Pečené brambory a tvarohovo-cottagový dip

Pečené brambory a tvarohovo-cottagový dip

4.8 / 5. Počet hodnocení: 6
Do 30 minut Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2651 kcal
Bílkoviny 60 g
Sacharidy 282 g
Tuky 126 g
Vláknina 22 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pečené brambory jsou skvělé vždycky, ale naříznutí z nich udělá napůl křupavé lupínky. Díky sýru cottage je dip jemnější než běžný tvarohový. A můžete ho použít i jako pomazánku ke chlebu nebo chlebovým plackám.

Suroviny

brambory 12 ks
pěkné, středně velké, se slupkou, vydrhnuté
olivový olej 4 PL
česnek 3 stroužek
nadrobno
vločková sůl
pepř
čerstvě mletý
Na máslo
máslo 60 g
o pokojové teplotě
petrželka 2 hrst
velké
1 hrst
nasekaná pažitka velká
rozmarýn 1 PL
nasekané lístky
olivový olej 1 PL
panenský
Na dip
250 g
plnotučný tvaroh
cottage 150 g
jogurt řeckého typu 3 PL
možno nahradit zakysanou smetanou
pažitka 1 svazek
nadrobno
ředkvičky 10 ks
na kostičky
sůl

Postup

1

Troubu předehřejte na 200°C, horkovzdušnou na 180°C.

2

Do brambor opatrně udělejte ve 2mm rozestupech příčné zářezy zhruba do tří čtvrtin (jako byste je chtěli nakrájet na plátky, ale nedořízli jste – když si podél brambory z každé strany položíte jídelní hůlku nebo tenkou vařečku, půjde vám to snáz a s větší jistotou, že bramboru neproříznete úplně).

3

Brambory vyskládejte zářezy nahoru na plech, do pekáčku či zapékací mísy. Olej smíchejte s česnekem a brambory jím potřete. Osolte je a opepřete. Pečte 45 minut dozlatova a dokřupava.

4

Mezitím přísady na máslo buď důkladně utřete ručně, nebo prožeňte vhodným přístrojem (ten máslo i našlehá). Odložte do chladničky.

5

Na dip promíchejte tvaroh se sýrem cottage a jogurtem či zakysanou smetanou. Promíchejte s většinou pažitky a částí ředkviček, osolte a znovu promíchejte. Podávejte k bramborám, ozdobené zbylými ředkvičkami a pažitkou.

6

Upečené brambory poklaďte bylinkovým máslem a hned podávejte doplněné tvarohovo-cottagovým dipem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/5

Apetit magazín

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...
Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy
  • Tipy a triky

Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy

Černý bez nemusíme dlouze představovat. Patří mezi keře, kterého si cení všichni milovníci bylin. Když zavoní, láká nás, abychom z jeho květů připravili stejně omamně vonící sirupy a šťávy nebo si usmažili květové řízečky....
Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!
  • Tipy redakce

Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!

Obchodní dům Ikea láká kromě nábytku na spoustu švédských dobrot. Jednou z nich je také mandlový dort krále Oskara II. Kdo už tento skvostný zákusek někdy ochutnal, věříme, že ne jen jednou. S naším receptem si ho můžete upéct...

Obchod Apetit