0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.3 / 5. Počet hodnocení: 3
Do hodiny Velmi snadné Pro 6–8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3509 kcal
Bílkoviny 137 g
Sacharidy 155 g
Tuky 257 g
Vláknina 17 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Soljanka patří mezi oblíbené recepty nostalgiků vzpomínajících na časy DDR (NDR). Neříkáme, že je zdravá, a nevaříme ji denně, ale na výletě neodoláme.

 

Suroviny

anglická slanina 150 g
nakrájená na nudličky
salám 300 g
směs měkkých salámů (šunkový, gothaj, může být i nožička párku, jakékoli uzeniny...), oloupaných a nakrájených na cca 1–1,5cm kostky
salám 100 g
vysočina, v celku, oloupaný a nakrájený na cca 1cm kostky
salám 50 g
lovecký, v celku, oloupaný a nakrájený na cca 1cm kostky
cibule 1 ks
velká, na kostičky
rajčatový protlak 3 PL
rajče 1 ks
nakrájená na kostičky
česnek 2 stroužky
na plátky
paprika červená 2 ks
nakrájené na cca 1–1,5cm čtverečky
okurky nakládané 5 ks
velké nebo 10 malých (kornišonek), na kolečka + lák podle chuti a potřeby
voda 1.5 l
horká
bobkový list 1 ks
paprika mletá sladká 1 PL
chilli sušené 1 ČL
pepř
čerstvě mletý, dle chuti
zakysaná smetana
k podávání
pažitka
k podávání
petrželka
k podávání
kopr
k podávání
citron
klínky, k podávání
kapary
k podávání
pečivo
čerstvé, k podávání

1 Slaninu nechte v hrnci pustit tuk a mírně zezlátnout. Asi po 5 minutách opékání slaniny přidejte měkký salám a opékejte ho spolu se slaninou, občas promíchejte. Pak přidejte vysočinu a lovečák. Až všechno mírně zhnědne, vsypte cibuli a opečte ji dosklovita. Pak vlijte protlak a vsypte rajče, míchejte a nechte ho trochu odpařit.

2 Přidejte česnek a papriku a krátce opečte. Přidejte okurky, lák podle chuti (cca 100–150 ml), 1 litr horké vody a koření. Přiveďte k varu a vařte aspoň 30 minut (podle potřeby přilijte další horkou vodu).

3 Podávejte se zakysanou smetanou, uvedenými bylinkami, klínky citronu a propláchnutými kapary. Doplňte čerstvým pečivem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/6

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je jádro domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak připravit nejdokonalejší rýžový nákyp
  • Tipy a triky

Jak připravit nejdokonalejší rýžový nákyp

Pomůžeme vám zahnat vzpomínku na nepopulární nákyp ze školní jídelny. Rýžový nákyp podle našeho návodu je krásně vláčný a nadýchaný. Zkrátka takový, že ho klidně můžete servírovat jako dezert, když přijde návštěva. ...

Obchod Apetit