Ocásky na pivu s bramborovo-křenovým pyré a cibulkami

Ocásky na pivu s bramborovo-křenovým pyré a cibulkami
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:

Ocásky na pivu s bramborovo-křenovým pyré a cibulkami

Hodnocení receptu
Průměr: 4.5 (2)
Více než hodinu Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5925 kcal
Bílkoviny 57 g
Cukr 592 g
Tuky 355 g
Vláknina 19 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vepřová pečeně, bramborová kaše, škvarkové placky a pomazánka, pudink... To je naprostá česká klasika! Šéfkuchař Petr Heneš z Olivova pivovaru v Dolních Břežanech však dodal receptům nový švih a připravuje je tak, jak jste je ještě nejedli.

Petr Heneš sbíral několik let zkušenosti po celém světě, aby se pak vrátil do Česka a ke klasické české kuchyni, kterou v moderní a originální podobě servíruje v Olivově pivovaru v Dolních Břežanech. Práce v restauraci ale představuje jenom část Petrových aktivit. Kromě ní se podílí na propagaci vaření technologií sous-vide na české gastronomické scéně a působí jako šéfkuchař v konceptu zábavné pop-up restaurace Forbidden Taste.

Pro Apetit Petr připravil dokonalé jídlo vhodné na večírek pro partu kamarádů – něco mezi žebírkovou obíračkou a klasickou pečínkou –, které se dá podávat s chlebem a hořčicí nebo s delikátním bramborovo-křenovým pyré, jak ho servíruje on.

Skvělé křupavé pagáče se škvarkovou pomazánkou poslouží buď jako předkrm, nebo je můžete podávat jen tak jako chuťovku k pivu či červenému vínu a úžasný dezert na lžičku se dá připravit předem a pak ho jen tahat z lednice. 

Související recepty

Suroviny

vepřové ocásky 2 kg
salát
mix salátových lístků na ozdobení (nemusí být)
NA NÁLEV
sůl 260 g
třtinový cukr 150 g
NA MARINÁDU
česnek 2 stroužky
chilli paprička 2 ks
zbavené stopek a překrájené
kečup 300 g
worcesterská omáčka 3 PL
káva 1 PL
čerstvě mletá
švestková povidla 2 PL
pivo světlé 300 ml
sůl
pepř
med 2 PL
NA PYRÉ
brambory 800 g
křen 5 cm
jemně nastrouhaný
smetana ke šlehání 8 dcl
sůl
pepř
máslo 100 g
NA GLAZOVANÉ CIBULKY
třtinový cukr 2 PL
cibule nakládaná 200 g
balzamikový ocet 3 PL

Postup

1

Nakládání
Tři litry studené vody promixujte se solí a cukrem, do vzniklého nálevu naložte maso, aby bylo celé ponořené a 12-24 hodin nechte v chladu nakládat.

 
2

Marinování
Všechny suroviny na marinádu rozmixujte tyčovým mixérem. Maso vyndejte z nálevu a přemístěte do marinády tak, aby bylo celé ponořené. Zakryjte a nechte 12 hodin v lednici.

 
3

Pečení
Potom maso vyndejte z nálevu, neokapávejte, nesolte a rovnou vložte do pekáčku. Polijte marinádou a dejte do trouby vyhřáté na 110°C asi na 3–4 hodiny. Během pečení maso průběžně otáčejte a podlévejte marinádou.

 
4

Příprava pyré
Mezitím na pyré oloupejte brambory a nakrájejte je na přibližně stejně velké kusy – klidně na půlky, budou se vařit opravdu dlouho, tak se nebojte, že by mohly zůstat nedovařené.

Brambory a křen dejte do 400ml studené vody a smetany, přiveďte k varu a za občasného míchání a hlídání nechte rozvařit úplně na kaši - trvá to víc než hodinu. Pak přidejte povolené máslo, rozmixujte dohladka, osolte a opepřete a vyšlehejte do nadýchaného pyré.

 
5

Glazování cibulek
Na glazované cibulky nechte cukr zvolna úplně rozvařit v rendlíku nebo pánvičce se silným dnem. Přidejte cibulky, promíchejte, zalijte octem a nechte vyvařit – trvá to asi 5 minut. Podávejte k pečeným ocáskům a pyré, ozdobte salátovými lístky, chcete-li.

Apetit magazín

  • Jak na to

Dokonalá dětská party – jak zapojit děti do příprav

Ať už jde o narozeninovou oslavu nebo chcete jen děti odměnit za skvělé výsledky ve škole, vyzkoušejte naše tipy, díky kterým snadno připravíte dětskou party snů. Zapojte své ratolesti do výroby domácích dobrot pro hosty, pak už se stačí...
  • Suroviny

Proč patří tučné mořské ryby do našeho jídelníčku?

Tučné ryby z moře mají pro člověka zásadní zdravotní benefit. V jejich tuku se necházejí zdraví prospěšné omega-3 nenasycené mastné kyseliny a důležitý vitamin D. Čerstvá i mražená ryba navíc představují dokonalou surovinu pro přípravu...
  • Lidé a jídlo

Seznamte se se slavnými jablečnými koláči!

Podzimní přebytky jablek nemusí končit vždycky jenom ve štrúdlu. Ač je tento moučník ověřená a chutná klasika, zkuste pro jednou oslavit babí léto některým z vyhlášených světových jablečných koláčů. Slibujeme, že nebudete litovat. ...

Obchod Apetit