Maso úhořů je dost tučné, ale lahodné a nemá mezisvalové kůstky.
Suroviny
úhoř
800
g
vykuchaný a stažený z kůže (viz Něco navíc)
máslo
50
g
mrkev
1
ks
celer
¼
ks
petržel
1
ks
na hrubší kusy
cibule
1
ks
na klínky
česnek
2
stroužky
nahrubo
krupicový cukr
1
ČL
anglická slanina
50
g
na proužky
nové koření
5
kuliček
pepř
5
kuliček
bobkový list
2
ks
tymián
1
snítka
sůl
víno červené
150
ml
citron
1
ks
na klínky k podávání
Postup
1
Rozpalte troubu na 180 °C. Kořenovou zeleninu, cibuli a slaninu vložte do pekáčku společně s celým kořením a tymiánem a posypte cukrem. Za občasného promíchání opečte v troubě dozlatova.
2
Úhoře naporcujte na špalíky, udělejte do nich několik zářezů, osolte a vložte je do rozpečené zeleniny. Přidejte máslo a zapečte.
3
Potom podlijte vínem a dopékejte doměkka dalších 10–15 minut, podle síly úhoře. Šťávu dochuťte a podávejte s čerstvou bagetou a citronem.
NĚCO NAVÍC
Kůži úhoře nařízněte dokola pod hlavou, chyťte ji do utěrky nebo kleští a stáhněte ji silou dolů; jde to ztuha, proto práci svěřte silným pažím. Ze hřbetu pak nůžkami odstřihněte kůstky po ploutvičkách.