Vepřová pečeně, bramborová kaše, škvarkové placky a pomazánka, pudink... To je naprostá česká klasika! Šéfkuchař Petr Heneš z Olivova pivovaru v Dolních Břežanech však dodal receptům nový švih a připravuje je tak, jak jste je ještě nejedli.
Petr Heneš sbíral několik let zkušenosti po celém světě, aby se pak vrátil do Česka a ke klasické české kuchyni, kterou v moderní a originální podobě servíruje v Olivově pivovaru v Dolních Břežanech. Práce v restauraci ale představuje jenom část Petrových aktivit. Kromě ní se podílí na propagaci vaření technologií sous-vide na české gastronomické scéně a působí jako šéfkuchař v konceptu zábavné pop-up restaurace Forbidden Taste.
Pro Apetit Petr připravil dokonalé jídlo vhodné na večírek pro partu kamarádů – něco mezi žebírkovou obíračkou a klasickou pečínkou –, které se dá podávat s chlebem a hořčicí nebo s delikátním bramborovo-křenovým pyré, jak ho servíruje on.
Skvělé křupavé pagáče se škvarkovou pomazánkou poslouží buď jako předkrm, nebo je můžete podávat jen tak jako chuťovku k pivu či červenému vínu a úžasný dezert na lžičku se dá připravit předem a pak ho jen tahat z lednice.
Suroviny
Postup
NAKLÁDÁNÍ: Tři litry studené vody promixujte se solí a cukrem, do vzniklého nálevu naložte maso, aby bylo celé ponořené a 12–24 hodin nechte v chladu nakládat.
MARINOVÁNÍ: Všechny suroviny na marinádu rozmixujte tyčovým mixérem. Maso vyndejte z nálevu a přemístěte do marinády tak, aby bylo celé ponořené. Zakryjte a nechte 12 hodin v lednici.
PEČENÍ: Potom maso vyndejte z nálevu, neokapávejte, nesolte a rovnou vložte do pekáčku. Polijte marinádou a dejte do trouby vyhřáté na 110°C asi na 3–4 hodiny. Během pečení maso průběžně otáčejte a podlévejte marinádou.
PŘÍPRAVA PYRÉ: Mezitím na pyré oloupejte brambory a nakrájejte je na přibližně stejně velké kusy – klidně na půlky, budou se vařit opravdu dlouho, tak se nebojte, že by mohly zůstat nedovařené.
Brambory a křen dejte do 400ml studené vody a smetany, přiveďte k varu a za občasného míchání a hlídání nechte rozvařit úplně na kaši – trvá to víc než hodinu. Pak přidejte povolené máslo, rozmixujte dohladka, osolte a opepřete a vyšlehejte do nadýchaného pyré.
GLAZOVÁNÍ CIBULEK: Na glazované cibulky nechte cukr zvolna úplně rozvařit v rendlíku nebo pánvičce se silným dnem. Přidejte cibulky, promíchejte, zalijte octem a nechte vyvařit – trvá to asi 5 minut. Podávejte k pečeným ocáskům a pyré, ozdobte salátovými lístky, chcete-li.