Pikantní utopenci jsou skvělou chuťovkou i studenou večeří. Jen je třeba počítat s dostatečným časovým předstihem, aby se všechny chutě mohly rozležet. Pokud máte rádi ostré, přidejte do sklenice feferonku. Nebojte se množství octa uvedeného v receptu, během zrání se vstřebá.
Suroviny
Postup
Připravte si lák. Svařte 600 ml vody s celým kořením, přeceďte a nechte vychladnout. Smíchejte s octem a podle chuti můžete ještě opepřit a osolit.
Špekáčky oloupejte a podélně rozpulte, ale nedokrojte – půlky by měly jít otevřít, ale musí zůstat spojené. Do řezu naklaďte dva podélné plátky okurky, kolečka cibule a 1⁄2–1 lžíci paprik. Přiklopte a upevněte párátky.
Takto připravené buřtíky vrstvěte naležato do skleněné lahve se širším hrdlem. Vrstvy prokládejte zbylou cibulí, kapií a okurkou. Sklenici naplňte vrchovatě, zalijte až po okraj lákem a pevně uzavřete. Nechte uležet v chladnu alespoň týden. Během této doby můžete v případě potřeby dolít lákem, popřípadě čistým octem.
NĚCO NAVÍC
Čím kvalitnější koupíte špekáčky, tím lepší bude výsledný produkt. Kromě Globusu jsou dobré i špekáčky třeba od řezníka Dolejšího z Davle (www.dolejsi.cz), z Masny Vimperk (www.vimperskamasna.cz) nebo od Prantla (www.janprantl.cz)kvalitních, s vysokým podílem masa