila? ...
Jak vypadaly kuchařky ze století Rettigové?
  • Lidé a jídlo

Jak vypadaly kuchařky ze století Rettigové?

Kuchařky se v českých zemích vydávají od 16. století a do dnešní doby prošly zajímavým vývojem. I když se to možná na první pohled nezdá, kromě tehdejších chutí prozradí také mnoho o náladě ve...
Dýně jako dekorace i jako skvělá surovina v kuchyni
  • Tipy a triky

Dýně jako dekorace i jako skvělá surovina v kuchyni

Období dýňových žní je tady. A poznáme to nejen v kuchyních, ale i na balkonech a u vchodových dveří. Pojďme se společně podívat, co se dá z dýně vytvořit a jak zužitkovat celý plod včetně dužiny a semínek.    ...

Obchod Apetit