Nová registrace Zapomenuté heslo

Velmi snadné
< 60 min
5,0 (6x)
7. 11. 2018
Podzimní pizza
Apetit
Podzimní pizza
Apetit


Velmi snadné
< 60 min
5,0 (6x)

Když ubývá sluníčka, je nutné barvy hledat jinde - třeba na talíři.


Videorecept


Nezhasínat obrazovku

Suroviny

Pro 4–6 osob

Nezhasínat obrazovku

Suroviny

Pro 4–6 osob

Na pizzu s dýní

Na pizzu mascarpone

Zkopírovat neoznačené suroviny ze seznamu

Chybí vám suroviny?

Další recepty níže

Nutriční hodnoty

Na recept

  • Energie 2371 kcal
  • Bílkoviny 91 g
  • Sacharidy 76 g
  • Tuky 193 g
Ukázat všechny hodnoty Skrýt

Postup přípravy

Autor: redakce Apetitu, z vydání Apetit 2015/11

Přidat hodnocení

Jak se vám recept líbil?

Prosím doplňte hodnocení!

Děkujeme!

Vaše hodnocení bude zanedlouho publikováno.

Sdílejte recept s přáteli:

Hodnocení

5,0/5

Hodnocení receptu

5,0/5
(6 hlasů)
5
4
3
2
1

Sdílet

    • Zmrzlinovač Ariete Party Time Ice Cream ART 643
    • 1199 Kč 1599 Kč
    • -25 %
    • Koupit
    • Ventilátor sloupový Rohnson R-8110 EcoFlow
    • 2399 Kč 2999 Kč
    • -20 %
    • Koupit
    • Gril ETA Vital 1162 90000
    • 1039 Kč 1299 Kč
    • -20 %
    • Koupit
    • Mobilní klimatizace ETA Freezy 1578 90000
    • 6399 Kč 7999 Kč
    • -20 %
    • Koupit
    • Mobilní klimatizace ETA Fresco 0578 90000
    • 5599 Kč 6999 Kč
    • -20 %
    • Koupit
    • Gril Rohnson R-250
    • 1279 Kč 1599 Kč
    • -20 %
    • Koupit
    • Pákový kávovar SAGE BES875BSS
    • 12472 Kč 15590 Kč
    • -20 %
    • Koupit
    • Gril Rohnson R-2114
    • 559 Kč 699 Kč
    • -20 %
    • Koupit
    • Ochlazovač vzduchu ETA Frost 2568 90000
    • 1759 Kč 2199 Kč
    • -20 %
    • Koupit

Recept je součástí kolekce

Časopis

Recept je z vydání:

Apetit 2015/11

Podzimní plískanice a mlhy jsou regulérním důvodem k tomu, zůstat doma, zachumlat se do deky a nic nedělat. Povolte si prohlížení časopisů, čtení tlustých románů, poslouchání praskotu v krbu a spoustu dobrého jídla bez výčitek. Anebo pozvěte partu známých a společně si uvařte pohodu...S námi vždycky připravíte steak, jak má být! Správně propečený, krásně šťavnatý a rozplývající se na jazyku. Máme pro vás tipy na nákupy, rady šéfkuchaře i recepty na ideální doprovod – omáčky, přílohy a bylinková másla.V televizi právě běží soutěž MasterChef Česko, ve které amatérští kuchaři plní nejrůznější úkoly a bojují o postup do dalších kol. Jak by to vypadalo, kdyby soutěžili sami porotci? Zadali jsme jim záludný úkol: proměnit klasické české jídlo ve specialitu, která by je poslala rovnou do finále!BONUS: Velká soutěž o zástěry s designem od kuchařských es 

Související články

Vyvážený podzimní jídelníček: Posílí imunitu a zlepší náladu

Chcete mít spoustu energie i na podzim a silnou imunitu,  která odolá útokům virů? Začněte jídelníčkem. Ten by měl být pestrý, vyvážený a s dostatkem ovoce a zeleniny. Podzim a zima, stejně tak kvalita spánku a strava, se neblaze podepisují také na stavu imunitního systému, který často bývá oslabený. Mnoho lidí trápí na podzim přejídání, což může významným způsobem zatížit trávicí systém. Pro jeho podporu je proto dobré zařadit do jídelníčku kysané mléčné výrobky nebo kvalitní probiotika.

