Tři zdánlivě nespojitelné věci – pizza, vejce Benedikt a buffalo omáčka, spolu hrají chuťový koncert, o kterém se vám ani nesnilo. Takhle si představujeme dokonalý „comfort food“, tedy jídlo, jež má za úkol potěšit a pohladit po duši.
Suroviny
Postup
Vejce povařte 4 minuty v mírně vroucí vodě a poté je nechte zcela vychladnout
v ledové vodě. Prosciutto opečte na pánvi.
Troubu předehřejte na 200°C. Z těsta vyválejte kruh (pokud máte již vyválené, jednoduše je rozložte). Dejte péct do vyhřáté trouby na 10 minut, aby začalo zlátnout.
Na holandskou omáčku vlijte do rendlíku vroucí vodu, na něj posaďte žáruvzdornou misku, přidejte žloutek a 2–5 minut jej prošlehávejte, dokud nebude světlý, napěněný a trochu zhoustlý. Pokud by vám připadlo, že se žloutek začíná srážet, okamžitě misku odstavte a intenzivně míchejte, dokud obsah misky trochu nezchladne. Poté začněte postupně přilévat a zašlehávat teplé máslo, dokud nevznikne omáčka hustá skoro jako majonéza (příliš hustou zřeďte lžičkou vroucí vody). Nakonec vmíchejte buffalo omáčku. Udržujte v teple.
Ricottu promíchejte s česnekem, citronovou kůrou a solí. Pizza těsto vyjměte, potřete ricottovou směsí a nechte zhruba 3cm okraje volné. Navrch rozdrobte polovinu prosciutta, rozprostřete sýr fontina a natrhejte mozzarellu. Vraťte do trouby a pečte 5–10 minut.
Vejce velmi opatrně oloupejte a položte je na pizzu. Přelijte zhruba polovinou holandské omáčky a vraťte ještě na 2 minuty do trouby. Vyjměte, nahoru natrhejte bazalku a zbylé prosciutto a podávejte s lupením a zbylou holandskou omáčkou.
NĚCO NAVÍC
Těsto na pizzu seženete hotové vyválené, ale můžete koupit i předpečené. Skvělé mají například v prodejnách La Formaggeria Gran Moravia. V takovém případě je nemusíte předpékat v troubě a rovnou je můžete pomazat ricottou.