Pivní polévka s čedarem

Pivní polévka s čedarem

Hodnocení receptu
Průměr: 4.2 ()
4-6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2958 kcal
Bílkoviny 106 g
Sacharidy 64 g
Tuky 235 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
Hutná polévka s kapkou piva

Suroviny

pivo tmavé 350 ml
(např. tmavé Krušovice či Xantho ze Žatce)
vývar kuřecí 500 ml
250 ml
plnotučné mléko
smetana 250 ml
12%
cibule 2 ks
nadrobno
máslo 4 PL
česnek 2 stroužky
drcený
tymián 1 ČL
čerstvé lístky
1 ČL
uzená mletá paprika
kajenský pepř špetka
worcesterská omáčka 1 ČL
hořčice prášková 1 ČL
čedar 340 g
vyzrálý strouhaný
sůl mořská
krutony
ze 2 pivních rohlíků
1 V hrnci na másle na středním plameni opékejte cibuli dosklovita, trvá to asi 4 minuty. Přidejte česnek a tymián a míchejte další minutu. Poprašte moukou a cibulovou jíšku míchejte další 3 minuty. Přidejte uzenou papriku, kajenský pepř, práškovou hořčici a sůl. Vařte společně 1 minutu.

2 Zalijte pivem, vývarem, smetanou a mlékem a přiveďte k varu. Ztlumte oheň, přiklop te a nechte za občasného míchání bublat 20 minut.

3 Protřete sítem a ochuťte worcesterem a v ještě horké polévce rozmíchejte čedar, postupně hrst po hrsti, až se rozpustí. Kdyby polévka začala být hrudkovitá, rozmixujte ji. Podle potřeby dosolte. Podávejte s krutony z pivních rohlíků.

Párujte s pivem...


12° PUMPKIN ALE
Jemně nasládlé kořeněné aroma 12° Pumpkin Ale z Radničního pivovaru Jihlava se s intenzivní sýrovou chutí pivní polévky s čedarem dobře doplňuje.

Apetit magazín

Chutné rizoto k obědu i k večeři
  • Jak na to

Chutné rizoto k obědu i k večeři

Risotto (rizoto) má původ v severní Itálii, je krémové a vařené ve vývaru. Postupem času recept procestoval celý svět a dostal mnoho podob. Některé jsou tomu původnímu na míle vzdálené, přesto jimi nepohrdneme. Pojďme se podívat, jakou...
K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít
  • Novinky a zajímavosti

K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít

Podzim je obdobím dýní. Nejenže jsou oblíbenou podzimní dekorací, a to zejména na Halloween, ale v kuchyni z nich můžete připravit spoustu výtečných pokrmů. Uvařit si můžete skvělou dýňovou polévku, omáčku, dýni lze zavařit nebo zapéct v...

Obchod Apetit