0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Pečené brambory a tvarohovo-cottagový dip

Pečené brambory a tvarohovo-cottagový dip

4.8 / 5. Počet hodnocení: 6
Do 30 minut Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2651 kcal
Bílkoviny 60 g
Sacharidy 282 g
Tuky 126 g
Vláknina 22 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pečené brambory jsou skvělé vždycky, ale naříznutí z nich udělá napůl křupavé lupínky. Díky sýru cottage je dip jemnější než běžný tvarohový. A můžete ho použít i jako pomazánku ke chlebu nebo chlebovým plackám.

Suroviny

brambory 12 ks
pěkné, středně velké, se slupkou, vydrhnuté
olivový olej 4 PL
česnek 3 stroužek
nadrobno
vločková sůl
pepř
čerstvě mletý
Na máslo
máslo 60 g
o pokojové teplotě
petrželka 2 hrst
velké
1 hrst
nasekaná pažitka velká
rozmarýn 1 PL
nasekané lístky
olivový olej 1 PL
panenský
Na dip
250 g
plnotučný tvaroh
cottage 150 g
jogurt řeckého typu 3 PL
možno nahradit zakysanou smetanou
pažitka 1 svazek
nadrobno
ředkvičky 10 ks
na kostičky
sůl

Postup

1

Troubu předehřejte na 200°C, horkovzdušnou na 180°C.

2

Do brambor opatrně udělejte ve 2mm rozestupech příčné zářezy zhruba do tří čtvrtin (jako byste je chtěli nakrájet na plátky, ale nedořízli jste – když si podél brambory z každé strany položíte jídelní hůlku nebo tenkou vařečku, půjde vám to snáz a s větší jistotou, že bramboru neproříznete úplně).

3

Brambory vyskládejte zářezy nahoru na plech, do pekáčku či zapékací mísy. Olej smíchejte s česnekem a brambory jím potřete. Osolte je a opepřete. Pečte 45 minut dozlatova a dokřupava.

4

Mezitím přísady na máslo buď důkladně utřete ručně, nebo prožeňte vhodným přístrojem (ten máslo i našlehá). Odložte do chladničky.

5

Na dip promíchejte tvaroh se sýrem cottage a jogurtem či zakysanou smetanou. Promíchejte s většinou pažitky a částí ředkviček, osolte a znovu promíchejte. Podávejte k bramborám, ozdobené zbylými ředkvičkami a pažitkou.

6

Upečené brambory poklaďte bylinkovým máslem a hned podávejte doplněné tvarohovo-cottagovým dipem.

Související články

Jak na nejlepší pečené brambory
  • Tipy a triky

Jak na nejlepší pečené brambory

Jen si představte mísu plnou zlatých, křupavých kousků brambor. Je to skvělá příloha, ale můžete si je udělat jen tak, s dipem na zobání. Je to vlastně jen jedna surovina, ale tak lákavě zpracovaná!   ...

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/5

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Skoro bez vaření: 5 tipů na obědy do práce ve skle
  • Tipy redakce

Skoro bez vaření: 5 tipů na obědy do práce ve skle

Máme pro vás efektní recepty na jídla, která si můžete vzít s sebou do práce. Co je na nich nejlepší? Nevyžadují žádné zdlouhavé vaření předem, jednoduše navrstvíte vybrané suroviny a celou přípravu dokončíte, až v práci dostanete hlad. ...
Jak připravit pravé italské tiramisu?
  • Tipy a triky

Jak připravit pravé italské tiramisu?

Připravte si domácí tiramisu jako z italské cukrárny: lehké, smetanově krémové, vonící kávou… Podělíme se s vámi o rady, tipy i recepty, aby vás svou chutí autentický a božský dezert přenesl až do Itálie. ...

Obchod Apetit