Hutná polévka s kapkou piva
Suroviny
pivo tmavé
350
ml
(např. tmavé Krušovice či Xantho ze Žatce)
vývar kuřecí
500
ml
250
ml
plnotučné mléko
smetana
250
ml
12%
cibule
2
ks
nadrobno
máslo
4
PL
česnek
2
stroužky
drcený
tymián
1
ČL
čerstvé lístky
1
ČL
uzená mletá paprika
kajenský pepř
špetka
worcesterská omáčka
1
ČL
hořčice prášková
1
ČL
čedar
340
g
vyzrálý strouhaný
sůl mořská
krutony
ze 2 pivních rohlíků
1 V hrnci na másle na středním plameni opékejte cibuli dosklovita, trvá to asi 4 minuty. Přidejte česnek a tymián a míchejte další minutu. Poprašte moukou a cibulovou jíšku míchejte další 3 minuty. Přidejte uzenou papriku, kajenský pepř, práškovou hořčici a sůl. Vařte společně 1 minutu.
2 Zalijte pivem, vývarem, smetanou a mlékem a přiveďte k varu. Ztlumte oheň, přiklop te a nechte za občasného míchání bublat 20 minut.
3 Protřete sítem a ochuťte worcesterem a v ještě horké polévce rozmíchejte čedar, postupně hrst po hrsti, až se rozpustí. Kdyby polévka začala být hrudkovitá, rozmixujte ji. Podle potřeby dosolte. Podávejte s krutony z pivních rohlíků.
12° PUMPKIN ALE
Jemně nasládlé kořeněné aroma 12° Pumpkin Ale z Radničního pivovaru Jihlava se s intenzivní sýrovou chutí pivní polévky s čedarem dobře doplňuje.
2 Zalijte pivem, vývarem, smetanou a mlékem a přiveďte k varu. Ztlumte oheň, přiklop te a nechte za občasného míchání bublat 20 minut.
3 Protřete sítem a ochuťte worcesterem a v ještě horké polévce rozmíchejte čedar, postupně hrst po hrsti, až se rozpustí. Kdyby polévka začala být hrudkovitá, rozmixujte ji. Podle potřeby dosolte. Podávejte s krutony z pivních rohlíků.
Párujte s pivem...
12° PUMPKIN ALE
Jemně nasládlé kořeněné aroma 12° Pumpkin Ale z Radničního pivovaru Jihlava se s intenzivní sýrovou chutí pivní polévky s čedarem dobře doplňuje.