
Podzimní koláč podle Lindy
Zdravý, ale skvělý
Vydání: 2014/10
Autor: redakce Apetitu
Ingredience
- 100 g celozrnné mouky
- 100 g hladké mouky + na formu
- 100 g tmavého třtinového cukru
- 1/2 sáčku kypřicího prášku
- špetka soli
- 100 g másla, vychlazeného a nakrájeného na kousky + kousek na vymazání formy
- 1 vejce
- 4–5 lžic domácího džemu (my jsme použili špendlíkový)
- 2 velké hrsti ostružin nebo aronií či jiných podzimních bobulí
- třtinový cukr na proslazení ovoce
- 1 lžíce plátků mandlí
NA NÁPLŇ
Příprava jídla
1 Troubu předehřejte na 180 °C. Mouky, cukr, kypřicí prášek a sůl vsypte do robotu, přidejte máslo a vejce a několika pulzy promixujte, aby se těsto začalo spojovat. Pak ho vyndejte, rukama ještě rychle zpracujte a namačkejte na dno i stěny formy (o průměru 22 cm), předem vymazané máslem a vysypané moukou, ve vrstvě silné asi 1,5 cm.
2 Těsto dejte na cca 20 minut předpéct. Pak jej potřete džemem, posypte ostružinami předem prosypanými cukrem a povrch posypte plátky mandlí. Vložte do trouby a nechte ještě 10–15 minut dopéct. Těsto musí být zlatavé a propečené.
Přidat komentář