Pečené naříznuté brambory, bylinkové máslo a tvarohovo-cottagový dip

Pečené naříznuté brambory, bylinkové máslo a tvarohovo-cottagový dip

Hodnocení receptu
Průměr: 4.8 (4)
Do 30 minut Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2651 kcal
Bílkoviny 60 g
Cukr 282 g
Tuky 126 g
Vláknina 22 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pečené brambory jsou skvělé vždycky, ale naříznutí z nich udělá napůl křupavé lupínky. Díky sýru cottage je dip jemnější než běžný tvarohový. A můžete ho použít i jako pomazánku ke chlebu nebo chlebovým plackám.

Suroviny

brambory 12 ks
pěkné, středně velké, se slupkou, vydrhnuté
olivový olej 4 PL
česnek 3 stroužek
nadrobno
vločková sůl
pepř
čerstvě mletý
Na máslo
máslo 60 g
o pokojové teplotě
petrželka 2 hrst
velké
1 hrst
nasekaná pažitka velká
rozmarýn 1 PL
nasekané lístky
olivový olej 1 PL
panenský
Na dip
250 g
plnotučný tvaroh
cottage 150 g
jogurt řeckého typu 3 PL
možno nahradit zakysanou smetanou
pažitka 1 svazek
nadrobno
ředkvičky 10 ks
na kostičky
sůl

1 Troubu předehřejte na 200°C, horkovzdušnou na 180°C. Do brambor opatrně udělejte ve 2mm rozestupech příčné zářezy zhruba do tří čtvrtin (jako byste je chtěli nakrájet na plátky, ale nedořízli jste – když si podél brambory z každé strany položíte jídelní hůlku nebo tenkou vařečku, půjde vám to snáz a s větší jistotou, že bramboru neproříznete úplně). Brambory vyskládejte zářezy nahoru na plech, do pekáčku či zapékací mísy. Olej smíchejte s česnekem a brambory jím potřete. Osolte je a opepřete. Pečte 45 minut dozlatova a dokřupava.

2 Mezitím přísady na máslo buď důkladně utřete ručně, nebo prožeňte vhodným přístrojem (ten máslo i našlehá). Odložte do chladničky.

3 Na dip promíchejte tvaroh se sýrem cottage a jogurtem či zakysanou smetanou. Promíchejte s většinou pažitky a částí ředkviček, osolte a znovu promíchejte. Podávejte k bramborám, ozdobené zbylými ředkvičkami a pažitkou.

4 Upečené brambory poklaďte bylinkovým máslem a hned podávejte doplněné tvarohovo-cottagovým dipem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Suroviny

V létě potřebujete meloun!

Štavnatý meloun plný sladkého nektaru rozplývající se na jazyku patří mezi typické letní pochoutky. Podívejte se s námi do světa melounů, jejich odrůd i chutí a vyzkoušejte zajímavé a netradiční melounové recepty. ...
  • Tipy a triky

Z čeho připravit cheesecake?

Cheesecake můžeme vystopovat až do starověkého Řecka. Jak se změnila jeho podoba? Jaké suroviny můžete na cheesecake použít? Je lepší tvaroh nebo krémový sýr? Poradíme vám, jak se vypořádat s nástrahami jeho přípravy.   ...
  • Jak na to

5 chutných tipů, jak zpracovat přebytky bobulí

Vyzkoušejte některý ze snadných způsobů, jak využít maliny, ostružiny, rybíz, borůvky či moruše, i když už nejsou dost svěží a čerstvé na to, abyste je mohli jíst jen tak.  ...
  • Jak na to

Jak mrazit bobulovité ovoce

Rybíz, borůvky, maliny, ostružiny, angrešt… to jsou barvy a chutě léta. Zamrazte si je na chladnější dny, kdy vám v bublanině či knedlících připomenou prázdniny. ...
  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....

Obchod Apetit