0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.5 / 5. Počet hodnocení: 4
Do hodiny Velmi snadné Pro 6–8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3509 kcal
Bílkoviny 137 g
Sacharidy 155 g
Tuky 257 g
Vláknina 17 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Soljanka patří mezi oblíbené recepty nostalgiků vzpomínajících na časy DDR (NDR). Neříkáme, že je zdravá, a nevaříme ji denně, ale na výletě neodoláme.

 

Suroviny

nakrájená na nudličky
salám 300 g
směs měkkých salámů (šunkový, gothaj, může být i nožička párku, jakékoli uzeniny...), oloupaných a nakrájených na cca 1–1,5cm kostky
salám 100 g
vysočina, v celku, oloupaný a nakrájený na cca 1cm kostky
lovecký, v celku, oloupaný a nakrájený na cca 1cm kostky
cibule 1 ks
velká, na kostičky
rajčatový protlak 3 PL
nakrájená na kostičky
česnek 2 stroužky
na plátky
paprika červená 2 ks
nakrájené na cca 1–1,5cm čtverečky
okurky nakládané 5 ks
velké nebo 10 malých (kornišonek), na kolečka + lák podle chuti a potřeby
voda 1,5 l
horká
bobkový list 1 ks
paprika mletá sladká 1 PL
chilli sušené 1 ČL
pepř
čerstvě mletý, dle chuti
k podávání
pažitka
k podávání
petrželka
k podávání
k podávání
klínky, k podávání
kapary
k podávání
pečivo
čerstvé, k podávání

Postup

1

Slaninu nechte v hrnci pustit tuk a mírně zezlátnout.

2

Asi po 5 minutách opékání slaniny přidejte měkký salám a opékejte ho spolu se slaninou, občas promíchejte.

3

Pak přidejte vysočinu a lovečák. Až všechno mírně zhnědne, vsypte cibuli a opečte ji dosklovita.

4

Pak vlijte protlak a vsypte rajče, míchejte a nechte ho trochu odpařit.

5

Přidejte česnek a papriku a krátce opečte. Přidejte okurky, lák podle chuti (cca 100–150 ml), 1 litr horké vody a koření. Přiveďte k varu a vařte aspoň 30 minut (podle potřeby přilijte další horkou vodu).

6

Podávejte se zakysanou smetanou, uvedenými bylinkami, klínky citronu a propláchnutými kapary. Doplňte čerstvým pečivem.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/6

Apetit magazín

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...
Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je dokonalou surovinou pro každou omáčku, polévku a velkou část dalších pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale můžete připravit velké množství a po dávkách ho zamrazit....

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč