Díky žlutým rajčátkům je omáčka velmi jemná a dominuje jí dýně. Něco pro ty, komu nevyhovuje klasické sugo.
Suroviny
Postup
Droždí rozdrobte a rozmíchejte s trochou vlažné vody a cukrem. Na teplém místě nechte vzejít kvásek. V míse promíchejte mouku, 1/2 lžičky soli, vzešlý kvásek a olivový olej. Postupně přilévejte asi 150 ml vlažné vody a propracovávejte, až vznikne soudržné těsto. To přemístěte na pomoučněný vál a důkladně prohněťte, aby bylo pružné a nelepilo se. Vytvořte bochánek, poprašte moukou, přikryjte čistou utěrkou a nechte kynout 1,5–2 hodiny, aby těsto zdvojnásobilo objem.
Mezitím připravte omáčku. Na středním až silném ohni rozehřejte v rendlíku 1 lžíci olivového oleje. Vsypte cibuli, česnek a dýni a opékejte, aby cibule změkla, zhruba 5 minut. Pak vsypte rajčátka a prohřívejte dalších 5 minut za častého míchání. Vlijte vývar či vodu a dobře promíchejte. Osolte, opepřete a přidejte chilli vločky. Přiveďte k mírnému varu. Vařte asi 30 minut, aby se dýně začala rozpadat, podle potřeby ještě trochu podlijte. Pak nahrubo rozmixujte, vraťte na oheň a svařte dohusta. Odstavte a nechte mírně zchladnout.
Nejméně 30 minut před pečením začněte předehřívat troubu na 240 °C. Až bude správně předehřátá a těsto vykynuté, na mírně pomoučněné ploše z něj vyválejte či vytáhněte kulatou placku silnou nejvýše 1 cm. Přeneste ji na pečicí plech silně poprášený kukuřičnou moukou či semolinou. Rovnoměrně potřete připravenou omáčkou, asi 2cm okraje nechte volné. Posypte všemi druhy sýra, chorizem či klobásou a žampiony, doplňte klínky či plátky dýně a šalvějovými lístky promíchanými s olivovým olejem. Pečte, aby okraj vyběhl, sýr se rozpustil a pizza pěkně zezlátla, zhruba 15–20 minut. Vyjměte z trouby a nechte mírně zchladnout. Posypte rukolou a dýňovými semín- ky, pak hned nakrájejte a podávejte.
NĚCO NAVÍC
Ze zbytků nebo přebytků dýní si můžete vyrobit dýňové pyré. Troubu předehřejte na 180 °C, plech vyložte pečicím papírem. Dýni napříč přepulte, vydlabejte semínka, položte řezem na papír a pečte, až půjde dýně propíchnout vidlicí; trvá to asi hodinu. Pomalu ochlaďte. Až dýni půjde udržet v rukou, vydlabejte dužinu a rozmixujte ji úplně dohladka (hokkaido mixujte celou). Pak pyré přendejte do síta vyloženého gázou či plátýnkem a i s ním vložte do mísy, aby se nedotýkalo dna. Nechte přes noc v chladničce. Odkapaným pyré naplňte vzduchotěsné nádoby – v chladničce vydrží 2 dny, v mrazáku i 2 měsíce. Pyré lze přidávat do koláčů, rizot i polévek, plnit jím ravioly či ochucovat jídla podle libosti. Když ho použijete místo syrové dýně do omáčky na pizzu, zkrátí se doba vaření na půlku.