
Soljanka
Soljanka patří mezi oblíbené recepty nostalgiků vzpomínajících na časy DDR (NDR). Neříkáme, že je zdravá, a nevaříme ji denně, ale na výletě neodoláme.
Ingredience
- 150 g anglické slaniny, nakrájené na nudličky
- 300 g směsi měkkých salámů (šunkový, gothaj, může být i nožička párku, jakékoli uzeniny...), oloupané a nakrájené na cca 1–1,5cm kostky
- 100 g vysočiny v celku, oloupané a nakrájené na cca 1cm kostky
- 50 g loveckého salámu v celku, oloupaného a nakrájeného na cca 1cm kostky
- 1 velká cibule, na kostičky
- 3 lžíce rajského protlaku + 1 rajče nakrájené na kostičky
- 2 stroužky česneku, na plátky
- 2 červené papriky, nakrájené na cca 1–1,5cm čtverečky
- 5 velkých sladkokyselých okurek nebo 10 malých (kornišonek), na kolečka
- lák od okurek
- 1–1,5 litru horké vody
- 1 bobkový list
- 1 lžíce mleté sladké papriky
- 1 lžička chilli koření
- čerstvě mletý pepř podle chuti
- zakysaná smetana k podávání
- pažitka, petrželka a kopr k podávání
- klínky citronu k podávání
- kapary k podávání
- čerstvé pečivo k podávání
Příprava jídla
1 Slaninu nechte v hrnci pustit tuk a mírně zezlátnout. Asi po 5 minutách opékání slaniny přidejte měkký salám a opékejte ho spolu se slaninou, občas promíchejte. Pak přidejte vysočinu a lovečák. Až všechno mírně zhnědne, vsypte cibuli a opečte ji dosklovita. Pak vlijte protlak a vsypte rajče, míchejte a nechte ho trochu odpařit.
2 Přidejte česnek a papriku a krátce opečte. Přidejte okurky, lák podle chuti (cca 100–150 ml), 1 litr horké vody a koření. Přiveďte k varu a vařte aspoň 30 minut (podle potřeby přilijte další horkou vodu).
3 Podávejte se zakysanou smetanou, uvedenými bylinkami, klínky citronu a propláchnutými kapary. Doplňte čerstvým pečivem.
Přidat komentář