
Pečené brambory
Brambory pečené v popelu nebo v troubě k podzimu prostě patří. Doplňte je – stejně jako my – vším, co máte rádi.
Ingredience
- 8 brambor na pečení (středních až větších pěkného tvaru, moučnaté, varný typ C)
- 100 g plátků anglické či sušené slaniny
- 1 palice česneku, stroužky oloupané a podélně rozříznuté
- 2 lžíce olivového oleje
- 200 g lučiny
- svazek jarní cibulky, nakrájený najemno
- svazek ředkviček, nakrájený na nudličky
- hrst petrželky, nasekané
- sůl a čerstvě mletý pepř
Příprava jídla
1 Mřížku dejte na střed a troubu zahřejte na 200 °C. Na dno trouby položte plech nebo alobal. Vydrhnuté brambory lehce potřete olejem. Každou bramboru několikrát propíchněte vidličkou a položte na mřížku. Pečte asi hodinu doměkka – středem by měla hladce projet špejle. (Můžete je péct i zabalené do alobalu v popelu.)
2 Pečené brambory na talíři zakryjte alobalem a nechte 10 minut stát. Pak každou bramboru křížem nařízněte a pomocí utěrky zmáčkněte, aby se otevřela.
3 Na 1 lžíci olivového oleje opečte plátky slaniny dokřupava. Pak je vyjměte a odložte na papírové utěrky. Do uvolněné pánve přilijte další lžíci olivového oleje a na nízkém plameni opečte česnek dožluta, nesmí zhnědnout, zhořkl by.
4 Lučinu promíchejte s jarní cibulkou, ředkvičkami a petrželkou, osolte a opepřete. Plňte s ní brambory a ozdobte připravenou slaninou a česnekem.
Přidat komentář