Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.5/5 Počet hodnocení: 4
Do hodiny Velmi snadné Pro 6–8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3509 kcal
Bílkoviny 137 g
Sacharidy 155 g
Tuky 257 g
Vláknina 17 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Soljanka patří mezi oblíbené recepty nostalgiků vzpomínajících na časy DDR (NDR). Neříkáme, že je zdravá, a nevaříme ji denně, ale na výletě neodoláme.

 

Suroviny

nakrájená na nudličky
salám 300 g
směs měkkých salámů (šunkový, gothaj, může být i nožička párku, jakékoli uzeniny...), oloupaných a nakrájených na cca 1–1,5cm kostky
salám 100 g
vysočina, v celku, oloupaný a nakrájený na cca 1cm kostky
lovecký, v celku, oloupaný a nakrájený na cca 1cm kostky
velká, na kostičky
nakrájená na kostičky
česnek 2 stroužky
na plátky
nakrájené na cca 1–1,5cm čtverečky
velké nebo 10 malých (kornišonek), na kolečka + lák podle chuti a potřeby
voda 1,5 l
horká
chilli sušené 1 ČL
pepř
čerstvě mletý, dle chuti
k podávání
pažitka
k podávání
petrželka
k podávání
k podávání
klínky, k podávání
kapary
k podávání
čerstvé, k podávání

Postup

1

Slaninu nechte v hrnci pustit tuk a mírně zezlátnout.

2

Asi po 5 minutách opékání slaniny přidejte měkký salám a opékejte ho spolu se slaninou, občas promíchejte.

3

Pak přidejte vysočinu a lovečák. Až všechno mírně zhnědne, vsypte cibuli a opečte ji dosklovita.

4

Pak vlijte protlak a vsypte rajče, míchejte a nechte ho trochu odpařit.

5

Přidejte česnek a papriku a krátce opečte. Přidejte okurky, lák podle chuti (cca 100–150 ml), 1 litr horké vody a koření. Přiveďte k varu a vařte aspoň 30 minut (podle potřeby přilijte další horkou vodu).

6

Podávejte se zakysanou smetanou, uvedenými bylinkami, klínky citronu a propláchnutými kapary. Doplňte čerstvým pečivem.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/6

Apetit magazín

Dokonalá rychlovka: Jak snadno připravit skvostné masové koule
  • Tipy a triky

Dokonalá rychlovka: Jak snadno připravit skvostné masové koule

Dají se různě ochucovat a připravit na sto způsobů. Lze je péct v troubě, na grilu či smažit a taky mrazit. Podávat s omáčkou nebo bez. Masové kuličky mají jenom samá plus a na našich redakčních večírcích zmizí vždycky jako první....
AD
V Karlových Varech si užijete nejen lázně, ale i gastro
  • Tipy na víkend

V Karlových Varech si užijete nejen lázně, ale i gastro

Staňte se hostem Hotelu Thermal v Karlových Varech a ponořte se do kulinářského ráje, kde se spojuje to nejlepší z tradiční české kuchyně s lahůdkami mezinárodní gastronomie. Objevte místní kulinářské tajemství v hotelové restauraci s...
Líná kuchařka: Jak se dobře najíst bez dlouhého vaření

Líná kuchařka: Jak se dobře najíst bez dlouhého vaření

Edice Apetit se rozrůstá o další novinku. Línou kuchařku jsme ušili na míru všem, kteří rádi dobře jedí, ale nemají čas nebo chuť trávit v kuchyni dlouhé hodiny. Kniha je plná receptů, které pravděpodobně znáte. My jsme je ale zjednodušili...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč