Hodnocení receptu
Průměr: 4.3 (3)
Do hodiny Velmi snadné Pro 6–8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3509 kcal
Bílkoviny 137 g
Sacharidy 155 g
Tuky 257 g
Vláknina 17 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Soljanka patří mezi oblíbené recepty nostalgiků vzpomínajících na časy DDR (NDR). Neříkáme, že je zdravá, a nevaříme ji denně, ale na výletě neodoláme.

 

Suroviny

anglická slanina 150 g
nakrájená na nudličky
salám 300 g
směs měkkých salámů (šunkový, gothaj, může být i nožička párku, jakékoli uzeniny...), oloupaných a nakrájených na cca 1–1,5cm kostky
salám 100 g
vysočina, v celku, oloupaný a nakrájený na cca 1cm kostky
salám 50 g
lovecký, v celku, oloupaný a nakrájený na cca 1cm kostky
cibule 1 ks
velká, na kostičky
rajčatový protlak 3 PL
rajčata 1 ks
nakrájená na kostičky
česnek 2 stroužky
na plátky
paprika červená 2 ks
nakrájené na cca 1–1,5cm čtverečky
okurky nakládané 5 ks
velké nebo 10 malých (kornišonek), na kolečka + lák podle chuti a potřeby
voda 1.5 l
horká
bobkový list 1 ks
paprika sladká 1 PL
chilli sušené 1 ČL
pepř
čerstvě mletý, dle chuti
zakysaná smetana
k podávání
pažitka
k podávání
petrželka
k podávání
kopr
k podávání
citron
klínky, k podávání
kapary
k podávání
pečivo
čerstvé, k podávání

1 Slaninu nechte v hrnci pustit tuk a mírně zezlátnout. Asi po 5 minutách opékání slaniny přidejte měkký salám a opékejte ho spolu se slaninou, občas promíchejte. Pak přidejte vysočinu a lovečák. Až všechno mírně zhnědne, vsypte cibuli a opečte ji dosklovita. Pak vlijte protlak a vsypte rajče, míchejte a nechte ho trochu odpařit.

2 Přidejte česnek a papriku a krátce opečte. Přidejte okurky, lák podle chuti (cca 100–150 ml), 1 litr horké vody a koření. Přiveďte k varu a vařte aspoň 30 minut (podle potřeby přilijte další horkou vodu).

3 Podávejte se zakysanou smetanou, uvedenými bylinkami, klínky citronu a propláchnutými kapary. Doplňte čerstvým pečivem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/6

Apetit magazín

Kolik hořčic znáte?
  • Novinky a zajímavosti

Kolik hořčic znáte?

Může být hustá i tekutá, jasně žlutá či nahnědlá, jemná, sladká i pikantní. Hořčice je všestranné dochucovadlo, které se vyrábí z mletých hořčičných semínek, vody, cukru, soli a octa. Možná vás překvapí, že je jedním z nejrozšířenějších...
9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa
  • Lidé a jídlo

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa

Horký čaj, svařený mošt, cappuccino… to jsou dobře známé, tradiční a oblíbené horké nápoje. Máte chuť zahřát se v mrazivé zimě něčím neotřelým? Co takhle salep, atole nebo sarabba? Seznamte se s méně známými nápoji, které se pijí v jiných...
10 nejšílenějších restaurací na světě
  • Novinky a zajímavosti

10 nejšílenějších restaurací na světě

Lidé obvykle chodí do restaurací proto, aby si odpočinuli, aby z obyčejného oběda nebo večeře udělali společenskou záležitost. Někteří restauratéři ovšem nepojali svou restauraci jako příjemné a osvobozující místo, kde se lidé mohou dobře...
17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří
  • Jak na to

17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří

Správná omáčka promění obyčejnou rybu v delikatesu jako z nejlepší restaurace. Přitom vám obvykle nezabere víc jak pár minut času. Vyzkoušejte naše omáčky, které se prakticky nedají pokazit a hodí se k různým druhům rybího masa. Teplé nebo...

Obchod Apetit