Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Pizza s dýňovo-rajčátkovou omáčkou, dýní a chorizem
Pizza s dýňovo-rajčátkovou omáčkou, dýní a chorizem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Pizza s dýňovo-rajčátkovou omáčkou, dýní a chorizem

3.9/5 Počet hodnocení: 15
Více než hodinu Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3428 kcal
Bílkoviny 137 g
Sacharidy 330 g
Tuky 178 g
Vláknina 41 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Díky žlutým rajčátkům je omáčka velmi jemná a dominuje jí dýně. Něco pro ty, komu nevyhovuje klasické sugo.

Související recepty

Suroviny

Na těsto
droždí čerstvé 10 g
1/4 kostky
voda 200 ml
vlažná
nebo 275 g hladké mouky na kynuté těsto + na poprášení
sůl ½ ČL
olivový olej panenský 2,5 PL
Na omáčku
olivový olej 1 PL
nakrájená nadrobno
česnek 2 stroužky
drcené
dýně 250 g
očištěná dužina z muškátové dýně nebo dýně hokkaido, na kostičky
rajčata cherry 150 g
žlutá, rozpůlená
vývar zeleninový 250 ml
nebo voda
sůl 1 ČL
pepř 1 ČL
čerstvě mletý
chilli sušené ¼ ČL
vločky
Na obložení a dokončení
nebo semolina
strouhaná
sýr 120 g
blaťácké zlato – nastrouhané
nastrouhaný
chorizo 100 g
či jiná dobrá měkčí papriková klobása
drobné, na plátky
dýně 2 hrsti
velmi tenké klínky či plátky muškátové dýně nebo dýně hokkaido
šalvěj 2 hrsti
čerstvé lístky
olivový olej panenský 2 PL
rukola 4 hrsti
nebo podle chuti
dýňová semínka 2 PL

Postup

1

Droždí rozdrobte a rozmíchejte s trochou vlažné vody a cukrem. Na teplém místě nechte vzejít kvásek. V míse promíchejte mouku, 1/2 lžičky soli, vzešlý kvásek a olivový olej. Postupně přilévejte asi 150 ml vlažné vody a propracovávejte, až vznikne soudržné těsto. To přemístěte na pomoučněný vál a důkladně prohněťte, aby bylo pružné a nelepilo se. Vytvořte bochánek, poprašte moukou, přikryjte čistou utěrkou a nechte kynout 1,5–2 hodiny, aby těsto zdvojnásobilo objem.

2

Mezitím připravte omáčku. Na středním až silném ohni rozehřejte v rendlíku 1 lžíci olivového oleje. Vsypte cibuli, česnek a dýni a opékejte, aby cibule změkla, zhruba 5 minut. Pak vsypte rajčátka a prohřívejte dalších 5 minut za častého míchání. Vlijte vývar či vodu a dobře promíchejte. Osolte, opepřete a přidejte chilli vločky. Přiveďte k mírnému varu. Vařte asi 30 minut, aby se dýně začala rozpadat, podle potřeby ještě trochu podlijte. Pak nahrubo rozmixujte, vraťte na oheň a svařte dohusta. Odstavte a nechte mírně zchladnout.

3

Nejméně 30 minut před pečením začněte předehřívat troubu na 240 °C. Až bude správně předehřátá a těsto vykynuté, na mírně pomoučněné ploše z něj vyválejte či vytáhněte kulatou placku silnou nejvýše 1 cm. Přeneste ji na pečicí plech silně poprášený kukuřičnou moukou či semolinou. Rovnoměrně potřete připravenou omáčkou, asi 2cm okraje nechte volné. Posypte všemi druhy sýra, chorizem či klobásou a žampiony, doplňte klínky či plátky dýně a šalvějovými lístky promíchanými s olivovým olejem. Pečte, aby okraj vyběhl, sýr se rozpustil a pizza pěkně zezlátla, zhruba 15–20 minut. Vyjměte z trouby a nechte mírně zchladnout. Posypte rukolou a dýňovými semín- ky, pak hned nakrájejte a podávejte.

NĚCO NAVÍC
Ze zbytků nebo přebytků dýní si můžete vyrobit dýňové pyré. Troubu předehřejte na 180 °C, plech vyložte pečicím papírem. Dýni napříč přepulte, vydlabejte semínka, položte řezem na papír a pečte, až půjde dýně propíchnout vidlicí; trvá to asi hodinu. Pomalu ochlaďte. Až dýni půjde udržet v rukou, vydlabejte dužinu a rozmixujte ji úplně dohladka (hokkaido mixujte celou). Pak pyré přendejte do síta vyloženého gázou či plátýnkem a i s ním vložte do mísy, aby se nedotýkalo dna. Nechte přes noc v chladničce. Odkapaným pyré naplňte vzduchotěsné nádoby – v chladničce vydrží 2 dny, v mrazáku i 2 měsíce. Pyré lze přidávat do koláčů, rizot i polévek, plnit jím ravioly či ochucovat jídla podle libosti. Když ho použijete místo syrové dýně do omáčky na pizzu, zkrátí se doba vaření na půlku.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/11

Apetit magazín

KVÍZ: Znáte legendy a příběhy populárních jídel?
  • Kvízy

KVÍZ: Znáte legendy a příběhy populárních jídel?

Pochutnáváte si celý advent na vaječném koňaku, od dětí loudíte kousek trdelníku, nemůžete se dočkat silvestrovských chlebíčků a vaším guilty pleasure je krevetový koktejl? Jak vám rozumíme! A pokud si navíc nemůžete pomoct a v každé...
AD
Sbohem chaosu v kuchyni: ušetříte místo i nervy!
  • Zajímavosti

Sbohem chaosu v kuchyni: ušetříte místo i nervy!

Říká se, že dobrý kuchař nikdy neviní své nástroje. Ale přiznejme si, kdo z nás nezažívá frustraci, když pátrá po té správné pánvičce schované někde mezi hromadou jiného nádobí? Pokud vaše kuchyň občas připomíná přeplněnou skříň, které...