[[nid:30437]]

„Je vhodné vhodné tuky s převahou omega3 nenasycených mastných kyselin. Omega3 nenasycené mastné kyseliny mají prokazatelně protizánětlivé účinky, proto jsou vhodnou složkou našeho stravování právě v podzimních měsících. Navíc tuky umocní pocit sytosti, což pozitivně ovlivní naši psychiku. Tuky konzumujme přes den, ne na večeři a v pozdních večerních hodinách,“ doporučuje Milan Merva,  osobní trenér a specialista na zdravý životní značky Menu Gold.

Zdroje omega 3 nenasycených mastných kyselin: mletá lněná semena nebo lněný olej, konopný olej, 2-3x týdně zařadit mořské ryby. Je vhodné také do jídelníčku zařadit mandle, mandlové máslo a slunečnicová semena. Bohatě obsahují vitamin E, což je silný antioxidant.

[[nid:30614]]

Důležité svačiny

„Lidé často dělají tu chybu, že nesvačí,“ uvádí jeden z nešvarů dnešní uspěchané doby výživová poradkyně Naturhouse Věra Burešová a pokračuje: „Abyste měli spoustu energie a současně udělali něco pro svůj imunitní systém i štíhlou linii, jezte pravidelně co 3 hodiny a nezapomínejte na ovocné svačiny, třeba v podobě ovocných a zeleninových šťáv, které vám dodají energii. Ušetříte si tak nadbytečné kalorie, které o sobě rády dávají vědět nárůstem hmotnosti."

Zařaďte do jídelníčku zdroje vitaminu C. Až 5 krát větší zdroj vitaminu C najdete například v rakytníku, šípcích a kiwi. Ale postačí i potraviny s relativně vyšším množstvím vitaminu C: citrusové plody nebo ze zeleniny kysané zelí. Pravidelnou konzumací potravin s vitaminem C lze pozitivně ovlivnit lidskou psychiku, neboť právě vitamín C je spojený se silným obranyschopným účinkem.

[[nid:1543]]

Nezapomínejte na vlákninu

Pro celkový zvýšený příjem potravy je vhodné konzumovat zeleninu, která obsahuje velké množství sytící vlákniny, ale představuje malé množství kalorií. Obzvláště listovou zeleninu lze kombinovat s mnoha potravinami. Pokud nejste příznivci zeleniny, lze najít, jako bohatý zdroj vlákniny například luštěniny.

Luštěniny konzumujeme tepelně upravené, což v chladných podzimních dnech příjemně tělo prohřeje. Lepší stravitelnosti lze dosáhnout umixováním, propasírováním, umletím a použitím vhodného koření (libeček, majoránka, saturejka, tymián) nebo v kombinaci s listovou zeleninou a zelenými natěmi.

[[nid:8020]]

Pro zlepšení nálady můžeme doplnit do organizmu vitamin D. Buď z potravinových doplňků nebo přirozených zdrojů (mořské ryby, rybí tuk, vaječný žloutek, krůtí játra nebo mléko). Za normálních okolností, se vitamín D tvoří v kůži působením slunečního záření. Na podzim slunečního svitu ubývá, proto můžeme podpořit tvorbu z jiných dostupných zdrojů.

[[nid:8224]]

Dopřejte si pestrost a čerpejte ze sezonních surovin

Ideálním podzimním ovocem jsou jablka, hrušky a švestky. Ze zeleniny je to pak třeba dýně, cuketa či patizon, ze kterých si můžete udělat i polévku. Z dýně nemusí být jen příloha či polévka. Zkuste i originální dezert – dýňový cheesecake. Energii vám mohou dodat také ořechy a různá semínka. Sáhněte třeba po dýňových, lněných, slunečnicových nebo konopných.

[[nid:10943]]

Nezapomínejte na dostatečný přísun tekutin. „Denně vypijte minimálně 1,5 litru čisté neperlivé vody v závislosti na fyzické aktivitě a zdravotním stavu. V chladných dnech samozřejmě zařaďte i čaje, určitě vás krásně prohřeje červený čaj,“ doporučuje Věra Burešová.

[[nid:9165]]