Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.6/5 Počet hodnocení: 5
Do hodiny Velmi snadné Pro 6–8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3509 kcal
Bílkoviny 137 g
Sacharidy 155 g
Tuky 257 g
Vláknina 17 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Soljanka patří mezi oblíbené recepty nostalgiků vzpomínajících na časy DDR (NDR). Neříkáme, že je zdravá, a nevaříme ji denně, ale na výletě neodoláme.

 

Suroviny

nakrájená na nudličky
salám 300 g
směs měkkých salámů (šunkový, gothaj, může být i nožička párku, jakékoli uzeniny...), oloupaných a nakrájených na cca 1–1,5cm kostky
salám 100 g
vysočina, v celku, oloupaný a nakrájený na cca 1cm kostky
lovecký, v celku, oloupaný a nakrájený na cca 1cm kostky
velká, na kostičky
nakrájená na kostičky
česnek 2 stroužky
na plátky
nakrájené na cca 1–1,5cm čtverečky
velké nebo 10 malých (kornišonek), na kolečka + lák podle chuti a potřeby
voda 1,5 l
horká
chilli sušené 1 ČL
pepř
čerstvě mletý, dle chuti
k podávání
pažitka
k podávání
petrželka
k podávání
k podávání
klínky, k podávání
kapary
k podávání
čerstvé, k podávání

Postup

1

Slaninu nechte v hrnci pustit tuk a mírně zezlátnout.

2

Asi po 5 minutách opékání slaniny přidejte měkký salám a opékejte ho spolu se slaninou, občas promíchejte.

3

Pak přidejte vysočinu a lovečák. Až všechno mírně zhnědne, vsypte cibuli a opečte ji dosklovita.

4

Pak vlijte protlak a vsypte rajče, míchejte a nechte ho trochu odpařit.

5

Přidejte česnek a papriku a krátce opečte. Přidejte okurky, lák podle chuti (cca 100–150 ml), 1 litr horké vody a koření. Přiveďte k varu a vařte aspoň 30 minut (podle potřeby přilijte další horkou vodu).

6

Podávejte se zakysanou smetanou, uvedenými bylinkami, klínky citronu a propláchnutými kapary. Doplňte čerstvým pečivem.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/6

Apetit magazín